Ζέσταμα για προϋπολογισμούς με συζήτηση 73 λεπτών για να ψηφίσουν τελικά ομόφωνα

Ακριβώς μια ώρα και 13 λεπτά χρειάστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία της η Ολομέλεια της Βουλής για να συζητήσει και να υπερψηφίσει τον πέμπτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2021, ύψους 180 εκατομμυρίων, 600 χιλιάδων ευρώ. Οι βουλευτές έβαλαν δύσκολα στην Αννίτα Δημητρίου, αφού κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι τόνοι ανέβηκαν σε πολλές περιπτώσεις, με αντεγκλήσεις, πολλούς χαρακτηρισμούς και κατηγορίες, σε σχέση με συγκεκριμένα κονδύλια, που αφορούσαν κυρίως το ΓΕΣΥ και το μεταναστευτικό αλλά και τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Για όσους παρακολούθησαν την χθεσινή Ολομέλεια, ήταν απλά το ορεκτικό για το τι θα ακολουθήσει σε περίπου ένα μήνα, όταν θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2022. Τα πολλά κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται στη σφαίρα της επικαιρότητας, αναμένεται ότι θα αποτελέσουν ξανά πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων. Είναι αξιοσημείωτο πάντως, πως παρά το γεγονός ότι επικράτησαν υψηλοί τόνοι, εντάσεις ακόμα και αποχωρήσεις βουλευτών από την Ολομέλεια, τελικά το σώμα ψήφισε ομόφωνα τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, γεγονός που έτυχε σχολιασμού και από την πρόεδρο της Βουλής

Η παρέμβαση του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Παύλου Μυλωνά, ο οποίος έθιξε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια, μέσα από πρόσφατο περιστατικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, άνοιξε ένα κύκλο παρεμβάσεων, με τους Γιώργο Λουκαΐδη και Ζαχαρία Κουλία να τον επεκτείνουν και να αναφέρονται και οι ίδιοι και σε άλλα παρόμοια περιστατικά.

Ο Παύλος Μυλωνάς κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δέχονται ασθενείς μόνο για κερδοφόρες εγχειρίσεις, ενώ τα υπόλοιπα περιστατικά αποστέλλονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Παύλος Μυλωνάς, ο Γιώργος Λουκαΐδης, υπέδειξε πως δεν έγιναν τα απαιτούμενα βήματα για εκσυγχρονισμό των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τονίζοντας πως ένα πράγμα είναι να πολεμήσεις για να βελτιώσεις το ΓΕΣΥ και άλλο πράγμα να ροκανίζεις τη φιλοσοφία του. Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο, όταν έλαβε τον λόγο ο Ζαχαρίας Κουλίας ο οποίος αφού κατήγγειλε άλλο περιστατικό με ανήλικη εγκλωβισμένη που ήρθε στις ελεύθερες περιοχές για εγχείρηση τυφλού, είπε πως το κράτος μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ δεν αναβάθμισε αλλά διέλυσε τα νοσοκομεία, ενώ διαλύθηκε και ο ιδιωτικός τομέας.

Με παρέμβαση της η πρόεδρος της Βουλής, απάντησε σε έντονο ύφος στις κατηγορίες του Ζαχαρία Κουλία, πως δεν είναι σωστό να βγαίνει από αυτό το σώμα μια εικόνα διάλυσης και καταποντισμού των νοσηλευτηρίων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού σημείωσε πως το θέμα ξεκίνησε από τους δύο βουλευτές του κόμματος του, εξέφρασε διαφορετική άποψη, υποδεικνύοντας πως επειδή πρόκειται είναι περίπλοκο θέμα αξίζει να γίνει μια πιο αναλυτική συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας, είτε μέσα από τους προϋπολογισμούς.

Σφήνα το μεταναστευτικό

Ακολούθως οι βουλευτές κατάφεραν να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αφού στη συζήτηση μπήκε σφήνα και το θέμα των κονδυλίων που αφορούν την περίθαλψη και τη φροντίδα των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στην Κύπρο, που προβλέπονται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Κατά τη συζήτηση ακούστηκαν βαριές κουβέντες με τον Ζαχαρία Κουλία να καταγγέλλει πως «μέχρι το τέλος του χρόνου θα δώσουμε 180 εκ. ευρώ για τους λαθρομετανάστες που μας στέλνει η Τουρκία».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΕΛΑΜ, Παπαγιάννη και Ιωάννου. Η κατάσταση ξέφυγε ωστόσο, όταν ο Άριστος Δαμιανού άφησε αιχμές για το γεγονός ότι η συζήτηση άνοιξε χωρίς να πρέπει για το ΓΕΣΥ, ενώ κατηγόρησε το ΕΛΑΜ για τις «ρατσιστικές θέσεις», όπως χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις των βουλευτών του.

Αποχώρησε ο Μυλωνάς

Η αναφορά του κ. Δαμιανού για το θέμα του ΓΕΣΥ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Παύλου Μυλωνά, που διερωτήθηκε αν το ζήτημα της μετανάστευσης και η συζήτηση που ξεκίνησε για το μεταναστευτικό, είναι πιο σημαντική από το γεγονός ότι εκατοντάδες πολίτες στοιβάζονται και ταλαιπωρούνται καθημερινά στις πρώτες βοήθειες, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ένας έντονος διάλογος μεταξύ των δύο με παρεμβάσεις της προέδρου της Βουλής.

Ο κ. Δαμιανού κατηγόρησε τον Παύλο Μυλωνά, για λαϊκισμό καθώς επίσης και ότι με την παρέμβαση του υπερασπίζεται το ΕΛΑΜ, με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ να αντιδρά και απευθυνόμενος προς τον κ. Δαμιανού, να απαντά σε υψηλούς τόνους. «Δικαίωμα μας να έχουμε όποια άποψη θέλουμε κύριες Δαμιανού. Δεν θα πάρουμε άδεια από εσάς. Δεν κατάλαβα. Θα μου πείτε ότι θα υπερασπιστώ το ΕΛΑΜ εσείς; Και νομίζετε ότι με κονιορτοποιήσετε τώρα και δεν μπορώ να μιλώ;. Εγώ μίλησα για το ΓΕΣΥ. Και μου λέτε ότι έκαμα λάθος που άνοιξα το θέμα του ΓΕΣΥ.

Αν είναι για να λαϊκίζουμε δεν είναι χαρακτηριστικό του ΑΚΕΛ, σχολίασε ο Άριστος Δαμιανού, με τον Παύλο Μυλωνά να διερωτάται, αν είναι λαϊκισμός ότι στις πρώτες βοήθειες μαζεύονται εκατοντάδες πολίτες.

Η Αννίτα Δημητρίου σε παρέμβαση της αφαίρεσε τον λόγο από τον Παύλο Μυλωνά, υποδεικνύοντας του ότι στην πρώτη του παρέμβαση ο Άριστος Δαμιανού, δεν αναφέρθηκε προσωπικά στον ίδιο. Αμέσως μετά από τον έντονο διάλογο, ο Παύλος Μυλωνάς, αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ να απαντά στην κατηγορία του Άριστου Δαμιανού περί ρατσισμού, πως «ρατσιστικό είναι που ενώ χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν ανάγκες το ΑΚΕΛ να επιμένει να χορηγούμε εκατομμύρια στους παράνομους μετανάστες και να υπερασπίζεται τα σχέδια της κατοχικής δύναμης». Απαντώντας στον Χρίστο Χρίστου ο κ. Δαμιανού είπε ότι αν ενοχλείται το ΕΛΑΜ για τους χαρακτηρισμούς και νεοφασίστες να επιχειρηματολογήσουν ότι δεν είναι και πρόσθεσε ότι το να παραδίδουν μαθήματα πατριωτισμού στο ΑΚΕΛ είναι το άκρο άωτο της αποθράσυνσης.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο όταν τον λόγο έλαβε η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία εξέφρασε τη μεγάλη της λύπη γιατί στην αίθουσα όπως είπε, ακούγονται πράγματα που νόμιζε ότι «τα είχαμε αφήσει πίσω μας». Είπε ότι είναι ντροπή να στοχοποιούνται άτομα για το χρώμα και τη θρησκεία τους. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος παίρνει περισσότερα από όσα δίνει στην ΕΕ και μέχρι στιγμής έχει λάβει 420 εκ. Παράλληλα είπε «αντί να δώσουμε όραμα σε αυτό τον κόσμο τον κάναμε να φοβάται τη σκιά του, είναι ντροπή». Η απάντηση στην κα. Ατταλίδου ήρθε από τον Λίνο Παπαγιάννη ο οποίος την κάλεσε να επισκεφθεί το γραφείο ευημερία και γειτονιάς όπου κάτοικοι φοβούνται να βγουν έξω με τα παιδιά τους. Για να απαντήσει η ίδια στη συνέχεια πως δεν βλέπει τους μετανάστες ως εχθρούς και με τη στοχοποίηση που γίνεται «οδηγούμε την κοινωνία σε μια κατάσταση πολύ επικίνδυνη».

Μπέρδεμα με τη ψηφοφορία

Ακολούθως, όπως και κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 τον περασμένο Ιανουάριο, ακολούθησε μπέρδεμα σε σχέση με το αν δικαιούται το ΕΛΑΜ να καταψηφίσει μόνο συγκεκριμένα άρθρα του Νόμου για τον προϋπολογισμό, με τους βουλευτές να συζητούν για αρκετή ώρα, μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή. Ειδικότερα το ΕΛΑΜ ζητούσε να καταψηφίσει μεμονωμένα τα άρθρα που αφορούσαν κονδύλια για τη μετανάστευση, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους καταψήφισε τα κονδύλια που αφορούσαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Μάλιστα σε παρέμβαση του ο Χρίστος Χρίστου, ενημέρωσε τη Βουλή ότι με επιστολή του θα ζητήσει όπως κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, η εξέταση να γίνει κατά άρθρο.«Δεν έχω κανένα πρόβλημα, φτάνει να μείνετέ από την αρχή μέχρι το τέλος και να τα διαβάζουμε άρθρο άρθρο». Δεν έχω κανένα πρόβλημα», απάντησε η Αννίτα Δημητρίου.

«Κυρία πρόεδρε έχουμε εμείς πρόβλημα», δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, «και μαζί έχει πρόβλημα η λογική και η κοινή νοημοσύνη», ενώ πρόσθεσε πως «κάνουμε μια διαδικασία που θεωρούμε σωστή για να συνεχίσει να ακολουθείται. Στο τέλος επειδή γίνεται η ψηφοφορία είναι καλά να αναφέρονται τα άρθρα όχι η αιτιολόγηση, για να μπορούμε και εμείς να αντέχουμε τους εαυτούς μας και να μας αντέχουν και αυτοί που μας παρακολουθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψαν τα αίματα στη Βουλή, ακούστηκαν βαριές κουβέντες με φόντο ΓεΣΥ και Μεταναστευτικό

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»