Έντονες αντιδράσεις για μείωση του budget των Δήμων-Ανέλαβε την ευθύνη ο Νουρής

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν στην Επιτροπή Εσωτερικών, με αφορμή τα χρήματα που θα λαμβάνουν οι νεοσύστατοι Δήμοι από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων για τα οποία όπως στους αναφέρθηκε από την Κυβέρνηση το ποσό θα ανερχόταν στα 120 εκ. ευρώ.  

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εσωτερικών, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι τα χρήματα που θα λαμβάνονται από τα τέλη κυκλοφορίας, θα ανέρχονται τελικά στα 100 εκατομμύρια, σημειώνοντας ωστόσο, πως αυτό το ποσό ενδεχομένως να μην διασφαλίζεται, σε περιπτώσεις κρίσεων ή ελλείμματος, και θα πρέπει να να τελεί υπό συζήτηση. 

Η τοποθέτηση της εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Αντρέας Βύρας εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για την εξέλιξη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν ξέρω αν οι συζητήσεις που κάναμε για δύο χρόνια με το Υπουργείο Εσωτερικών είχαν ουσία. Όταν συζητούσαμε μας είπαν τι είναι είναι εξασφαλισμένο το ποσό των 120 εκατομμυρίων και ερχόμαστε τελευταία στιγμή και μας λένε ότι τα 120 εκατομμύρια έγιναν 100 και αυτά δεν είναι διασφαλισμένα. Εάν ισχύει αυτό, εμείς θα σηκωθούμε να φύγουμε γιατί πρέπει να διαβουλευτούμε μαζί με τους Δήμους. Είναι μεγάλη και σημαντική εξέλιξη, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε τη συζήτηση». 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, πήρε το λόγο επιβεβαιώνοντας ότι το ποσό που είχε λεχθεί τότε στη συνάντηση με τους Δήμους, ήταν 117 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας πως «όποιες διευκρινίσεις και να δώσουμε τώρα, είναι φανερό πως υπάρχει θέμα. Είναι ευθύνη μας ως Κυβέρνηση να καλύψουμε με άλλο τρόπο αυτό το ποσό». 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανός, από την πλευρά του ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός, λέγοντας πως «είμαστε στο 12 παρά πέντε και δώσαμε χρόνο για να υπάρξουν οι ανάλογες διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα. Έπρεπε να ήταν όλα έτοιμα. Αν καταφέρουμε να τουμπάρουμε μια μεταρρύθμιση δέκα χρόνων για 170 εκατομμύρια, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας». 

Η συνεδρία αφού διακόπηκε για λίγο, ώστε να προβεί σε διαβουλεύσεις ο υπουργός Εσωτερικών και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, επανήρχισε με τον Νίκο Νουρή να δίνει εναλλακτική επιλογή να αποδεσμευτεί το ποσό από τα τέλη κυκλοφορίας, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή. «Να δώσουμε ένα ποσό ύψους 117 εκ. από ένα συνολικό ποσό των εσόδων, που σήμερα βρίσκεται στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών για να επιλυθεί το θέμα». 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη