Νέοι καιροί, νέα ήθη-Ανοίγματα για να ανάψει δεξί φλας ο Νικόλας

Το συμπέρασμα ότι οι σκληρές κόντρες, οι δημόσιες αντιπαραθέσεις και η ανταλλαγή πυρών μεταξύ του της Πινδάρου και του Δημοκρατικού Κόμματος, αποτελούν μια κακή ανάμνηση του παρελθόντος και πως τα δύο κόμματα προλειαίνουν το έδαφος, ώστε να αποκατασταθεί το επίπεδο επικοινωνίας που θα επιτρέψει την έναρξη των συζητήσεων ενόψει των Προεδρικών Εκλογών σε δεκαπέντε μήνες, εξάγεται μετά και από τις χθεσινές τοποθετήσεις.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χθες, έσπευσε με ανακοίνωση του να τοποθετηθεί δημόσια για την πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος, σε σχέση με την κρατική χορηγία και την επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε, με την λήψη από κάποια κόμματα, μεταξύ των οποίων και το ΔΗΚΟ, μεγαλύτερου ποσού από αυτό που δικαιούνταν να λάβουν με βάση τα ποσοστά που έλαβαν στις βουλευτικές του Μαίου για το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι… κόκκινες γραμμές που ξεθωριάζουν μπροστά στη νομή της εξουσίας

Το θέμα επί του οποίου τοποθετήθηκε με συνολική πρόταση στη σύσκεψη αρχηγών της Δευτέρας το ΔΗΚΟ, δεν δημιουργήθηκε τώρα. Συζητείται εδώ και καιρό και ενώ μέχρι πρόσφατα όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΚΟ, είχαν συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο υπολογισμού της κρατικής χορηγίας που θα υποχρέωνε το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου να επιστρέψει ένα σεβαστό ποσό στο Υπουργείο Οικονομικών, τελικά η αναδίπλωση του ΔΗΣΥ, αντέστρεψε το κλίμα και πλέον το όλο ζήτημα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής.

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα μόνο και μόνο ότι ο ΔΗΣΥ, εξέδωσε ανακοίνωση για να χαρακτηρίσει «λογική και τεκμηριωμένη την πρόταση» του Νικόλα Παπαδόπουλου αποτελεί από μόνο του είδηση, ειδικά για όσους θυμούνται τα όχι και τόσο παλιά «πολεμικά ανακοινωθέντα» που αντάλλαζαν τα γραφεία Τύπου των δύο κομμάτων από το περασμένο Φθινόπωρο μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Από τις κατηγορίες για εργαλιοποίηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και τους χαρακτηρισμούς, όπως, «οι δικηγόροι της Λαϊκής που χρεωκόπησε τη χώρα», ή «οι δικηγόροι του Συνεργατισμού που πήραν εκατομμύρια ευρώ», ή «οι δικηγόροι του Μιλόσεβιτς και των χαμένων ταμείων προνοίας», το ΔΗΚΟ δέχθηκε επίθεση φιλίας, που όσο περνούν οι μέρες θα εντείνεται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλος πολιτικός στόχος του Αβέρωφ η συνεργασία με το ΔΗΚΟ το 2023

Το πολιτικό φλερτ ωστόσο δεν είναι μονόπλευρο αφού και ο Νικόλας Παπαδόπουλος από την πλευρά του, αλλά και στελέχη του ΔΗΚΟ σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, δεν αποκλείουν τη συνεργασία με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ανάλογα οι χαρακτηρισμοί «Κυβέρνηση της Διαφθοράς Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ» και τις δηλώσεις ότι «το μόνο που έχει απομείνει στο ΔΗΣΥ, είναι οι ψευδολογίες η λάσπη και η συνωμοσιολογία», έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και πλέον αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο για συνεργασία με το κυβερνών κόμμα, με την υποσημείωση όπως τέθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, «ο ΔΗΣΥ να πείσει για το πώς θα αλλάξει τα πράγματα από τη στιγμή που είναι 10 χρόνια κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα σε χθεσινές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ερωτήθηκε για τον φετινό προϋπολογισμό, υποδεικνύοντας πως από τη στιγμή που τελικά οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων δόθηκαν στον Γενικό Ελεγκτή, το όλο θέμα θεωρείται λήξαν, επομένως, «έχει αρθεί για το Δημοκρατικό Κόμμα, ένα σημαντικό εμπόδιο για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επίθεση φιλίας ΔΗΣΥ σε ΔΗΚΟ και το βήμα πίσω από Νικόλα για προϋπολογισμό

Στην εξίσωση του πολιτικού φλερτ που εξελίσσεται μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η αρνητική στάση που κάποια στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, διατηρούν σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΑΚΕΛ. Τόσο οι θέσεις που εκφράζονται στο Κυπριακό, η εμπειρία από τις προηγούμενες συνεργασίες αλλά και οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά από ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, όπως το μεταναστευτικό και η παιδεία, δημιουργεί εμπόδια και προσκόμματα που στην παρούσα συγκυρία μοιάζουν ανυπέρβλητα, μετά και από την τραυματική εμπειρία που άφησαν πίσω τους, τόσο τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών όσο και η διαδικασία εκλογής προέδρου της Βουλής. 

Από τη στιγμή που ο στόχος που τέθηκε από τον ίδιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο, είναι το 2023 να είναι συγκυβέρνηση, η συνεργασία με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι μονόδρομος. Από εκεί και πέρα η συζήτηση με τη βάση του κόμματος, όπως επανειλημμένα τονίζει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είναι αυτή που θα καταδείξει τους πρώτους μήνες του 2023, προς τα που θα πορευθεί το κόμμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος
«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»
Έδωσαν τα χέρια Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για την απασχόληση αλλοδαπών
Υπ. Ενέργειας: Μετά τη λειτουργία του Great Sea Interconnector η όποια επιβάρυνση
Οι αντιδράσεις κομμάτων για την κρίση στο μέτωπο Ελεγκτή και Εισαγγελίας-Καλεί ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλία το ΑΚΕΛ
Σύγκρουση συμφέροντος για λειτουργό της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου-Ζητά έρευνα από ΥΣ η Ελεγκτική
Με κατά βούληση πάει το ΔΗΚΟ για τον ΕΟΑ Αμμοχώστου-Οι εκλεκτοί για δημαρχίες και αντιδημαρχίες