Shlomo Ben-Ami: Ανακάτεμα της τράπουλας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής

Την άποψη ότι είναι σε εξέλιξη ένα «ανακάτεμα της τράπουλας» στο επίπεδο των διεθνών συνεργασιών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και πως η Τουρκία αποτελεί «τον ελέφαντα στο δωμάτιο» εξέφρασε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Shlomo Ben-Ami, μιλώντας στο 17ο Συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου των διοργανωτών, ο πρώην Υπουργός τόνισε ότι διαβλέπει έναν σπόρο πιθανής περιφερειακής οικονομικής δομής με βάση τους ενεργειακούς πόρους της ΝΑ Μεσογείου, αναφερόμενος σε σχήματα συνεργασιών όπως η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αλλά και χώρες-παρατηρητές, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Μίλησε δε ευρύτερα για ανατοποθετήσεις στην περιοχή μετά την αλλαγή των προτεραιοτήτων στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για νέους πόλους που βρίσκονται υπό διαμόρφωση και καλούνται να αντιμετωπίσουν αποσταθεροποιητικές δυνάμεις, όπως χαρακτήρισε την Τουρκία, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Μιλώντας επίσης στο Συνέδριο ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Γεώργιος Παγουλάτος, προέκρινε την ανάγκη θετικής ατζέντας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με ενίσχυση των πολλών μικρών συνεργασιών αμοιβαίου οφέλους ("win-win").

Ο κ. Παγουλάτος μίλησε για ρήγμα ανάμεσα στις χώρες που σέβονται και σε εκείνες που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή, τονίζοντας ότι το ερώτημα είναι πώς η ΕΕ θα αποκτήσει παρεμβατικό ρόλο προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα και τις αξίες της, στη γειτονιά της.

Όπως είπε, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποτραβιούνται από τη Μέση Ανατολή αφυπνίζει την ΕΕ καθώς της θυμίζει ότι θα πρέπει να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπονομεύσει την ευρωατλαντική συμμαχία.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση