Θέματα διασποράς συζήτησαν Επίτροπος Προεδρίας-ΥΦΥΠΕΞ Ελλάδος, στη Γαλλία το επόμενο «ΝΟΣΤΟΣ»

Συγκεκριμένες δράσεις σε θέματα αποδήμων και η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας με άλλες χώρες στα θέματα της διασποράς, ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για θέματα Απόδημων και Διασποράς Ελληνισμού Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, ενώ αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ να πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο στην Γαλλία.

Σε κοινή διάσκεψη Τύπου, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Φωτίου αφού καλωσόρισε τον Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ είπε ότι η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία, και στην παρουσία των συνεργατών τους, «να συζητήσουμε τις προτεραιότητες μας και τους στόχους της συνεργασίας μας όσον αφορά τον απόδημο ελληνισμό».

Ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ από την πλευρά του αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας με άλλες χώρες στα θέματα διασποράς και επανέλαβε την πλήρη στήριξη της χώρας του στην Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κύπρου για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της μεγαλονήσου στη βάση αποφάσεων Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ο κ. Φωτίου είπε στις δηλώσεις του ότι «συζητήσαμε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του απόδημου ελληνισμού με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων των χωρών μας» και πρόσθεσε ότι δόθηκε έμφαση «στη νέα γενιά της διασποράς και συζητήσαμε συγκεκριμένες δράσεις για να βοηθήσουμε να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και να δημιουργήσουμε μια πιο ισχυρή και περισσότερα υποσχόμενη νέα γενιά αποδήμων, που να γνωρίζει την γλώσσα και τον πολιτισμό της».

Συνεχίζοντας ανάφερε ότι τα θέματα της διασποράς αποτελούν ένα από τα σημαντικά εργαλεία της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες και γι΄αυτό και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις πολύ παραγωγικές τριμερείς συνεργασίες με χώρες όπως Ισραήλ, Αίγυπτο, Αρμενία και Λίβανο.

«Να τις εμπλουτίσουμε και να τις ενισχύσουμε με νέες δράσεις και πρωτοβουλίες», πρόσθεσε στις δηλώσεις του ο κ. Φωτίου, αναφέροντας ότι «έχουμε συναποφασίσει σε συνεργασία με την Υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου όπως ότι το επόμενο ΝΟΣΤΟΣ να γίνει στη Γαλλία με τον νέο χρόνο».

Κύπρος και Ελλάδα, είπε ο κ. Φωτίου, αποτελούν πυλώνες σταθερότητας ασφάλεια και ειρήνης στην περιοχή και μέσα από τις συνεργασίες αυτές ενισχύεται ο ρόλος των χωρών μας προσδίδοντας υπέρτατη σημασία στην ήδη εξαιρετική συνεργασία σε θέματα διασποράς μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ενώ «συζητήσαμε σήμερα και συγκεκριμένες δράσεις που θα αναλάβουμε όσο αφορά την εκδήλωση για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας».

Πρόκειται για «μια πολύ σημαντική μέρα για τον ελληνισμό και έχουμε αποφασίσει ότι το επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι στο Τορόντο, στον Καναδά», ανακοίνωσε ο κ. Φωτίου.

Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία και στους αξιόλογους ακαδημαϊκούς και επιστήμονες της διασποράς μας, είπε, «αποφασίσαμε τη σύσταση μιας υπηρεσιακής επιτροπής για συντονισμό δημιουργίας ενός μητρώου ακαδημαϊκών της διασποράς κάτι που θέλουμε να αναπτύξουμε μαζί, αφού τα άτομα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τους καλύτερους πρέσβεις των χωρών μας».

Βρισκόμαστε, σημείωσε, σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι της πορείας της διασποράς, καθώς η πρώτη γενιά των μεταναστών θα δώσει σιγά σιγά τη σκυτάλη στους γεννημένους στο εξωτερικό Έλληνες και αποτελεί στοιχείο κοινής διαπίστωσης ότι σήμερα οι Έλληνες της διασποράς έχουν διαπρέψει και πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτούς, είπε.

«Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των ατόμων αυτών και να τους κρατήσουμε σε μια ζωντανή σχέση με την πατρίδα», είπε, τονίζοντας ότι είναι σημαντικός ο ρόλος τους στη προώθηση των συμφερόντων των χωρών μας.

Από πλευράς του ο κ. Κατσανιώτης εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τη συνάντηση κατά την οποία όπως είπε έγινε αξιολόγηση της πορείας της μέχρι τώρα συνεργασίας και συζητήθηκε και η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε θέματα αποδήμων, ενώ εξετάστηκε η από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων σε θέματα πολιτισμού και νεολαίας.

Αναφέρθηκε στη σημασία της επέκτασης της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας με τις άλλες χώρες και ειδικότερα με Λίβανο και Αρμενία και επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κύπρου  για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της μεγαλονήσου στη βάση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Στο τέλος έγινε ανταλλαγή συμβολικών δώρων.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Απαντά στον Στεφάνου ο ΔΗΣΥ για την πράσινη φορολογία-«Ας δεσμευτεί να στηρίξει την πρότασή μας»
Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων