Ριζικές αλλαγές προωθεί η Αννίτα στη Βουλή-Από εκλογή ΠτΒ μέχρι Πόθεν Έσχες

Σε ριζικές αλλαγές στοχεύει να προχωρήσει η Βουλή, με απώτερο σκοπό να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά και την εξύψωση του θεσμού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πέσει αρκετά χαμηλά, με αποκορύφωμα την παραίτηση του προέδρου του σώματος, Δημήτρη Συλλούρη, το 2020, μετά την δημοσίευση του βίντεο του Αl Jazeera.

Η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε παρουσίαση της για τα πεπραγμένα της Βουλής από το καλοκαίρι του 2020, μέχρι και σήμερα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προτεραιότητες και τους στόχους που έθεσε.

Μεταξύ αυτών, είναι η Βουλή να δίνει σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες, αλλά και να απαλείψει τα έμφυλα στερεότυπα. Για παράδειγμα, ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να προωθηθεί νομοθεσία για τα άτομα ΑμεΑ, η οποία θα προνοεί όπως καταγγέλλονται πρόσωπα, τα οποία σταθμεύουν παράνομα, μόνο με μια φωτογραφία.

Επίσης, στη νομοθεσία θα προνοείται και η ρυμούλκηση οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα, είτε σε χώρους αναπήρων, είτε σε χώρους που απαγορεύεται η στάθμευση.

Ένα άλλο σημαντικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε ήδη στην Επιτροπή Νομικών για να συζητηθεί, είναι αυτό που αφορά τις γυναικοκοτονίες, το οποίο προνοεί μεταξύ άλλων αυστηροποίηση των ποινών.

Τα τρία πιο σημαντικά νομοσχέδια και οι ριζικές αλλαγές

Η κ. Δημητρίου στάθηκε εξάλλου και στα πιο σημαντικά νομοσχέδια που βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, τα οποία αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να προωθηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση.

Το πρώτο είναι αυτό για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εξετάζει η Επιτροπή Εσωτερικών και το οποίο μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να είναι έτοιμο για ψήφιση.

Το δεύτερο είναι το νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, που επίσης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται η ολοκλήρωση της συζήτησης για προώθησή του στην Ολομέλεια, ενώ το τρίτο αφορά τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας, για το οποίο η συζήτηση αρχίζει στις 22 Νοεμβρίου.

Αναφέρθηκε εξάλλου επισταμένα και στις ριζικές αλλαγές που θέλει να κάνει σε διάφορους άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα ο Κώδικας Δεοντολογίας των Βουλευτών, για τον οποίο αναμένεται να εκδοθεί σχετικός οδηγός, όπως επίσης και το Πόθεν Έσχες, στο οποίο εντοπίστηκαν κενά και δυσλειτουργίες.

Ο νόμος για το Πόθεν Έσχες βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή Θεσμών, με τον στόχο, σύμφωνα με την πρόεδρο της Βουλής, οι δηλώσεις να γίνονται πλέον σε ηλεκτρονική μορφή.

«Τα ΠΕΠ κατά την υποβολή της δήλωσής τους έχουν υποχρέωση αναφοράς αν τα δάνεια είναι εξυπηρετούμενα ή όχι».

Αλλαγές στην εκλογή ΠτΒ

Παράλληλα, η πρόεδρος της Βουλής θέλει να αλλάξει τον τρόπο εκλογής του αξιώματος του οποίου κατέχει, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αφού το θέμα βρίσκεται υπό μελέτη. Σκοπός είναι να επιλέγεται κάθε φορά ένα κοινά αποδεκτό πρόσωπο.

Τέλος, σε σχέση με την έκδοση του Φακέλου της Κύπρου, ανέφερε πως συνεχίζεται η έκδοση του ένατου και δέκατου τόμου, οι οποίοι καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας.

Ανοίγει το… σπίτι στους πολίτες

Η κ. Δημητρίου διαχώρισε τους λοιπούς στόχους της, οι οποίοι είναι να ανοίξει η Βουλή για τους πολίτες, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και εκτίμηση προς τον θεσμό.

Αρχικά αναφέρθηκε σε πρόταση για τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες αδυναμίες υπάρχουν και για το λόγο αυτό στάλθηκαν επιστολές στους προέδρους και αναπληρωτές προέδρους των Επιτροπών.

Οι υπόλοιποι στόχοι της είναι η σύσταση γραφείου Τύπου από τη Βουλή για έγκυρη, έγκαιρη και άμεση ενημέρωση του κοινού, καθώς επίσης και αναβάθμιση της ιστοσελίδας.

Επιπρόσθετα, θα προωθείται πρόγραμμα άσκησης πρακτικής για φοιτητές, καθώς επίσης και η δημιουργία του σπιτιού του πολίτη, όπως και την αναβάθμιση της βιβλιοθήκης της Βουλής.

Οι σημαντικότεροι νόμοι που ψηφίστηκαν

Εκτενής αναφορά έγινε και στο νομοθετικό έργο που έχει παραχθεί τον τελευταίο ενάμιση σχεδόν χρόνο και πιο συγκεκριμένα για τους σημαντικότερους νόμους που ψηφίστηκαν.

Ένας απ’ αυτούς είναι ο νόμος για πρόληψη της ενδοσχολικής βίας (bullying), όπως και ο νόμος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, επίσης για τον εκφοβισμό αθλητών.

Ένας άλλος νόμος που θεωρείται εξέχουσας σημασίας είναι ο περί εγκαθίδρυσης Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης Φιλικής προς τα Παιδιά που βρίσκονται σε σύγκρουση με το Νόμο, ο οποίος προνοεί σύσταση Δικαστηρίων και εναλλακτικές ποινές.

Η πρόεδρος της Βουλής, έδωσε επιπλέον, στοιχεία για τα νομοσχέδια, τις προτάσεις νόμου και τους κανονισμούς που κατατέθηκαν, αλλά και πόσοι απ’ αυτούς ψηφίστηκαν.   

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια