Τετάρτη 7 Δεκ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Επίθεση Προεδρικού στο ΑΚΕΛ-«Καταρρέει σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα τους»

  15/11/2021 16:31
Επίθεση Προεδρικού στο ΑΚΕΛ-«Καταρρέει σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα τους»

Επίθεση Προεδρικού στο ΑΚΕΛ-«Καταρρέει σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα τους»

  15/11/2021 16:31

Απάντηση στις κατηγορίες του ΑΚΕΛ, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, σε σχέση με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για τα πρακτικά του Κρανς Μοντανά. Το ΑΚΕΛ, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι σε δεινή θέση γιατί είδε το αφήγημά του κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος με έγγραφα από τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη.   

Σε γραπτή απάντηση ο κ. Πελεκάνος αναφέρει ότι η Κυβέρνηση κατανοεί γιατί το ΑΚΕΛ θέλει να συζητά «άλλα αντ’ άλλων και όχι τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν».

Αναφέρει ότι στο ερώτημα γιατί δεν αμφισβητήθηκε η έκθεση του Γ.Γ. τον Σεπτέμβριο του 2017 η Κυβέρνηση παραπέμπει απλώς και μόνο στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χαραυγή, «εκφραστικού οργάνου του ΑΚΕΛ, που καταγγέλλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως τάχα με τις χθεσινές του δηλώσεις ήρθε σε σύγκρουση με τον Γ.Γ. των Η.Ε».

«Φανταστείτε αν σε κρίσιμες ώρες μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλάμβανε πρωτοβουλία για επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκε, ερχόταν σε σύγκρουση με τον Γ.Γ. όσον αφορά το περιεχόμενο της έκθεσης του καταλογίζοντας του ευθύνες για έλλειψη αντικειμενικότητας», αναφέρει.

Ο Εκπρόσωπος διερωτάται πώς θα νομιμοποιείτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υποβάλει τον Σεπτέμβριο του 2017 στον Γ.Γ. προτάσεις που αποσκοπούσαν στην ανάληψη νέας πρωτοβουλίας του ιδίου για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά;

«Αλήθεια, σε ποιον θα απέδιδαν τότε την ευθύνη για τη στασιμότητα που ακολούθησε σαν αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας; Καλείται το ΑΚΕΛ να αποφασίσει επιτέλους τι ήταν προτιμότερο. Η τότε σύγκρουση με τον Γ.Γ. ή τα γεγονότα όπως καταγράφονται στα δημοσιοποιηθέντα πρακτικά των Η.Ε. ή και στις παραγράφους της έκθεσης που αφορούν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης που, όπως ο ίδιος ο Γ.Γ. αναφέρει στην παράγραφο 27 της Έκθεσης, είχαν σχεδόν επιλυθεί», αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

Σε ό,τι αφορά ισχυρισμούς για το άτυπο έγγραφο του Γ.Γ., που δήθεν προέβλεπε, όπως αναφέρει, την κατάργηση των εγγυήσεων, ο κ. Πελεκάνος απαντά ότι «πλην του ότι πουθενά δεν αναφέρεται κάτι ανάλογο, καλό είναι να γνωρίζουν πως το άτυπο έγγραφο αφορούσε τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της όποιας λύσης θα είχε συμφωνηθεί, ακόμα και αν αυτή περιελάμβανε τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και των εγγυήσεων της Τουρκίας».

ΑΚΕΛ: Το κρίσιμο ερώτημα

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, τόνισε πως, «υπάρχει, ανάμεσα σε άλλα, ένα κρίσιμο -και αδυσώπητο για τον κ. Αναστασιάδη- ερώτημα γύρω από τη συζήτηση για τη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά:Γιατί τόσα χρόνια δεν προέβη στην παραμικρή ενέργεια για να αμφισβητήσει την Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κραν Μοντανά η οποία αποενοχοποιεί την κατοχική δύναμη και επιμερίζει την ευθύνη στις δύο κοινότητες για το ναυάγιο; Γιατί η κυβέρνηση δεν προέβη σε κανένα διάβημα για να θέσει στο διεθνή οργανισμό το αφήγημα που λέει στην Κύπρο για το Κραν Μοντανά;».

«Βέβαια, ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του, αντί να αναλώνονται σε μάταιες απόπειρες αυτοδικαίωσης, θα ήταν πιο χρήσιμο να επικεντρωθούν στη σημερινή κατάσταση του Κυπριακού που βρίσκεται στο πιο δύσκολο και επικίνδυνο σημείο από το 1974», κατέληξε ο κ. Κουκουμάς.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας