Δρόμος... μονόδρομος για Σιζόπουλο-Κάνει πίσω, αναβάλλει Συνέδριο και εκλογές

Ένα βήμα πίσω κάνει ο Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά το μπλόκο του Δικαστηρίου, το οποίο εξέδωσε διάταγμα που απαγορεύει την πραγματοποίηση του Τακτικού Συνεδρίου και τις εκλογές της Κυριακής, διάταγμα το οποίο εξασφάλισαν οι τρεις εκ των δεκαπέντε υποψηφίων μελών της Κεντρικής Επιτροπής που είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο ζητώντας μεταξύ άλλων επανεξέταση του μητρώου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάσο ή παίζει ρέστα ο Σιζόπουλος-Πινγκ Πονγκ μεταξύ Δικαστήριων η ΕΔΕΚ

Μέχρι αργά το βραδύ η ηγεσία της ΕΔΕΚ κρατούσε σιγήν ιχθύος, εξετάζοντας τα δεδομένα που έχει ενώπιον της, με την συνδρομή των νομικών της συμβούλων.

Τελικά, η ηγεσία της ΕΔΕΚ αποφάσισε να αναβάλει το Τακτικό Συνέδριο και τις επικείμενες εκλογές, αφού σε περίπτωση παρακοής του διατάγματος, θα συνιστούσε ποινικό αδίκημα, όπως υπέδειξε το Δικαστήριο που το έκδωσε.

Σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ ανέφερε πως, «μετά και την χθεσινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το Καταστατικό και το Τακτικό Συνέδριο της 11ης και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας ειδοποίησης».

Σε δηλώσεις της στον REPORTER, η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Μαρία Παναγιώτου, ανέφερε ότι «όπως δεν παρανομήσαμε στο παρελθόν, δεν θα παρανομήσουμε ούτε και τώρα».

Υπενθυμίζεται πως με βάση το διάταγμα που εκδόθηκε χθες, επί της ουσίας το Δικαστήριο διατάσσει όλους τους κατά Νόμον υπεύθυνους του κόμματος, να μην προβούν σε καμία ενέργεια για τη διεξαγωγή του σημερινού Συνεδρίου, ενώ όρισε την Παρασκευή ως την ημέρα που η ΕΔΕΚ θα μπορεί να καταθέσει τις ενστάσεις της, με την επόμενη δικάσιμο να είναι ορισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το διάταγμα που ακυρώνει Συνέδριο και εκλογές στην ΕΔΕΚ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις και στο δεύτερο δικαστικό μέτωπο που αφορά την Επαρχιακή Επιτροπή της Λευκωσίας. Υπενθυμίζεται πως με δικαστικό Διάταγμα, η λειτουργία της Επαρχιακής έχει ανασταλεί μέχρι την ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης, μετά την προσφυγή τριών υποψηφίων. Την περασμένη Τρίτη τα μέλη που εκλέχθηκαν στην Επαρχιακή, κατέθεσαν τις παραιτήσεις της και η ΕΔΕΚ, προκήρυξε νέες εκλογές για αύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της Επαρχιακής της Λευκωσίας μελετούν τα επόμενα τους βήματα, χωρίς να αποκλείεται εκ νέου η προσφυγή τους στο Δικαστήριο για να εξασφαλίσουν νέο διάταγμα. 

Σε μια άλλη εξέλιξη χθες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής συζητήθηκε η πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, με την οποία ζητεί να μην μπορούν τα Δικαστήρια να παρεμβαίνουν και να ακυρώνουν αποφάσεις των πολιτικών κομμάτων. Είναι ενδεικτικό πως την ώρα που ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναλύοντας την πρόταση του στη Βουλή και θέλοντας να δείξει πως το Δικαστήριο άδειασε τα 15 μέλη που προσέφυγαν και ζητούσαν ακύρωση του Τακτικού Συνεδρίου και των εκλογών, αναφέρθηκε στον Δικαστή που εξέδωσε την συγκεκριμένη απόφαση στην οποία λίγο πολύ, χωρίς να μπει στην ουσία της προσφυγής, δήλωνε πως εξαπατήθηκε από τους ενάγοντες διότι δεν του παρουσίασαν τη συνολική εικόνα. 

Η ειρωνεία της όλης υπόθεσης είναι πως την ίδια ώρα ο ίδιος δικαστής εξέδιδε το διάταγμα με το οποίο απαγορεύει στον Μαρίνο Σιζόπουλο την πραγματοποίηση του σημερινού Συνεδρίου. Πάντως σε ό,τι αφορά την πρόταση Νόμου του Μαρίνου Σιζόπουλου, αυτή προσέκρουσε αρχικά στο τείχος που ύψωσε η Νομική Υπηρεσία, εκπρόσωπος της οποίας υπέδειξε πως η συγκεκριμένη πρόνοια του Νόμου συμπεριλήφθηκε μετά τις υποδείξεις της επιτροπής GRECO, ενώ στη συνέχεια και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και έφεραν ενστάσεις. Μετά και από τις τοποθετήσεις των βουλευτών, αποφασίστηκε όπως δοθεί χρόνος στη Νομική Υπηρεσία να απαντήσει επί των θεμάτων που προκύπτουν, επί της πρότασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν είδε... ζεστά την πρόταση Σιζόπουλου για μπλόκο σε προσφυγές κομμάτων η Επ. Θεσμών

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία