Πάσο ή παίζει ρέστα ο Σιζόπουλος-Πινγκ Πονγκ μεταξύ Δικαστήριων η ΕΔΕΚ

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος χθες, κληθείς να σχολιάσει την τελευταία εξέλιξη, με το νέο διάταγμα που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο του απαγορεύει να να πραγματοποιήσει σήμερα το Καταστατικό και Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, αλλά και τις εκλογές της Κυριακής, δήλωσε ότι η κατάσταση αρχίζει να γελοιοποιείται. Ωστόσο μάλλον μοιάζει με κωμικοτραγική σειρά της τηλεόρασης με εβδομαδιαία επεισόδια. 

Στο τελευταίο επεισόδιο το Δικαστήριο μπλόκαρε ακόμα μια φορά τις εξελίξεις που έσπευσε να προλάβει με την αιφνιδιαστική σύγκληση Καταστατικού και Τακτικού Συνεδρίου αλλά και την προκήρυξη των εκλογών της Κυριακής. Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στο σημερινό επεισόδιο και στον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος και η υπόλοιπη ηγεσία της ΕΔΕΚ θα προσεγγίσουν τις εξελίξεις. Από το γεγονός ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε καμία απόφαση και καμία αντίδραση στο νέο διάταγμα, μπορούν να εξαχθούν δύο χρήσιμα συμπεράσματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το διάταγμα που ακυρώνει Συνέδριο και εκλογές στην ΕΔΕΚ

Πρώτον, ότι  σε αντίθεση με το πρώτο διάταγμα που αφορούσε την Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας, στο οποίο εντοπίστηκαν νομικά κενά που εκμεταλλεύτηκε η ηγεσία της ΕΔΕΚ, τα περιθώρια έχουν στενέψει και φαίνεται πως δεν υπάρχει τρόπος έτσι ώστε με κάποιο τρόπο το Συνέδριο να πραγματοποιηθεί. Ακόμα και το δεύτερο διάταγμα που αφορούσε το Τακτικό συνέδριο, η ηγεσία της ΕΔΕΚ, διασκέδασε τις εντυπώσεις με τη σύγκληση Έκτακτου Συνεδρίου. Πλέον αυτές οι επιλογές δεν υπάρχουν.

Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά τις νομικές επιλογές που τυχόν μελετούν μέχρι σήμερα οι νομικοί σύμβουλοι του κόμματος. Είναι γνωστό και πως για προηγούμενο διάταγμα, η ΕΔΕΚ προσέφυγε στο Ανώτατο καταχωρώντας αίτηση για certiorari που επί της ουσίας θα τις επέτρεπε να παρακαμφθεί η απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου και το Συνέδριο να διεξαχθεί κανονικά, ωστόσο απέτυχε. Απομένει να φανεί, αν σήμερα οι δικηγόροι της ΕΔΕΚ θα καταχωρήσουν νέο αίτημα σήμερα με την ελπίδα αυτή τη φορά να έχει διαφορετική από το προηγούμενο τύχη. 

Υπενθυμίζεται πως με βάση το διάταγμα που εκδόθηκε χθες, επί της ουσίας το Δικαστήριο διατάσσει όλους τους κατά Νόμον υπεύθυνους του κόμματος, να μην προβούν σε καμία ενέργεια για τη διεξαγωγή του σημερινού Συνεδρίου, ενώ όρισε την Παρασκευή ως την ημέρα που η ΕΔΕΚ θα μπορεί να καταθέσει τις ενστάσεις της, με την επόμενη δικάσιμο να είναι ορισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο δικαστικό χαστούκι σε Σιζόπουλο-Διάταγμα ακυρώνει (ξανά) Συνέδριο κι εκλογές

Στο μεταξύ μέχρι χθες το βράδυ τα μέλη της ΕΔΕΚ που την περασμένη Δευτέρα προσκλήθηκαν για το σημερινό Συνέδριο, δεν έτυχαν καμίας ενημέρωσης από το κόμμα, εάν το Καταστατικό Συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τις τρεις και τριάντα και το Τακτικό Συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τις πέντε το απόγευμα, ακυρώθηκαν ή αν θα διεξαχθούν κανονικά. Αυτό καταδεικνύει πως μέχρι και την τελευταία στιγμή η ηγεσία του κόμματος, αναζητεί τη φόρμουλα που θα τις επιτρέψει να μην υποκύψει στις πιέσεις που ασκούν μέσω της Δικαιοσύνης οι διαφωνούντες. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER μέλη του κόμματος που μέχρι πρόσφατα στήριζαν την τωρινή ηγεσία και συμμετείχαν και στη Συνδιάσκεψη της Λευκωσίας αλλά και στο Έκτακτο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε, πλέον κρατούν αποστάσεις και δηλώνουν ενοχλημένοι με την τροπή που πήραν τα γεγονότα, ειδικά μετά και την άρνηση του Μαρίνου Σιζόπουλου να συζητήσει την συναινετική πρόταση που κατέθεσε ο μέχρι πρόσφατα ανθυποψήφιός του, Γιώργος Βαρνάβα. 

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις και στο δεύτερο δικαστικό μέτωπο που αφορά την Επαρχιακή Επιτροπή της Λευκωσίας. Υπενθυμίζεται πως με δικαστικό Διάταγμα, η λειτουργία της Επαρχιακής έχει ανασταλεί μέχρι την ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης, μετά την προσφυγή τριών υποψηφίων. Την περασμένη Τρίτη τα μέλη που εκλέχθηκαν στην Επαρχιακή, κατέθεσαν τις παραιτήσεις της και η ΕΔΕΚ, προκήρυξε νέες εκλογές για αύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της Επαρχιακής της Λευκωσίας μελετούν τα επόμενα τους βήματα, χωρίς να αποκλείεται εκ νέου η προσφυγή τους στο Δικαστήριο για να εξασφαλίσουν νέο διάταγμα. 

Σε μια άλλη εξέλιξη χθες στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής συζητήθηκε η πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, με την οποία ζητεί να μην μπορούν τα Δικαστήρια να παρεμβαίνουν και να ακυρώνουν αποφάσεις των πολιτικών κομμάτων. Είναι ενδεικτικό πως την ώρα που ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναλύοντας την πρόταση του στη Βουλή και θέλοντας να δείξει πως το Δικαστήριο άδειασε τα 15 μέλη που προσέφυγαν και ζητούσαν ακύρωση του Τακτικού Συνεδρίου και των εκλογών, αναφέρθηκε στον Δικαστή που εξέδωσε την συγκεκριμένη απόφαση στην οποία λίγο πολύ, χωρίς να μπει στην ουσία της προσφυγής, δήλωνε πως εξαπατήθηκε από τους ενάγοντες διότι δεν του παρουσίασαν τη συνολική εικόνα. 

Η ειρωνεία της όλης υπόθεσης είναι πως την ίδια ώρα ο ίδιος δικαστής εξέδιδε το διάταγμα με το οποίο απαγορεύει στον Μαρίνο Σιζόπουλο την πραγματοποίηση του σημερινού Συνεδρίου. Πάντως σε ότι αφορά την πρόταση Νόμου του Μαρίνου Σιζόπουλου, αυτή προσέκρουσε αρχικά στο τείχος που ύψωσε η Νομική Υπηρεσία, εκπρόσωπος της οποίας υπέδειξε πως η συγκεκριμένη πρόνοια του Νόμου συμπεριλήφθηκε μετά τις υποδείξεις της επιτροπής GRECO, ενώ στη συνέχεια και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και έφεραν ενστάσεις. Μετά και από τις τοποθετήσεις των βουλευτών, αποφασίστηκε όπως δοθεί χρόνος στη Νομική Υπηρεσία να απαντήσει επί των θεμάτων που προκύπτουν, επί της πρότασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν είδε... ζεστά την πρόταση Σιζόπουλου για μπλόκο σε προσφυγές κομμάτων η Επ. Θεσμών

Δειτε Επισης

Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του