Για Τουρκία και αντίδραση Δύσης συζήτησαν Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής και Βρετανοί Βουλευτές

Η πορεία πλεύσης της Τουρκίας και ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Δύσης ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Βουλής με Διακομματική Ομάδα για την Κύπρο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.  

Σε δηλώσεις τους μετά την συνάντηση Βρετανοί Βουλευτές εξέφρασαν την στήριξη τους στην Κύπρο και τους Κύπριους συναδέλφους τους. Συνάντηση με τους Βρετανούς Βουλευτές είχε νωρίτερα και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και απαντώντας σε ερώτηση του Βρετανοκύπριου Βουλευτή Πάμπου Χαραλάμπους ως προς το τι θεωρεί ότι πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα για να αντιμετωπίσει την συμπεριφορά της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Τουρκία κινείται πλέον μακριά από τη Δύση. Ο υφιστάμενος ηγέτης της Τουρκίας, είπε, φαίνεται να ακολουθεί το κύμα του ισλαμισμού και του εξτρεμισμού, κάτι που φαίνεται και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στις εξωτερικές της σχέσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, το πρώτο βήμα είναι ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί ξεκάθαρα προς τα που οδεύει η Τουρκία. Πιστεύω, σημείωσε, ότι αποφεύγουμε και κάνουμε ότι δεν βλέπουμε αυτή την πολιτική στροφή της και συνεχίζουμε να προσδίδουμε αξία στο εμπόριο με αυτή την τεράστια αγορά και αυτό επηρεάζει την πολιτική, γιατί ο μόνος τρόπος ως κοινοβουλευτικοί να ωθήσουμε τα πράγματα προς μια κατεύθυνση είναι να τραβήξουμε ορισμένες γραμμές και να επιμένουμε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί σε κάποια πράγματα να συνεχίσουν.

Βιώνουμε κυριολεκτικά μέρες διπλωματίας των κανονιοφόρων, είπε, προσθέτοντας ότι αυτές είναι πολιτικές του παρελθόντος. Η Τουρκία, σημείωσε, πρέπει να νοιώσει την συλλογική μας πίεση. Γιατί, είπε, δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα μόνο της Μεσογείου, αλλά των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΗΒ.

Σε περαιτέρω ερωτήσεις των Βρετανών Βουλευτών Μάικ Γουντ και Τζέρεντ Ντέιβις κατά πόσο μπορεί να πρέπει να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία ή να χρησιμοποιηθεί μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι δεν προτείνει μια ανοιχτή αντιπαράθεση αλλά την ετοιμασία μιας λογικής αλλά σταθερής πολιτικής «καρότου και μαστιγίου».  Έδωσε το παράδειγμα της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία, λέγοντας ότι είναι κάτι με το οποίο δεν ήταν ποτέ αντίθετες στην εξωτερική τους πολιτική Ελλάδα και Κύπρος, αλλά, πρόσθεσε θεωρώ ότι η Τελωνειακή ένωση θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Αν δεν είμαστε σταθεροί για τέτοιες βασικές προϋποθέσεις τότε δεν νομίζω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε την Τουρκία πιο κοντά στη Δύση, ανέφερε.

Στα όσα έχει η Κύπρος να κερδίσει από την εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρθηκε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης σε δική του σύντομη παρέμβαση, στην οποία ευχήθηκε όπως οι συζητήσεις μεταξύ τους είναι αποτελεσματικές για την συνεργασία σε πολλούς τομείς.

Στις παπαρούνες που φορούσαν στο πέτο τους Βρετανοί Βουλευτές για την Ημέρα Μνήμης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αναφέρθηκε Βουλευτής ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, η οποία τους ενημέρωσε ότι κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο το κόμμα της κάλεσε τα μέλη του να λάβουν μέρος στην προσπάθεια κατά του φασισμού του Χίτλερ.  Παράλληλα, αναφέρθηκε στην θέση του ΑΚΕΛ για τερματισμό της λειτουργίας των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

Η κ. Νικολάου είπε επίσης ότι κύριος στόχος του ΑΚΕΛ είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος και η επανένωση της χώρας. Μίλησε για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ δεν κάνει αρκετά.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το έργο των Βρετανών Βουλευτών και τις προσπάθειες τους για στήριξη της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου – Ηνωμένου βασιλείου, αλλά και την υποστήριξή τους στον μακροχρόνιο αγώνα της Κύπρου κατά της προκλητικής στάσης της Τουρκίας για το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

Το απόγευμα, τους είπε, θα επισκεφθείτε τη Δερύνεια και θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μια πανοραμική θέα της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Ο κ. Παντελίδης σημείωσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποτελούν μια συνεχή παραβίαση όλων των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και ιδιαίτερα των Συμφωνιών Κορυφής μεταξύ του Ε/κ και του Τ/κ ηγέτη. Κάλεσε το ΗΒ να ενεργήσει αποφασιστικά έτσι ώστε να τερματιστούν οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και να εργαστεί εποικοδομητικά για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφορά έγινε στην οικονομία της Κύπρου η οποία ανακάμπτει από την κρίση που επέφερε η πανδημία της COVID-19, καθώς και στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δηλώσεις

«Ως Επιτροπή Εξωτερικών είχαμε σήμερα τη μεγάλη χαρά, την εξαιρετική τιμή, να έχουμε συνάντηση με τη διακομματική ομάδα φιλίας του Βρετανικού Κοινοβουλίου», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του μετά από την συνάντηση.

Θεωρούμε, είπε, «εξαιρετικά σημαντική τη διατήρηση και την ενίσχυση τέτοιων δεσμών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ειδικά με το κοινοβούλιο μιας χώρας με εξαιρετικά σημαντικά δεσμούς με την Κύπρο».

Είχαμε, πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, «μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, την οποία θα συνεχίσουμε, και έχουμε συμφωνήσει ότι οι σχέσεις της Κυπριακής Βουλής με το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα συνεχίσουν να είναι ισχυρές και θα συνεχίσουν να διευρύνονται».

Ευχαρίστησε όλα τα μέλη της δεκαμελούς αντιπροσωπείας του βρετανικού κοινοβουλίου για την παρουσία τους στην Κύπρο η οποία δείχνει «το έντονο ενδιαφέρον τους για τις σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και για τα προβλήματα που σχετίζονται με την τουρκική πολιτική και την συνεχιζόμενη κατοχή».

Από την πλευρά της, η Συντηρητική Βουλευτής Κάρολιν Νόουκς ανέφερε ότι «πρόκειται για μια σημαντική αντιπροσωπεία Βουλευτών από όλα τα κόμματα που ήρθαμε για να μιλήσουμε με τους Κύπριους Βουλευτές για να κατανοήσουν τα ζητήματα και φυσικά για να συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις μετά το Brexit».

«Ήταν μια ευκαιρία να έρθουμε, να συζητήσουμε και να προσφέρουμε την βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε ως Βουλευτές για να δείξουμε την υποστήριξή μας για τους Κύπριους συναδέλφους μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται ούτε για την πρώτη, ούτε για την τελευταία επίσκεψη της ίδιας στην Κύπρο.

Σε δική του σύντομη δήλωση ο Εργατικός Βουλευτής Πάμπος Χαραλάμπους εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη στην Κύπρο τόσων Βουλευτών οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα κυπριακά ζητήματα, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής η επίσκεψη ήταν πολύ διαφωτιστική.

«Προσβλέπουμε στο να ενημερωθούμε για την υφιστάμενη γεωπολιτική κατάσταση ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε και να ενημερώσουμε το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και να προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε υποστήριξη για να βοηθήσουμε τους Κύπριους στις προσπάθειες τους για επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος, που παραμένει άλυτο για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο», πρόσθεσε ο κ. Χαραλάμπους.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές