Δεν είδε... ζεστά την πρόταση Σιζόπουλου για μπλόκο σε προσφυγές κομμάτων η Επ. Θεσμών

Οι… δικαστικές περιπέτειες του προέδρου της ΕΔΕΚ, με τη μία να διαδέχεται την άλλη, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών συζητήθηκε η πρόταση του, με την οποία τα Δικαστήρια δεν θα μπορούν να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις που λαμβάνονται στη βάση των Καταστατικών των κομμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο δικαστικό χαστούκι σε Σιζόπουλο-Διάταγμα ακυρώνει (ξανά) Συνέδριο κι εκλογές

Παίρνοντας τον λόγο ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε πως ο βασικός λόγος που ζήτησε να επανέλθει η συγκεκριμένη πρόνοια του Νόμου, είναι γιατί πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια στα κόμματα και στον οικονομικό έλεγχο, αναφέροντας παράλληλα πως «αυτή η διαφάνεια δεν θα πρέπει να δίνει δικαίωμα σε κάποιους να επιβεβαιώνουν μέσω Δικαστηρίων και να παρεμβαίνουν στην πολιτική εργασία των κομμάτων».

Όπως ανέφερε, «οποιεσδήποτε πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από τα κόμματα, δεν μπορούν να ελέγχονται από το Δικαστήριο μέσω διαταγμάτων. Βιώνω το τελευταίο χρονικό διάστημα, έστω και αν αυτό θεωρήθηκε ότι το έκανα γιατί το βιώνω. Σας παραπέμπω στην απόφαση του Δικαστή, του κ. Θεοδώρου, στην οποία αναφέρεται ότι υπήρχε παραπλάνηση του Δικαστηρίου από εκείνους που προσέφυγαν. Δεν έχει σχέση η πρόταση μου με τον οικονομικό έλεγχο. Δεν γίνεται να παρεμβαίνουν κάποιοι σε πολιτικές αποφάσεις. Αυτό πλήττει τη Δημοκρατία».

Παράλληλα, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως σε ότι αφορά την ΕΔΕΚ, το όλο ζήτημα θα το διαχειριστεί, «είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι. Και εντός και εκτός ΕΔΕΚ», προσθέτοντας πως το θέμα είναι το αύριο, ώστε να βρεθεί η ισορροπία και να υπάρχει μέτρο, καθώς όπως είπε, πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τα κόμματα και όχι από τα Δικαστήρια. 

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ανέφερε πως η πρόνοια αυτή υπήρχε στο Νόμο και αφαιρέθηκε το 2015 μετά από συστάσεις της GRECO. «Άρα έγινε μια συζήτηση για αυτό το θέμα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, για να τονίσει πως το θέμα ρυθμίστηκε μετά από παρέμβαση της GRECO, η οποία επιτάσσει το δικαίωμα πρόσβασης στα Δικαστήρια. Με την θέση της Νομικής Υπηρεσίας συμφώνησε και η Υπηρεσία Εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάος με βούλα Δικαστηρίου και σφραγίδα Σιζόπουλου-Τα επόμενα βήματα στην ΕΔΕΚ

Στη δική του τοποθέτηση, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είχα την τύχη να συμμετάσχω στην πρώτη κατασκευή του νόμου και στην τροποποίηση που έγινε. Ως ένα βαθμό αυτό που λέει ο κ. Σιζόπουλος ευσταθεί, όμως σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα για τα όσα συμβαίνουν σε ένα κόμμα ή ότι καλώς συμβαίνουν και όλα είναι άγια, αφαιρώντας το δικαίωμα κάποιου να προσφύγει στη Δικαιοσύνη».

Τόνισε ακόμη πως, «τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια, σημαντικά στελέχη των κομμάτων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, όπως για παράδειγμα ο κ. Κολοκασίδης. Να μην μας φοβίζει η προσφυγή στη Δικαιοσύνη ή η απόφαση της Δικαιοσύνης. Αν δεν επιτρέπουμε την προσφυγή στη Δικαιοσύνη θα ενισχύσουμε την άποψη που ακούγεται από τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, ότι τα κόμματα είναι έννομες συμμορίες». 

Καταλήγοντας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση του. Δεν θα προσφέρει τίποτα και θα προσφέρει κι άλλα προβλήματα στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε αρχικά πως, «το ΑΚΕΛ ανέκαθεν ήταν υπέρ της νομιμότητας και η νομιμότητα δεσμεύει όλους».

Υπέδειξε εξάλλου πως, τα εσωτερικά της ΕΔΕΚ δεν μας ενδιαφέρουν, είναι προσωπικά της ΕΔΕΚ. Εγώ ρωτώ αν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση μπορεί μετά να έρθουν τα σωματεία και πουν δεν θέλουμε έλεγχο».

Σημειώνεται ότι μετά τις τοποθετήσεις των βουλευτών, αποφασίστηκε όπως δοθεί χρόνος στη Νομική Υπηρεσία να απαντήσει επί των θεμάτων που προκύπτουν, επί της πρότασης.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Πρόταση Νόμου που υπέβαλε, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτή αποσκοπεί στο να επαναφέρει μια πρόνοια που υπήρχε στη νομοθεσία όπως ψηφίστηκε το 2012 και η οποία προνοεί όπως αποφάσεις των κομμάτων που λαμβάνονται από τα συλλογικά τους όργανα στη βάση των προνοιών του Καταστατικού τους, να μην τίθενται υπό τον έλεγχο των Δικαστηρίων.

Όπως εξήγησε, από τη στιγμή που δεν έχει κριθεί από το Δικαστήριο ως παράνομη ενδεχομένως η συγκεκριμένη πρόνοια του Καταστατικού, θα δημιουργούνταν συνεχόμενα προβλήματα στη λειτουργία των κομμάτων και θα επιδεινωνόταν η απαξίωση των πολιτών απέναντι στα κόμματα.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η Greco στην εισήγηση που είχε κάνει περιοριζόταν στο να υπάρχει διαφάνεια στις αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά των κομμάτων και σε αυτό «είμαστε απόλυτα σύμφωνοι πως πρέπει να υπάρχει ισχυρός έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων σε όλες τις διαστάσεις».

Είπε πως η ΕΔΕΚ δεν έχει διαστάσει να ζητήσει από την Ελεγκτική Υπηρεσία, οι οικονομικοί έλεγχοι να γίνονται όχι μόνο στη βάση της κρατικής χορηγίας αλλά ακόμα και στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων του κόμματος. «Ναι οικονομική διαφάνεια, ναι ισχυρός έλεγχος των οικονομικών δραστηριοτήτων των κομμάτων, αλλά από την άλλη πλευρά και προστασία των κομμάτων για να μπορούν να λειτουργούν στη βάση του Καταστατικού τους με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο», τόνισε, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να δίνεται η ευκαιρία σε άτομα με αλλότρια συμφέροντα να δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία των κομμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συνταγματικότητα της Πρότασης Νόμου είπε πως δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας και διερωτήθηκε αν ήταν αντισυνταγματική γιατί έγινε αποδεκτή από το 2012 ως το 2015, σημειώνοντας πως τότε αφαιρέθηκε για να γίνει εναρμόνιση με τις υποδείξεις της GRECO, οι οποίες ωστόσο αφορούσαν τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και σε αποφάσεις που έχουν σχέση με τα οικονομικά και όχι με το σύνολο των πολιτικών αποφάσεων των κομμάτων.

Ερωτηθείς αν θα επηρεάσει τις διαδικασίες στην ΕΔΕΚ η ψήφιση ή η απόρριψη από την Ολομέλεια η της πρότασης Νόμου, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε αρνητικά. Απ΄ εκεί και πέρα, συνέχισε, η πρόταση αποσκοπεί να προλάβει το μέλλον και είναι αυτό που πρέπει να αντιληφθούν και τα υπόλοιπα κόμματα και να ενισχύσουν τη διαφάνεια ως προς τον οικονομικό έλεγχο αλλά να προστατεύσουν τους κομματικούς θεσμούς στη βάση των προνοιών του Καταστατικού τους.

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές