Εκατομμύρια στο βωμό των... πολιτικών γεωτρήσεων-Γιατί άλλαξε ρότα ο Ερντογάν

Την ώρα που οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, προετοιμάζονται για να βάλουν πλώρη για νέες έρευνες εντός των οικοπέδων που είναι αδειοδοτημένες, στην Τουρκία, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη συζήτηση για το πώς η Κυβέρνηση Ερντογάν διαχειρίζεται το ζήτημα των ερευνών για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και των προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.  

Είναι ευρέως γνωστό και κοινώς αποδεκτό, πως ένας από τους λόγους που η τουρκική κυβέρνηση επένδυσε σε εξοπλισμό και έμψυχο υλικό στον τομέα των θαλάσσιων ερευνών, δεν είχε να κάνει τόσο με τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας, όσο με τα γεωπολιτικά παιχνίδια που διεξάγει ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Ταγίπ Ερντογάν και η Κυβέρνηση του αντιλήφθηκαν πως η απουσία τους από την εν λόγω περιοχή θα ακύρωνε τα σχέδια τους για τη Γαλάζια Πατρίδα και ευρύτερα τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου.

Είναι ενδεικτικό εξάλλου το γεγονός ότι η πρώτη αγορά από την τουρκική εταιρεία πετρελαίων, σε ερευνητικό σκάφος, έγινε λίγους μήνες μετά από την γεώτρηση στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ειδικότερα μετά από τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης και την υπογραφή συμβολαίων με τους ενεργειακούς κολοσσούς, ΕΝΙ, Total και Kogas, αλλά και μετά την πρώτη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη», η Τουρκία ενέταξε στο νηολόγιο της το ερευνητικό σκάφος Barbaros, που για χρόνια θαλασσοδέρνεται ανοικτά των κυπριακών ακτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Deja vu με κυρώσεις για τις τουρκικές προκλήσεις

Εάν κάποιος θελήσει να δει τι πέτυχε το Barbaros κατά τη διάρκεια των παράνομων ερευνών του εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αρκεί η πρόσφατη παραδοχή από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, ο οποίος δήλωσε πως δεν έχει εντοπιστεί απολύτως τίποτα από τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι σταδιακά η Τουρκία πρόσθεσε στον στόλο της TPAO, τόσο ερευνητικά σκάφη όσο και γεωτρύπανα, που κατά καιρούς διεξήγαγαν παράνομες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Το κόστος των συγκεκριμένων ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια τα οποία επωμίστηκε η ήδη χειμασμένη τουρκική οικονομία. Συνεπώς το όποιο κέρδος υπήρξε, δεν αφορούσε οικονομικά μεγέθη, αλλά τα πολιτικά οφέλη με τη δημιουργία τετελεσμένων από την παρουσία των συγκεκριμένων πλοίων στις κυπριακές θάλασσες.

Αυτή είναι και η ουσία της συζήτησης στην οποία Τούρκοι αναλυτές εστιάζουν, προσεγγίζοντας το ζήτημα από δύο οπτικές γωνίες. Η πρώτη σχολή σκέψης κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση πως σπατάλησε τα χρήματα των Τούρκων φορολογουμένων για άσκοπες έρευνες, έτσι ώστε να ικανοποιήσει την εθνικιστική τάση που συγκυβερνάει με τον Ερντογάν. Η δεύτερη σχολή σκέψης κατηγορεί σήμερα την τουρκική κυβέρνηση πως εγκατέλειψε την ανατολική Μεσόγειο και επικεντρώθηκε στις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε αυτό το πλαίσιο χθες ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στις επικρίσεις, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση του ενεργεί με τρόπο παραδειγματικό, όπως είπε χαρακτηριστικά, «στις έρευνες και τις γεωτρήσεις. Έχουμε συμπεριλάβει τρία γεωτρύπανα και δυο πλοία σεισμικών ερευνών στον στόλο μας κι έχουμε κάνει 14 γεωτρητικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν είχαμε θετικά μηνύματα από τις έρευνες μέχρι πρόσφατα, όμως αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και φτάσαμε στις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Μαύρης Θάλασσας. Η Τουρκία περνάει σε άλλο επίπεδο, ελπίζουμε πως θα ξεκινήσουμε τη χρήση των ευρημάτων αερίου το 2023. Θα μοιραστούμε το αέριο με τους πολίτες μας. Θα βρούμε και θα μετακινήσουμε ό,τι υπάρχει στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο. Η αντιπολίτευση λέει πως φοβόμαστε. Όσα κι αν λέτε, εμείς θα αυξήσουμε τον αριθμό των γεωτρύπανων και των ερευνητικών πλοίων μας, είτε το θέλετε είτε όχι» κατέληξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επιστροφή των πειρατών στην ΑΟΖ, το τεστ αντοχής και οι ισορροπίες που άλλαξαν

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν το σύνολο του τουρκικού γεωτρητικού στόλου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα όπου διεξάγει σαφώς με μεγαλύτερη επιτυχία έρευνες σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο, αφού ήδη έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα φυσικού αερίου. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis το οποίο, σύμφωνα με την σχετική Navtex θα διεξάγει έρευνες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Το ερευνητικό σκάφος Barbaros, όπως και τα γεωτρύπανα Yavuz, Fatih και Kanuni διεξάγουν έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι νεοτέρας.

Τούρκοι αξιωματούχοι που κλήθηκαν να απαντήσουν στην κριτική που ασκείται ένθεν και ένθεν στην τουρκική κυβέρνηση, επεσήμαναν πως από τη στιγμή που στην ανατολική Μεσόγειο δεν εντοπίστηκαν κοιτάσματα, ενώ στη Μαύρη Θάλασσα τα δεδομένα είναι ευοίωνα για τον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων, οι έρευνες επικεντρώνονται σε εκείνο το σημείο. Ωστόσο υπέδειξαν πως εάν η Κυπριακή Δημοκρατία, επανέλθει με νέες έρευνες, τότε κάποια από τα πλοία της TPAO θα επιστρέψουν στην περιοχή μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο και πέντε το Κυπριακό, στο παρά ένα η ΑΟΖ

Οι επόμενοι μήνες με την κινητικότητα που αναμένεται να φέρουν με την επανέναρξη του γεωτρητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται να θερμάνουν τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, εάν οι απειλές των Τούρκων αξιωματούχων επιβεβαιωθούν. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πρώτη ημερολογιακά επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα πραγματοποιηθεί στο κοίτασμα «Γλαύκος», περί τα τέλη του μήνα, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πειλήδου, ενδεχομένως να μην φέρει αντίδραση από τουρκικής πλευράς για δύο λόγους. Πρώτον διότι οι Τούρκοι δεν θα ήθελαν για κανένα λόγο να θέσουν σε κίνδυνο την ήδη δύσκολη σχέση μεταξύ Ερντογάν και Μπάιντεν και δεύτερον διότι το οικόπεδο δέκα και το κοίτασμα Γλαύκος, είναι εκτός των ορίων που η Άγκυρα διεκδικεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Η έντονη αντίδραση των Τούρκων, θα πρέπει να αναμένεται όταν επιστρέψουν στην ΑΟΖ, τα μισθωμένα γεωτρύπανα της ΕΝΙ και της Total, οι οποίες πλέον δραστηριοποιούνται από κοινού σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ που αμφισβητούνται από την Άγκυρα. Εξάλλου εντός του 2022, η Τουρκία αναμένεται να λάβει, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, άλλο ένα γεωτρύπανο, το πρώτο έβδομης γενιάς, το οποίο θεωρείται από τα κορυφαία στον κόσμο. Το εν λόγω γεωτρύπανο θα μισθωθεί από εταιρεία στην Νότια Κορέα, η οποία σε αντίθεση με νορβηγική εταιρεία που αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Άγκυρα, λόγων των ευρωπαϊκών κυρώσεων, δεν είχε κανένα πρόβλημα για να μισθώσει το γεωτρύπανό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γενί Σαφάκ: Αγοράζει τέταρτο γεωτρύπανο από τη Νότια Κορέα η Τουρκία

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»