Χάος με βούλα Δικαστηρίου και σφραγίδα Σιζόπουλου-Τα επόμενα βήματα στην ΕΔΕΚ

«Απαντώντας στον ισχυρισμό της πλευράς της ΕΔΕΚ, πως αν εκδοθούν τα εν λόγω διατάγματα θα προκληθεί χάος στα εσωκομματικά του κόμματος, το Δικαστήριο υπέδειξε πως, σημειώνεται ότι στην  προκειμένη περίπτωση, το όποιο χάος έχει δημιουργηθεί οφείλεται στην επιλογή της ΕΔΕΚ δια του Προέδρου τους να πάρουν το νόμο στα χέρια τους,  περιφρονώντας πλήρως τους Αιτητές οι οποίες είχαν εξασφαλίσει προς διαφύλαξη των  δικαιωμάτων τους το δικαστικό διάταγμα ημερομηνίες 30/9/21».  

Το πιο πάνω κείμενο αποτελεί αυτούσιο απόσπασμα από την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση προσφυγής τριών μελών της ΕΔΕΚ στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο μεταξύ άλλων διέταξε την αναστολή λειτουργίας της Επαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στη Λευκωσία. Μιας Επαρχιακής Επιτροπής, που σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΔΕΚ, θα έπρεπε να καταρτισθεί σε σώμα και τα νεοκλεγέντα μέλη της να αναλάβουν καθήκοντα, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο και οι εκλογές στην ΕΔΕΚ. 

Οι δικηγόροι του Μαρίνου Σιζόπουλου προειδοποίησαν το Δικαστήριο με χάος αν εκδίδονταν τα πιο πάνω διατάγματα, με το Δικαστήριο να τους απαντά πως το χάος προκλήθηκε από την επιλογή του ίδιου του προέδρου του κόμματος να πάρει το Νόμο στα χέρια του και να περιφρονήσει πλήρως το διάταγμα που απαγόρευε τη διεξαγωγή της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας. 

Σήμερα βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Παρά το γεγονός ότι τα διατάγματα που εξέδωσε το Δικαστήριο βρίσκονται σε ισχύ, παρά το γεγονός ότι το μητρώο μελών του κόμματος βρίσκεται υπό εξέταση και παρά το γεγονός ότι οι υπόθεση των 15 μελών κάποιοι εκ των οποίων θα ήταν υποψήφιοι στις εσωκομματικές εκλογές για μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εκκρεμεί, ο Μαρίνος Σιζόπουλος με απόφαση της Γραμματείας του κόμματος και όχι της Κεντρικής Επιτροπής, συγκάλεσε Καταστατικό Συνέδριο την Πέμπτη και εκλογές την Κυριακή, ενώ επιδιώκοντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες εντός της ηγεσίας για το τι μέλλει γενέσθαι με την Επαρχιακή της Λευκωσίας, με την παραίτηση όλων όσων εκλέχθηκαν στις εκλογές που κατά παράβαση του διατάγματος πραγματοποιήθηκαν, όρισε νέες εκλογές για την ερχόμενη Παρασκευή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα κίνηση αιφνιδιασμού-Παραιτήθηκε η Επαρχιακή Λευκωσίας, ορίστηκαν νέες εκλογές

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Πως για ακόμα μια φορά η ηγεσία της ΕΔΕΚ επέλεξε να αιφνιδιάσει και να βγει στην αντεπίθεση παίζοντας τα ρέστα της, αντί να κάνει ένα βήμα πίσω και να βρει τη χρυσή τομή, για να επιλυθούν τα εσωκομματικά προβλήματα. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αυτό που αναμένεται να συμβεί την ερχόμενη Πέμπτη, είναι η ηγεσία της ΕΔΕΚ να προτείνει στους συνέδρους την αλλαγή κάποιων καταστατικών διατάξεων στο κόμμα που θα επιτρέπει αφενός τη διενέργεια του Τακτικού Συνεδρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Καταστατικού Συνεδρίου, αλλά και τη διενέργεια των εκλογών την Κυριακή, ενώ δεν αποκλείεται με καταστατικές αλλαγές να επισφραγιστεί και η καρατόμηση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Μιχάλη Τερέπεη. 

Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του Τακτικού Συνεδρίου, από τη στιγμή που ο Γιώργος Βαρνάβας απέσυρε οριστικά και αμετάκλητα την υποψηφιότητα του, ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα ανακηρυχθεί πρόεδρος για ακόμη μια θητεία άνευ ανθυποψηφίου, ενώ θα κλειδώσουν οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Κυριακής. Η όλη διαδικασία αναμένεται να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, αφού όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα μέλη που διαφωνούν με τον Μαρίνο Σιζόπουλο δεν θα συμμετάσχουν ούτε σε αυτό το Συνέδριο. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και την Παρασκευή με την πραγματοποίηση της νέας Συνδιάσκεψης της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Οι δημοκρατικές διαδικασίες είτε θα εφαρμοστούν είτε θα επιβληθούν από τον λαό της ΕΔΕΚ»

Αποσύρουν υποψηφιότητες, έρχονται νέα δικαστικά μέτωπα

Εξάλλου, τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει κύμα απόσυρσης υποψηφιοτήτων για τις θέσεις στην ηγεσία της ΕΔΕΚ αλλά και υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή, αφού μια σειρά από μέλη που διαφωνούν, θεωρούν πως εάν δεν αποσύρουν τις υποψηφιότητες τους, θα θεωρηθεί ότι εγκρίνουν τις ενέργειες της ηγεσίας. Ήδη υποψήφιοι για τις θέσεις των αντιπροέδρων, έχουν δηλώσει την πρόθεση τους για απόσυρση των υποψηφιοτήτων τους, ωστόσο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι θα πράξουν τελικά θα υπάρχει λίγες ώρες πριν από τη Σύγκληση του Συνεδρίου. 

Επιπλέον σε ένα άλλο επίπεδο, κάποια από τα μέλη της ΕΔΕΚ εξετάζουν ποια νομικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ώστε να μπλοκάρουν για άλλη μια φορά τις ενέργειες της ηγεσίας της ΕΔΕΚ για να μην πραγματοποιηθεί το Συνέδριο και οι εκλογές. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση, αναμένεται ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου, η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία της ΕΔΕΚ, έχει εκφράσει για ακόμα μια φορά την αγανάκτηση της με τους χειρισμούς του Μαρίνου Σιζόπουλου ,τον οποίο προειδοποιεί μεταξύ άλλων πως, «οι δημοκρατικές διαδικασίες είτε θα εφαρμοστούν είτε θα επιβληθούν από τον λαό της ΕΔΕΚ». 

Αυτό που απομένει να διαφανεί τις επόμενες ώρες, είναι αν θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά των διαφωνούντων, ώστε μέσω νέων διαδικασιών στο Δικαστήριο, να ανακοπεί ο δρόμος, τόσο προς το Συνέδριο, όσο και προς τις εκλογές της Παρασκευής και της Κυριακής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τραβάει το σχοινί ο Σιζόπουλος, ετοιμοπόλεμοι οι διαφωνούντες-Ντόμινο εξελίξεων

Την ίδια ώρα ανάμεσα στα μέλη της ΕΔΕΚ, πέραν από την ανησυχία για την επόμενη ημέρα του κόμματος, το οποίο βρίσκεται στη χειρότερη καμπή της ιστορίας του από την ίδρυση του, επικρατεί δυσφορία διότι πέραν από τους χειρισμούς από την ηγεσία, τα πρόσωπα από τα οποία αναμενόταν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να βγει το κόμμα από το αδιέξοδο επιλέγουν μέχρι και αυτή την ώρα να παρακολουθούν απαθείς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, παλιά και ιστορικά στελέχη του κόμματος που ανησυχούν για το μέλλον του, απευθύνθηκαν οργανωμένα σε συγκεκριμένα πρόσωπα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλία για εκτόνωση της κρίσης, για να λειτουργήσουν γεφυρωτικά ανάμεσα στα στρατόπεδα που δημιουργήθηκαν, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να λάβουν την οποιαδήποτε απάντηση για το εάν αποδέχονται ή όχι την πρόταση. 

Στο μεταξύ σε ένα άλλο επίπεδο, εντός του κόμματος, ξέσπασε κι άλλο μέτωπο, αφού δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη, κάποια εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στη ΔΕΟΚ, που εξέφρασαν τη διαφωνία του με τις προτάσεις για αλλαγή τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ και τις προσωπικές επιθέσεις που ο Μαρίνος Σιζόπουλος εξαπολύει καθημερινά προς τον πρώην υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη. Το όλο θέμα δεν απασχόλησε κανένα όργανο του κόμματος, με αποτέλεσμα κάποια στελέχη να κατηγορούν τον πρόεδρο πως δρα αυτόνομα, εξυπηρετώντας τα προσωπικά του συμφέροντα και αγνοώντας τις θέσεις που εκφράζουν τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με κοινωνικά ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το διάταγμα που μπλοκάρει τις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΕΔΕΚ

Δειτε Επισης

Επιλύουν το θέμα των πολλαπλών συντάξεων με μια απλή δήλωση αποποίησης τα κόμματα
Στο επίκεντρο θέματα άμυνας, κρίση στη Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό στη συνάντηση ΠτΒ-ΥΠΑΜ
Παρέμβαση Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για την Αλβανία
Στ. Στεφάνου: Θετική για ευρύτερη περιοχή η λύση Κυπριακού,
Ικανοποίηση Ιωάννου με την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της ΤΑ-Συνεχίζει τις επαφές
Ν. Χριστοδουλίδης: Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης
Διπλωμάτης λάμβανε επίδομα εξωτερικού ενώ υπηρετούσε στην Κύπρο-Τα ευρήματα της Ελεγκτικής για ΥΠΕΞ
Ικανοποίηση στα κατεχόμενα για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ-«Παράδειγμα για το ψευδοκράτος»
Εκνευρίστηκαν οι Τούρκοι με την ΕΕ-«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τη διασύνδεση ευρωτουρκικών με Κυπριακό»
Κατέπλευσαν στο Λίβανο τα σκάφη με τους μετανάστες-«Ό,τι κάνουμε εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας»