Αβέρωφ: Aνάγκη δραστηριοποίησης της ΑΗΚ στον τομέα των ΑΠΕ

Την ανάγκη δραστηριοποίησης της ΑΗΚ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος, Χάρη Γεωργιάδη, και άλλα στελέχη του, επισκέφθηκε σήμερα τα κεντρικά γραφεία της Αρχής, όπου είχε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Διεύθυνσή της ΑΗΚ.

«Ναι στον ανταγωνισμό αλλά από την άλλη όχι σε αποκλεισμό της ΑΗΚ στο να μπει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε ο κ. Νεοφύτου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Επεσήμανε πως εάν σταδιακά η ΑΗΚ, χωρίς να εκμεταλλευτεί τη δεσπόζουσα θέση της, δεν μπει και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «θα έρθει κάποια μέρα με σοβαρά οικονομικά προβλήματα του οργανισμού και χωρίς ΑΗΚ που έχει την ευθύνη του δικτύου και της διανομής παγκύπρια θα την πληρώσει στο τέλος ο καταναλωτής, το νοικοκυριό και η μικρομεσαία επιχείρηση».

Ο κ. Νεοφύτου συνεχάρη το ΔΣ, τη Διεύθυνση και το προσωπικό της Αρχής «γιατί σε ώρες κρίσιμες για τον τόπο, όπως ήταν η τραγωδία στο Μαρί αλλά και οι πρόσφατες πυρκαγιές στην ορεινή Λεμεσού και Λάρνακας φάνηκε η αποτελεσματικότητα της ΑΗΚ».

«Αποτελεσματική στο να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε λόγω των γεγονότων που έχω αναφέρει», πρόσθεσε.

Είπε πως η ΑΗΚ είναι ένας δυνατός οργανισμός «και θέλουμε να παραμείνει δυνατός. Εμείς καλωσορίζουμε τον ανταγωνισμό γιατί θεωρούμε ότι αυτός ο ανταγωνισμός θα βοηθήσει και την ΑΗΚ να γίνει ακόμα καλύτερη», επεσήμανε.

Σημείωσε πως «αυτό που εμείς τονίσαμε και στη συνάντηση και θέλω να στείλω και δημόσια το μήνυμα: Κατανοώ και είμαι εξ εκείνων που δεν θα δεχτώ να εκμεταλλευτείτε τη δεσπόζουσά σας θέση. Από την άλλη είμαι δίπλα σας σε οποιοδήποτε εμπόδιο παρουσιάζεται στο να αφαιρείται η δυνατότητα της ΑΗΚ να μπει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», επεσήμανε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Δέσποινα Παναγιώτου​​ Θεοδοσίου, είπε πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν

τις τοπικές αλλά και τις διεθνείς προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, πρόσθεσε, «είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα μέρος του αναπτυξιακού προγράμματος της ΑΗΚ, συμπεριλαμβανομένων της εγκατάστασης υποδομής στον σταθμό παραγωγής στο Βασιλικό για το φυσικό αέριο και της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών προς όφελος του καταναλωτή».

Είπε, ακόμη, πως συζήτησαν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Σημείωσε πως η ΑΗΚ ως οργανισμός δημοσίου οφέλους εξελίσσεται, μεταλλάσσεται, προοδεύει «και  σκοπός μας είναι να εξελίξουμε την αξία μας και να παραμείνουμε ένα πολύτιμο κεφάλαιο της Κύπρου».

Εξάλλου, μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησης, η κ. Θεοδοσίου αναφέρθηκε στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΑΗΚ καθώς αλλάζει το ενεργειακό τοπίο του τόπου.

Υπογράμμισε πως «η ΑΗΚ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε προκλήσεις, να εξελιχθεί και βέβαια να παραμείνει στο κέντρο του ενεργειακού μέλλοντος της Κύπρου».

Από την πλευρά του, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «εάν δεν δώσουμε την ευκαιρία στην ΑΗΚ να μπει και αυτή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήδη προαναγγέλλουμε την κηδεία της Αρχής».

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές