Τραβάει το σχοινί ο Σιζόπουλος, ετοιμοπόλεμοι οι διαφωνούντες-Ντόμινο εξελίξεων

Αν είναι κάτι που μπορεί να πιστώσει κάποιος στον Μαρίνο Σιζόπουλο, είναι πως ανάμεσα σε άλλα κατάφερε για τους σωστούς ή τους λάθος λόγους -ανεξάρτητα με τον τρόπο που ο κάθε ένας προσεγγίζει τις καταστάσεις- να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Από τον περασμένο Δεκέμβριο με το θέμα του προϋπολογισμού, αργότερα με την κόντρα με τους Οικολόγους και το ΕΛΑΜ, μετά τις εκλογές με τα εσωκομματικά και τον εμφύλιο που ξέσπασε και την περασμένη εβδομάδα με την πρόταση Νόμου για το ΓΕΣΥ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανάγεται σε πρόσωπο των ημερών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Οι δημοκρατικές διαδικασίες είτε θα εφαρμοστούν είτε θα επιβληθούν από τον λαό της ΕΔΕΚ»-Απασφάλισαν οι 607 κατά Σιζόπουλου

Η πιο πρόσφατη ενέργεια του, να ορίσει αιφνιδιαστικά Καταστατικό Συνέδριο για την ερχόμενη Πέμπτη και εκλογές για τις έντεκα του μήνα, αποτελεί την απάντηση του στις πρόσφατες αποφάσεις των Δικαστηρίων για τις δύο προσφυγές που είχαν κατατεθεί. Σχεδόν μια εβδομάδα μετά και αφού ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, έλαβε τις σχετικές γνωματεύσεις που περίμενε από τη νομική ομάδα του κόμματος, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. 

Σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζεται πως η μια εκ των δύο αποφάσεων που ανέστειλε τη διεξαγωγή του Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος και των εκλογών, ουσιαστικά ακύρωνε το διάταγμα που είχε εκδοθεί και άνοιγε τον δρόμο για τη διεξαγωγή νέου συνεδρίου. Ωστόσο για τη διενέργεια νέου Τακτικού Συνεδρίου, θα έπρεπε να παρέλθει πάροδος τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, ωστόσο ο κ. Σιζόπουλος με την ανακοίνωσε Καταστατικού Συνεδρίου, βρήκε παραθυράκι για να προσπεράσει τα εμπόδια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιφνιδιάζει ξανά ο Σιζόπουλος-Ανακοίνωσε Τακτικό Συνέδριο και εκλογές

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη στιγμή που ο Γιώργος Βαρνάβας απέσυρε την υποψηφιότητα του και δεν πρόκειται να την αλλάξει μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται πως ο κ. Σιζόπουλος την ερχόμενη Πέμπτη θα ανακηρυχθεί νέος πρόεδρος του κόμματος, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας και για τις θέσεις στην Κεντρική Επιτροπή, θα πραγματοποιηθούν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή. 

Ωστόσο αν και πρακτικά κανένα διάταγμα δεν απαγορεύει τη διεξαγωγή Καταστατικού Συνεδρίου, προκύπτουν μια σειρά από ζητήματα, που ενδεχομένως να απασχολήσουν εκ νέου τη Δικαιοσύνη το επόμενο διάστημα. Ένα εξ αυτών είναι το γεγονός, ότι η νέα ηγεσία, αναμένεται να εκλεγεί στη βάση του Μητρώου Μελών που βρίσκεται υπό την εξέταση των Δικαστηρίων τουλάχιστον σε δύο υποθέσεις. Ειδικότερα το μητρώο μελών τελεί υπό εξέταση στην προσφυγή της Ανδρειανής Οδυσσέως και των άλλων δύο υποψηφίων της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας, αλλά και στην προσφυγή του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Μιχάλη Τερέπεη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο διάταγμα κατά Σιζόπουλου-Κίνηση ματ από Τερέπεη δύο μέρες πριν το deadline

Επίσης ένα άλλο εξίσου σημαντικό ζήτημα που προκύπτει είναι πως, τόσο το Συνέδριο όσο και οι εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς προηγουμένως να έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα που προέκυψε με την Επαρχιακή του κόμματος στη Λευκωσία. Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο στην προσφυγή της κυρίας Οδυσσέως, ανέστειλε τη λειτουργία της Επαρχιακής αλλά και την εκλογή των μελών της Επαρχιακής, που με βάση το Καταστατικό για να γίνει Συνέδριο και εκλογές θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι συνδιασκέψεις του κόμματος σε όλες τις Επαρχίες. 

Ένα τρίτο ζήτημα που προκύπτει, είναι πως για επτά υποψηφίους της Κεντρικής Επιτροπής, θεωρητικά το ζήτημα της υποψηφιότητας τους δεν ξεκαθάρισε, αφού μπορεί το κόμμα να θεώρησε αντικανονικές τις υποψηφιότητες τους, ωστόσο οι ίδιοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, με την υπόθεση τους να εκκρεμεί. Επιπλέον αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου και των εκλογών, λήφθηκε από την Γραμματεία και όχι από το Πολιτικό Γραφείο ή την Κεντρική Επιτροπή, όπως προνοεί το καταστατικό. Σημειώνεται πως από τα μέλη της ηγεσίας της ΕΔΕΚ, που συμμετέχουν στην Γραμματεία, ο μόνος που διαφώνησε με την πρόταση Σιζόπουλου, ήταν ο Μιχάλης Τερέπεης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαφωνούντες με τον Μαρίνο Σιζόπουλο ετοιμάζουν τα επόμενα τους βήματα, χωρίς να αποκλείεται να απευθυνθούν ξανά στο Δικαστήριο ζητώντας νέο διάταγμα που να αναστέλλει το Συνέδριο και τις εκλογές που εξαγγέλθηκαν.

Οι ίδιες πληροφορίες του REPORTER, επισημαίνουν τις τελευταίες ώρες πως δεν θα πρέπει να αποκλείεται και νέα δυναμική αντίδραση από υποψήφιους για την ηγεσία του κόμματος αλλά και για την Κεντρική Επιτροπή που θα αποσύρουν τις υποψηφιότητες τους ενόψει των εκλογών, ενώ θεωρείται δεδομένο, πως κανένα μέλος από αυτούς που διαφωνούν με τον Μαρίνο Σιζόπουλο και απαιτούν επανεξέταση του μητρώου, δεν θα συμμετάσχει, ούτε στο Συνέδριο, ούτε στις εκλογές. 

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη από τα γραφεία του κόμματος, έχουν φύγει προσκλήσεις για το Συνέδριο, ωστόσο όσοι διαφώνησαν ανοικτά με τη σημερινή ηγεσία, δεν είναι ανάμεσα στους παραλήπτες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το διάταγμα που μπλοκάρει τις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΕΔΕΚ

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη