Ζητά στήριξη Κυβέρνησης προς τους καταστηματάρχες το ΑΚΕΛ

Χρειάζεται συγκεκριμένη στήριξη από την Κυβέρνηση για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι καταστηματάρχες, ανέφερε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας πως όσον αφορά τον τουρισμό το βασικό πρόβλημα είναι η εποχικότητα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε εξάλλου πως η σεναριολογία για τις προεδρικές εκλογές είναι σχετική αλλά τα όσα ακούγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσον αφορά το ΑΚΕΛ, γιατί το θέμα δεν έχει ακόμα συζητηθεί στα Σώματα του κόμματος.

Σε δηλώσεις ύστερα από περιοδεία στην Αγία Νάπα, ο κ. Στεφάνου είπε πως η επίσκεψη στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου πραγματοποιήθηκε «για να δούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ξενοδόχοι όσο και οι καταστηματάρχες. Συζητήσαμε με τον ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στη περιοχή, ανταλλάξαμε απόψεις για την λύση των προβλημάτων και για το τι θα πρέπει να γίνει».

Πρόσθεσε πως «βασικό πρόβλημα είναι η εποχικότητα του τουρισμού, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Γι’αυτό το θέμα, συνέχισε «το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για το πως θα αντιμετωπιστεί όντως ένα σύνθετο και δύσκολο πρόβλημα».

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, ο κ. Στεφάνου είπε πως «ο κορωνοϊός με τις συνέπειες που είχε στην σοβαρότατη μείωση του τουρισμού, επέφερε και μεγάλο πλήγμα σε σχέση με τη βιωσιμότητα και την προοπτική των καταστηματαρχών. Οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται γιατί παρά τις διάφορες υποσχέσεις από μέρους της Κυβέρνησης, αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί» είπε.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει, συνέχισε «είναι ότι η περιοχή δεν έχει κηρυχθεί σε πληγείσα, τη στιγμή που υπήρχε μια τέτοια υπόσχεση από μέρους της Κυβέρνησης και όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι, όντως η περιοχή πληροί όλες τις προδιαγραφές, για να είναι πληγείσα. Χρειάζεται συγκεκριμένη στήριξη για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι καταστηματάρχες και πίσω από κάθε κατάστημα, πίσω από κάθε μικροεπιχειρηματία υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες που περιμένουν να επιβιώσουν».

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμα ότι «συζητούμε μαζί με τους μαγαζάτορες, είμαστε στη διαδικασία της περιόδευσης στα καταστήματα και θα ετοιμάσουμε τα υπομνήματα μας, θα κάνουμε ξανά τις παραστάσεις μας προς την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, για να προωθήσουμε τα προβλήματα αλλά, την ίδια ώρα να προτείνουμε και λύσεις που θα πρέπει τάχιστα να δοθούν».

Από την πλευρά της η Μαρία Χατζηχρήστου, Πρόεδρος των καταστηματαρχών Αγίας Νάπας είπε πως στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ συζητήσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία δύο χρόνια, τα οποία, όπως είπε «είναι πάρα πολύ σοβαρά και πολύ δύσκολα να αντιμετωπιστούν. Από πέρσι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού πολλές επιχειρήσεις κινδύνεψαν να κλείσουν, ενώ άλλες έκλεισαν».

Πρόσθεσε πως «φέτος υπήρχαν πιο πολλά προβλήματα, τόσο με τα ενοίκια όσο και με το προσωπικό που δεν υπάρχει» και σημείωσε ότι «έστω και αν είχε πιο πολύ κόσμο, αυτό δεν ήταν ικανό να κρατήσει τις επιχειρήσεις ανοικτές. Σύντομα θα δούμε πολλά καταστήματα να κλείνουν και ζητούμε άδειες να φέρουμε προσωπικό από το εξωτερικό και από τρίτες χώρες αλλά και από όπου αλλού μπορούμε» είπε.

Προεδρικές εκλογές

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ρωτήθηκε και για τα σενάρια και τα ονόματα που ακούγονται για τις προεδρικές εκλογές και απάντησε πως «το θέμα το έχουμε σχολιάσει και χθες και σήμερα». Πρόσθεσε πως «η σεναριολογία είναι σχετική αλλά η σεναριολογία δεν ανταποκρίνεται, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο ΑΚΕΛ, σε σχέση με τα όσα ακούγονται. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα με την έννοια ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει ακόμα συζητήσει στα Σώματα του κόμματος» είπε και σημείωσε πως «όταν και εφόσον συζητήσουμε θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα πράγματα».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόβει τη σεναριολογία για Παμπορίδη ο Στεφάνου-Απάντησε με… χαμόγελο

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ