Επανέλαβε το παραμύθι για τα δύο κράτη ο Τατάρ-Ζητά κατοχύρωση της «κυριαρχίας» των Τ/κ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του ανάφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συνεχίσουν την ύπαρξή τους στη βάση της ισότητας και όχι ως μειονότητα, σύμφωνα με την «Γκιουνές».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον «τ/κ Πολιτιστικό Σύνδεσμο» στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με την πρόεδρο και μέλη του συνδέσμου, ο κ. Τατάρ είπε ότι με την στήριξη της Τουρκίας ο τουρκοκυπριακός «λαός» πλήρωσε βαρύ τίμημα για να κερδίσει την ύπαρξη, την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, έδωσε πολλούς πεσόντες και έζησε προσφυγιά.

«Όμως είμαστε εκεί, συνεχίζουμε την ύπαρξή μας. Αυτό που φωνάζουμε σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ότι θέλουμε μια συμφωνία στη βάση της ισότητας», είπε, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

«Είναι και εκείνοι ένας λαός, τους σεβόμαστε. Έχουν και οι Ελληνοκύπριοι ένα κράτος, είναι κυρίαρχοι κατά την άποψή τους, θέλουμε και εμείς το αντάλλαγμα γι’ αυτό. Είμαστε και εμείς κυρίαρχοι. Λόγω των διεθνών συμφωνιών, η κυριαρχία μας είναι δικαίωμά μας. Θέλουμε την κατοχύρωση της κυριαρχίας μας. Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να κάνουν βήματα μια ώρα αρχύτερα πάνω σε αυτό το θέμα», είπε.

Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «λύση δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι» θα είναι προς το συμφέρον των «δύο λαών», της σταθερότητας στην Κύπρο και στην περιοχή και της δημιουργίας ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανάφερε ακόμα ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» καταβάλλει προσπάθειες για την ανεξαρτησία και την ελευθερία του από το 1571 και ότι το 1960 προέκυψε μια ομοσπονδία στη βάση της ισότητας στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρεται ως μια «λειτουργική ομοσπονδία», όμως δεν είχε μακρά διάρκεια ζωής.

Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ένα «κράτος» το οποίο θα εορτάσει την 38η επέτειο από την ίδρυσή του αυτή την βδομάδα, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι με την εκλογή του ιδίου στην ηγεσία της κοινότητας άνοιξε μια νέα σελίδα στην Κύπρο και ακολουθείται μια νέα πολιτική.

Υποστήριξε ότι εγκατέλειψαν πλέον την νοοτροπία που οι Τουρκοκύπριοι προέβαιναν σε υποχωρήσεις σε κάθε συνάντηση και δεν έδωσε κανένα απολύτως αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι πλέον εργάζονται για μια αντίληψη δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Σύμφωνα με τον Τατάρ, κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν για πολλά χρόνια έγινε αντιληπτό ότι δεν προέκυψε έδαφος για συμφωνία στη βάση της συνομοσπονδίας και της ομοσπονδίας. Ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν προσεγγίζουν μια συμφωνία στη βάση της ισότητας και ακόμα θεωρούν την Κύπρο ως ελληνικό νησί.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε επίσης ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας κατά την οποία «η πλειοψηφία θα διοικεί την μειοψηφία», οι Τουρκοκύπριοι θα καταστούν πιο αδύναμοι με τον καιρό με τη μία κυριαρχία και δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την ύπαρξή τους με ισότητα.

Υποστήριξε ότι αν μπορέσουμε να φτάσουμε στο μοντέλο ενός κράτους που ζει πλάι-πλάι με μια συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, οι Τουρκοκύπριοι θα μπορέσουν να ζήσουν εντός της ΕΕ.

Σημειώνοντας ότι αυξάνεται η στήριξη προς αυτή «την νέα πολιτική», ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού είναι ένας σκέλος αυτής της πολιτικής και επανέλαβε ότι οι «κάτοχοι τίτλων ιδιοκτησίας προ του 1974» θα μπορούν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους στο Βαρώσι σύμφωνα με τις αποφάσεις της «επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας» για να μην υπάρξει αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

Ισχυρίστηκε ότι το άνοιγμα το Βαρωσιού είναι ένα σωστό βήμα από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απάλειψη των αδικιών και πρόσθεσε ότι θα το μοιραστούν αυτό με όλο τον κόσμο.

Σημειώνοντας ότι το Βαρώσι έμεινε κλειστό 47χρόνια, όμως τώρα καθαρίζεται και γίνονται σιγά σιγά επενδύσεις σε έργα υποδομής, ο Τατάρ υπογράμμισε την σημασία του ανοίγματος του Βαρωσιού και πρόσθεσε ότι θα πάρει χρόνια για να υιοθετηθεί η «νέα πολιτική» τους στο Κυπριακό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου