Μεγάλος πολιτικός στόχος του Αβέρωφ η συνεργασία με το ΔΗΚΟ το 2023

Τον Προσυνεδριακό διάλογο ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου του κόμματος, εγκαινίασε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δίνοντας παράλληλα το στίγμα των επιδιώξεων της Πινδάρου, αφενός για τους στόχους του Πολιτικό-ιδεολογικού Συνεδρίου, αφετέρου για τις Προεδρικές Εκλογές σε 16 μήνες.    

Την ώρα που το όνομα του βρίσκεται ανάμεσα στα σίγουρα άλογα για την κούρσα των Προεδρικών, στο πολιτικό χρηματιστήριο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου χωρίς να μπαίνει σε ονοματολογία, κατέθεσε ενδιαφέρουσες θέσεις ενόψει των Προεδρικών, εκφράζοντας την ανάγκη ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί πέραν από το ότι θα πρέπει να θέλει και να μπορεί, θα πρέπει την ίδια ώρα να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Γιατί δεν προχώρησε αυτός ο τόπος για δεκαετίες, γιατί δεν έγιναν οι αναγκαίες Μεταρρυθμίσεις», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, για να απαντήσει στη συνεχεία, «διότι σε ελάχιστες περιπτώσεις είχαμε Κυβερνήσεις που είχαν πλειοψηφία στη Βουλή. Έχουμε το πλεονέκτημα του Προεδρικού Συστήματος που διασφαλίζει πολιτική σταθερότητα για πέντε χρόνια, αλλά κατά κανόνα έχουμε Προέδρους που στη Βουλή το κυβερνών κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία», είπε ενώπιον του συναγερμικού ακροατηρίου o Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εγκαινίασε διάλογο με τους πολίτες ο Αβέρωφ-«Το 2023 να έχουμε πρόεδρο που γνωρίζει και μπορεί»

Συνεχίζοντας, υπέδειξε πως ο εκάστοτε Πρόεδρος ήταν αναγκασμένος να μπει, «σε χίλια δυο παζάρια» για να βρει μια συνισταμένη να μην αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη για να αποκαλύψει πως ένας μεγάλος πολιτικός στόχος για το 2023, είναι ο ΔΗΣΥ να έχει μια Κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όχι απλά Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Πρέπει να έχουμε Πρόεδρο, που γνωρίζει που μπορεί, αλλά παράλληλα να έχουμε και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε το πρόγραμμα του Προέδρου να μην μένει στα χαρτιά, αλλά να προχωρεί για να αλλάξουμε την Κύπρο του Αύριο που έχει ανάγκη ο τόπος».

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών του περασμένου Μαΐου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαθέτει 17 βουλευτές και υπολείπεται τουλάχιστον 12, έτσι ώστε να επιτύχει τον μεγάλο πολιτικό στόχο που έθεσε για το 2023 ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Με τα αριθμητικά δεδομένα στη Βουλή, αυτό σημαίνει πως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα πρέπει να πετύχει συνεργασίες με τουλάχιστον δύο κόμματα και μάλιστα το ένα εξ αυτών θα πρέπει να είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε προεκλογικό πυρετό τα κόμματα-Έβαλαν μπρος τις μηχανές, πριν βάλουν οδηγό

Κι αυτό διότι, ούτε το ΔΗΚΟ που διαθέτει εννέα βουλευτές, ούτε οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα κόμματα που διαθέτουν τέσσερις ή τρεις μπορούν από μόνα τους να εξασφαλίσουν κυβερνητική πλειοψηφία. Επιπρόσθετα για να πληρωθεί ο στόχος που θέτει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συνεργασία με το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου, δεν βγαίνουν τα μαθηματικά εάν από την εξίσωση αφαιρεθεί και το ΕΛΑΜ, αφού απομένουν η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ που διαθέτουν από τέσσερις βουλευτές και οι Οικολόγοι που διαθέτουν τρεις, σύνολο δηλαδή 11 βουλευτών.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει αποδείξει με την παρουσία και την προσωπικότητα του εδώ και χρόνια πως ό,τι λέει, αποτελεί προϊόν επεξεργασίας και ώριμης σκέψης. Η δήλωση του για τον μεγάλο πολιτικό στόχο με την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας το 2023, αποτελεί στην ουσία, ανοικτή πρόσκληση στο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα του κεντρώου χώρου, όπως η ΔΗΠΑ και η ΕΔΕΚ για δημιουργία μιας ισχυρής συμμαχίας. Ο μόνος τρόπος που η δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ θα μπορούσε να τύχει διαφορετικής ερμηνείας, θα έβαζε στην εξίσωση της κυβερνητικής συμμαχίας που επιδιώκει και το ΕΛΑΜ, πράγμα που τουλάχιστον στελέχη του ΔΗΣΥ, έχουν προ πολλού αποκλείσει.

Όλα αυτά βέβαια θα μπορούν από σενάρια να γίνουν πράξη, μόνο στην περίπτωση που τελικά τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δεν καταλήξουν σε μια άλλη κοινή επιλογή αποφεύγοντας να μπουν σε διαβουλεύσεις με το κυβερνών κόμμα, την ώρα πάντα που παίζει δυνατά και η μετοχή του Νίκου Χριστοδουλίδη, που όσο περνάνε οι μέρες, τόσο πιο πολύ το όνομα του απασχολεί στελέχη των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το άγχος του Αβέρωφ, η ξεκάθαρη απάντηση Χριστοδουλίδη και η προειδοποίηση Χάρη

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης