Πρέσβης Βουλγαρίας: Μη αποδεκτές μονομερείς ενέργειες όπως αυτές στα Βαρώσια

Τη σταθερή στήριξη της Βουλγαρίας στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Lyubomir Todorov, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε την Παρασκευή με την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Todorov υπογράμμισε ότι μονομερείς ενέργειες όπως αυτές που αφορούν στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, οι οποίες αντίκεινται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εκφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, δεν είναι αποδεκτές από τη χώρα του.

Από την πλευρά της, η κα. Δημητρίου εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση για τη στάση αρχών που τηρεί η Βουλγαρία όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.

Υπογράμμισε ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο προς επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Αξιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, υπογράμμισε η κα. Δημητρίου, δεν μπορεί να γίνουν ποτέ αποδεκτές ούτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα.

Όπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκαν οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και των ανταλλαγών, ειδικότερα μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών, σε διάφορα επίπεδα και στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε, εξάλλου, την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης της μεταναστευτικής κρίσης, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης προς τις χώρες πρώτης γραμμής και της δικαιότερης κατανομής των βαρών μεταξύ όλων των κρατών μελών.

Αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για θέματα διασποράς και εκπαίδευσης.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα