Υπουργοί δεσμεύτηκαν σε ξένους επενδυτές για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην Κύπρο

Η κυπριακή κυβέρνηση παρουσίασε την Παρασκευή στην επιχειρηματική κοινότητα τη νέα στρατηγική της για την προσέλκυση και διευκόλυνση της επέκτασης ξένων εταιρειών στην Κύπρο, με επίκεντρο τη διευκόλυνση των διαδικασιών για την προσέλκυση ταλέντων ειδικά στους τομείς της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της ναυτιλίας, της έρευνας και ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η νέα στρατηγική διαμορφώθηκε αφού Υπουργοί της κυβέρνησης άκουσαν τα προβλήματα και τα αιτήματα ξένων επιχειρηματιών, κάποιοι από τους οποίους κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης εξέφρασαν έντονα παράπονα για χρονοβόρες διαδικασίες ή «απάνθρωπες συμπεριφορές» των κυβερνητικών υπηρεσιών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το όραμα που περιλαμβάνει αυτή η νέα στρατηγική θα ενσωματωθεί από τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Κατά την παρουσίασή του Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε ότι υλοποιείται το όραμα για μια νέα Κύπρο και ευχαρίστησε τους επενδυτές που επέλεξαν την Κύπρο ως τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας, τόπο διαμονής και επένδυσης, κατανάλωσης και επέκτασης της επιχείρησής τους.

«Σε συνεργασία μαζί σας προσπαθήσαμε να αποκτήσουμε ένα ολιστικό πρόγραμμα κινήτρων για να βοηθήσουμε την επέκταση της επιχείρησής σας στην Κύπρο», είπε.

Ο Υπουργός είπε επίσης ότι αφού οι επενδυτές υπέδειξαν ορισμένες στρεβλώσεις όπως η ανάγκη διευκόλυνσης της διαδικασίας εγκατάστασης των εργαζομένων, η ανάγκη για φορολογικά κίνητρα, το άνοιγμα της πρόσβασης στην αγορά εργασίας στους συζύγους των εργαζομένων, η ανάγκη για κίνητρα για την προσέλκυση ταλέντων αλλά επίσης για γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης, η Κυβέρνηση ενσωμάτωσε όλα αυτά στο πρόγραμμα κινήτρων. Πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα ότι η κυβερνητική πολιτική κινείται γρήγορα χωρίς να χάνεται στις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ανέφερε επίσης ότι το πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022 υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστούν δύο νομοσχέδια από τη Βουλή και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται να καταθέσει τα νομοσχέδια μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Υπουργός είπε επίσης στους επενδυτές ότι η παρουσία τους στην Κύπρο ενισχύει την ανθεκτικότητα της οικονομίας της χώρας και συνέβαλε στον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας. «Είστε ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν τόσο σε χαμηλότερη ύφεση στην Κύπρο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε ταχύτερη ανάκαμψη έως το 2022», είπε.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου είπε ότι η νέα στρατηγική και η Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων αποτελεί αναβάθμιση του Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης Διεθνών Εταιρειών που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020, ο οποίος αγκαλιάστηκε και πέτυχε παρά τις περιορισμένες απλοποιήσεις που εισήγαγε. Πρόσθεσε ότι ο Μηχανισμός προσέλκυσε 22 εταιρείες από όλο τον κόσμο.

«Έτσι, υπάρχει κάθε λόγος να είμαστε αισιόδοξοι για αυτή τη νέα στρατηγική, επειδή περιλαμβάνει όλα όσα μάθαμε από εσάς», είπε, σημειώνοντας ότι ο στόχος δεν είναι «απλώς να εισαχθούν κίνητρα, αλλά να διευκολυνθεί η ζωή των ανθρώπων».

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε ότι η κυβέρνηση με την στρατηγική διευκολύνει τις υπάρχουσες εταιρείες και προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερες ξένες εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

«Πιστεύουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει καταλύτη για τη δημιουργία αναπτυξιακής δυναμικής και συνθηκών μακροπρόθεσμης ενίσχυσης της οικονομικής μας ευημερίας», είπε.

Αναφορικά με την απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών, είπε ότι η νέα στρατηγική ακυρώνει ποσοστώσεις για διευθυντές, ειδικούς και βασικές θέσεις προσωπικού. Οι εταιρείες, πρόσθεσε, μπορούν να απασχολήσουν ελεύθερα οποιονδήποτε αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών υψηλής εξειδίκευσης υπό ορισμένες απλές προϋποθέσεις. Είπε επίσης ότι η νέα στρατηγική ενθαρρύνει περαιτέρω την οικογενειακή επανένωση προκειμένου να διευκολυνθεί η απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών.

«Με τον εκσυγχρονισμό όλων των παραπάνω διαδικασιών απομακρυνόμαστε από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του παρελθόντος διευκολύνοντας επιχειρήσεις και αιτούντες από τρίτες χώρες», είπε.

Ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους έχουν ήδη εγγραφεί στο μητρώο και στο τμήμα μετανάστευσης σχεδόν 270 νέες εταιρείες για την απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών με ευνοϊκές διατάξεις σε σύγκριση με 198 που είχαν εγγραφεί το 2020. Την 1η Νοεμβρίου είπε, σχεδόν 600 άδειες διαμονής εγκρίθηκαν για λόγους απασχόλησης σε εταιρείες ξένων συμφερόντων σε σύγκριση με 480 στο τέλος του περασμένου έτους, που ήταν μια αύξηση σχεδόν 25%.

«Πιστεύουμε ότι οι πιο πάνω μεταρρυθμίσεις θα συμβάλουν άμεσα στην αύξηση της ρευστότητας και θα δημιουργήσουν μεγάλη εισροή νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένουν και επιπλέον θέσεις εργασίας.

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος είπε στην ομιλία του ότι η νέα στρατηγική καθιερώνει «ένα νέο είδος σχέσης, μια προσέγγιση συνεργασίας και διαλόγου για τον τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ μας».

Δήλωσε ότι η στρατηγική περιλαμβάνει ένα σχέδιο δράσης με χρονικά πλαίσια «για δυναμική εκτέλεση» και ζήτησε από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο να συνεισφέρουν και να συνεργαστούν στενά για τον κυπριακό ψηφιακό μετασχηματισμό.

Αναδεικνύοντας τη γεωγραφική θέση της Κύπρου, ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι η χώρα είναι μια φυσική επιλογή για να αναγνωριστεί ως η τεχνολογική πρωτεύουσα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Θέλουμε να συνεισφέρουμε και να κάνουμε έναν ζωντανό, βιώσιμο πυλώνα της οικονομίας μέσω της συνεργασίας μαζί σας. Μαζί, πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να συνδημιουργήσουμε το μέλλον μας και να διαμορφώσουμε την ψηφιακή Κύπρο».

Η εμπειρία των ξένων επιχειρηματιών στην Κύπρο

Ο Alexey Gubarev, συνιδρυτής της Bala εξήρε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία τεχνολογικών νησιών που στοχεύει στην επιτάχυνση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στην Κύπρο με μέλη 140 εταιρείες που απασχολούν 7.500 άτομα στην Κύπρο. «Ζούμε εδώ, βλέπουμε την Κύπρο ως ένα σπίτι και θέλουμε να αναπτυχθούμε μαζί της», είπε.

Ο Hamza Afifi, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων της BrainRocket είπε ότι η εταιρεία του ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην Κύπρο το 2020 και σήμερα απασχολεί 300 άτομα και φιλοδοξούν να φτάσουν τα 1.000 έως το 2022.

«Η Κύπρος βρίσκεται σε στρατηγική θέση στη μέση της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι κατά τη λειτουργία της εταιρείας αντιμετώπισαν προκλήσεις ειδικά με το τμήμα μετανάστευσης και πρόσθεσε ότι η γρήγορη διαδικασία θα βοηθήσει την εταιρεία να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της. «Όταν οι άνθρωποι μας πηγαίνουν να κλείσουν ένα ραντεβού στη Λεμεσό με το Τμήμα Μετανάστευσης χρειάζονται περίπου δύο μήνες, ενώ αν είχαμε μια γρήγορη διαδικασία αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο για να προσελκύσουμε ταλέντα από χώρες εκτός ΕΕ», είπε.

Επιπλέον, ο Arthur Mamedov Διευθύνων Σύμβουλος της The Soul Publishing, μιας εταιρείας που εδρεύει στη Λεμεσό με 400 υπαλλήλους, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα είναι τοπικές προσλήψεις, έκανε λόγο για «θεμελιώδη βελτίωση».

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που αφορούν την μετανάστευση καθώς η εταιρεία «ψωνίζει ταλέντα σε όλο τον κόσμο» σημειώνοντας ότι τα ταλέντα δεν θα εξετάσουν μόνο την αμοιβή αλλά θα εξετάσουν πώς θα τους βοηθούσε μια χώρα να εγκατασταθούν και την πορεία προς την υπηκοότητα.

Ο Prabha Jha, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της MSCH Shipmanagement, δήλωσε ότι από το 2008 το γραφείο της Κύπρου διαχειρίζεται 470 πλοία, καθιστώντας το γραφείο τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο από ένα γραφείο, προσθέτοντας ότι η εταιρεία εισέφερε περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα νέα βήματα που ελήφθησαν που επιτρέπουν μακροπρόθεσμες άδειες εργασίας, την επανένωση της οικογένειας και επιτρέπουν στους συζύγους να εργάζονται. «Αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι το όραμα των Υπουργών «θα φτάσει και στο τελευταίο πρόσωπο που εργάζεται στο Τμήμα Μετανάστευσης και σε οποιαδήποτε άλλα τμήματα».

Ινδός επιχειρηματίας που είπε ότι εργάζεται στην Κύπρο από το 1989 εξέφρασε παράπονα για τις χρονοβόρες διαδικασίες στα διάφορα κυβερνητικά τμήματα.

Έκανε λόγο για απάνθρωπη συμπεριφορά σε πολλά κυβερνητικά γραφεία, είπε ότι θα έπρεπε να διαλέγουν με προσοχή τα λόγια τους για τους ανθρώπους άλλου χρώματος και εξέφρασε την ελπίδα να μπορούν να συναλλάσσονται καλύτερα με έναν υπολογιστή, «αφού η συναλλαγή με κάποια ανθρώπινα όντα σε αυτά τα γραφεία είναι πραγματικά απάνθρωπη». Ανέφερε ότι πριν από δύο μήνες έγιναν 160 κλήσεις σε δύο εβδομάδες για ένα πολύ απλό θέμα στο Τμήμα Πληθυσμού για να κλείσουν ραντεβού, κάτι που δεν κατάφεραν και αναγκάστηκαν να πληρώσουν 200 ευρώ σε έναν μεσολαβητή που βρήκαν απέναντι στον δρόμο και το θέμα διευθετήθηκε σε μια μέρα.

«Ήρθαμε γιατί πολλοί από εμάς ερωτευτήκαμε το νησί, τη φύση των ανθρώπων, την πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον», είπε σημειώνοντας ότι τώρα μετέφερε τις δραστηριότητές του στη Νορβηγία.

Εξέφρασε επίσης τη μεγάλη του απογοήτευση για την καταστροφή του περιβάλλοντος στην Κύπρο, τις δασικές πυρκαγιές, την καταστροφή της ακτογραμμής και το ανεξέλεγκτο κυκλοφοριακό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι «φαίνεται ότι οι Δήμοι απουσιάζουν, φαίνεται ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί. Καταλήγοντας, έκανε έκκληση η Κύπρος να θέσει την προστασία του περιβάλλοντος «ως ύψιστη ανάγκη για τη χώρα».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης