Για την έλλειψη προσωπικού και τον κατώτατο μισθό συζήτησαν Αβέρωφ και Ζέτα

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε κάποιους τομείς της οικονομίας, το ανεργιακό επίδομα σε κάποιους εποχιακούς τομείς της οικονομίας που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία Covid – 19 και η υιοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού, ήταν τα κύρια ζητήματα που συζήτησαν την Παρασκευή η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανακοίνωσε πως θα έχει συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα με τους κοινωνικούς εταίρους για να ακούσει τις απόψεις τους για αποφυγή του ενδεχομένου εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, στις τουριστικές περιοχές και στα αεροδρόμια να μείνουν χωρίς εισοδήματα την χειμερινή περίοδο, ενώ ταυτόχρονα διατύπωσε τη θέση του Υπουργείου Εργασίας να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη προσωπικού, τασσόμενη υπέρ της υιοθέτησης εθνικού κατώτατου μισθού.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι συζήτησαν τρία σημαντικά θέματα, όπως είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε κάποιους τομείς της οικονομίας, το ανεργιακό σε κάποιους εποχιακούς τομείς της οικονομίας που λόγω Covid – 19 χρειάζονται συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως είναι οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, στα "handling" των αεροδρομίων (υπηρεσίες εδάφους) και στα ταξιδιωτικά γραφεία, και η ενημέρωση για το ελάχιστο αξιοπρεπή μισθό.

«Και για τα τρία ζητήματα έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «η Υπουργός είναι αποφασισμένη μέσα από τον κοινωνικό διάλογο να δώσει τις σωστές λύσεις για τα τρία μεγάλα ζητήματα» που έχουν σήμερα συζητήσει.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι διαπίστωσε ακόμη μια φορά την πρακτικότητα, την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα της Υπουργού να δίδει λύσεις στα προβλήματα.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ έχει αρκετές μέρες που συζητούν ένα θέμα όπως είναι αυτό «της αγωνίας χιλιάδων εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, στις τουριστικές περιοχές, στα αεροδρόμια, οι οποίοι ενώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έπαιρναν 60% του μισθού τους, χωρίς να εργάζονται επιπρόσθετες ώρες, τους απασχολεί τώρα αν θα έχουν το 60% του 60% που λάμβαναν».

«Είχαμε αρκετές συζητήσεις με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για να δούμε πως μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα», είπε η Υπουργός, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο».

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως έχει καλέσει για την ερχόμενη Δευτέρα όλους τους κοινωνικούς εταίρους για να ακούσει τις δικές τους απόψεις γιατί το σημαντικό, όπως είπε, «είναι να μην μείνει εργαζόμενος χωρίς εισοδήματα κατά την χειμερινή περίοδο».

Αναφορικά με το θέμα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις, η Υπουργός είπε ότι είχε συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και αναμένει τις αιτήσεις τους για να ομαδοποιηθούν «και να βρούμε τους τομείς εργασίας όπου πράγματι υπάρχει έλλειψη προσωπικού».

«Η θέση μας είναι ότι θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις γιατί δεν νοείται να υπάρχουν εργασίες και να μην μπορεί κάποιος να τις εκτελέσει διότι δεν υπάρχει προσωπικό», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το θέμα της υιοθέτησης εθνικού κατώτατου μισθού, η κ. Αιμιλιανίδου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για τη στήριξη, όπως είπε, «σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος».

«Πρέπει να υπάρχουν αξιοπρεπείς μισθοί οι οποίοι να μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά ταυτόχρονα, χωρίς να επηρεάσουμε τις επιχειρήσεις σε ένα βαθμό όπου πλέον θα αυξηθεί η ανεργία», ανέφερε και πρόσθεσε πως «από το 2019 είχαμε προβεί στις αναγκαίες μελέτες για να υιοθετήσουμε με ορθολογιστικό τρόπο εθνικό κατώτατο μισθό».  

Η κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι ουσιαστική μεταρρύθμιση ο εθνικός κατώτατος μισθός και το στηρίζει απόλυτα το ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι «το όραμα μας για την χώρα και τους εργαζομένους δεν είναι ποτέ δυνατό να περιοριστεί στον κατώτατο μισθό».

«Διασφαλίζουμε ότι ο κάθε εργαζόμενος δεν μπορεί παρά να παίρνει τον κατώτατο μισθό αλλά το όραμα μας για τους εργαζόμενους είναι να μπορεί η οικονομία να παράγει τέτοιες θέσεις εργασίας που να παίρνει (ο εργαζόμενος) πολύ πολύ περισσότερα από τον κατώτατο μισθό», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον