Σιζόπουλος εναντίον όλων για το ΓεΣΥ-Το ξέσπασμα Παμπορίδη και «τα λαμόγια»

Κι ενώ το πυρ ομαδόν εναντίον του συνεχίζεται, με τις φωνές ακόμα κι από το ίδιο του το κόμμα να εντείνονται για την πρόταση νόμου που κατέθεσε για το ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ βγαίνει στην αντεπίθεση βάζοντας τα με όλους. 

«Τους ενοχλεί η πρότασή μας που ενισχύει την φιλοσοφία του ΓεΣΥ και βοηθά τους ασθενείς και δεν τους ενοχλεί η συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ», ανέφερε σε δηλώσεις του. 

Επικρίνεται όπως υποστήριξε για μια πρόταση «η οποία ενισχύει την φιλοσοφία του ΓεΣΥ και συμβάλλει στην βοήθεια και εξυπηρέτηση των χρόνιων ασθενών, των πασχόντων, των χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων».

Διερωτήθηκε ακόμα γιατί όσοι τον επικρίνουν για αλλοίωση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ «αποσιωπούν και δεν διαμαρτύρονται για τις εμφανείς παραβιάσεις τόσο της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ όσο και της διασπάθισης των εισφορών του φορολογούμενου πολίτη, όπως:

  • Η εισαγωγή του πολυασφαλιστικού από την πίσω πόρτα μέσα από τη συμφωνία με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, κατά παράβαση της νομοθεσίας όπως μάλιστα έχει βεβαιώσει και η νομική υπηρεσία με σχετική γνωμάτευση.
  • Η διαφορετική αποζημίωση προς έκαστο ιδιωτικό νοσηλευτήριο για την ίδια μάλιστα ιατρική πράξη.
  • Η αμοιβή γιατρών που δεν είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ αλλά αμείβονται από το ΓεΣΥ μέσω των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων κατά παράβαση της νομοθεσίας όπως έχει επίσης βεβαιώσει η νομική υπηρεσία.
  • Η διασπάθιση των εισφορών του φορολογούμενου πολίτη όπου μέσα σε 2 χρόνια ο σφαιρικός προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 400 περίπου εκατομμύρια.
  • Η μη ένταξη των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο σύστημα, κατά παράβαση της νομοθεσίας που προνοούσε την ένταξή τους την 1/6/2020.
  • Η μη ενίσχυση του δημόσιου τομέα της υγείας με τον αναγκαίο και απαιτούμενο εξοπλισμό (θα έπρεπε να υπάρχει ένας μαγνητικός τομογράφος σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια).
  • Οι μεγάλες λίστες αναμονής οι οποίες παρουσιάζονται και στον ιδιωτικό τομέα.
  • Η μαζική αποχώρηση των γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, καλεί όσους τον επικρίνουν «να απαντήσουν τεκμηριωμένα γιατί τους ενοχλεί μία πρόταση που ενισχύει την φιλοσοφία του ΓεΣΥ και βοηθά τους ασθενείς, και δεν τους ενοχλεί η συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ που μόλις περιέγραψα».

Υποστήριξε τέλος πως κάποιες από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την ΕΔΕΚ, «ήδη από το 2015, αν γίνονταν αποδεκτές όχι μόνο δεν θα είχαμε φυγή γιατρών, αλλά θα είχαμε ένταξη ακόμη περισσότερων, ενδεχομένως και όλων. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι δεν το θέλουν. Αλλά επιθυμούν την αποδυνάμωση του συστήματος. Όλοι αυτοί θα μας βρουν για ακόμα μια φορά απέναντί τους. Ας το έχουν υπόψη τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τον εσωκομματικό εμφύλιο στο ΓΕΣΥ-Στο μάτι του κυκλώνα ο Σιζόπουλος

Εντείνονται οι φωνές στην ΕΔΕΚ

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται σε πολύ υψηλούς τόνους οι αντιδράσεις από την Πρόταση Νόμου Σιζόπουλου, που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, και δίδει το δικαίωμα σε γιατρούς εκτός ΓεΣΥ, να συνταγογραφούν εντός του συστήματος.

Οι φωνές πάντως εντείνονται και εντός ΕΔΕΚ, αφού εκτός από τη ΔΕΟΚ που διεμήνυσε και σήμερα διά του Προέδρου της, ότι θα συνταχθεί με τις υπόλοιπες οργανώσεις και την ΟΣΑΚ, προκειμένου να ανατραπούν αυτά τα σχέδια, πληροφορίες φέρουν και βουλευτές του κόμματος, αλλά και στελέχη να έχουν δυσανασχετήσει με την πρόταση του Μαρίνου Σιζόπουλου. 

Σε παρέμβασή του στην κρατική τηλεόραση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τα έβαλε με τον Πρόεδρο της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, αναφέροντας ότι η τοποθέτησή του είναι αντίθετη με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

«Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι ενώ ο κ. Ιωσήφ είναι μέλος και της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, δυστυχώς δεν παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις, για να γνωρίζει τι γίνεται. Γι΄αυτό και πριν τη δημόσια τοποθέτησή του, θα έπρεπε δεοντολογικά και μόνο, να ακούσει τις θέσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ και μετά είχε κάθε δικαίωμα να εκφράσει δημόσια τις απόψεις του», ανέφερε ο Μαρίνος Σιζόπουλος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τεντώνει το σχοινί ο Σιζόπουλος, κατέθεσε πρόταση για ΓεΣΥ-Χείμαρρος ο Ιωάννου

«Αν δεν απομονώσουμε εμείς τα λαμόγια...»

Στο θέμα επανήλθε και ο πρώην υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος ξέσπασε ανέφοντας πως «τα παλαιοκομματικά κατάλοιπα που είναι συνυφασμένα με τις πολιτικές συναλλαγές, τη διαπλοκή κ τη διαφθορά, αποτελούν καρκίνωμα κ πρέπει επειγόντως πλέον να οδηγηθούν μακριά από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Αν δεν απομονώσουμε εμείς τα λαμόγια, μην περιμένετε να φύγουν μόνοι τους».

Άκυρο από το ΑΚΕΛ

Τα ΑΚΕΛ πάντως, διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την Πρόταση Νόμου ή οποιαδήποτε άλλη αλλάζει τη φιλοσοφία του συστήματος. Ο Στέφανος Στεφάνου, υπενθύμισε πως  το ΓεΣΥ αποτελεί κατάκτηση του κυπριακού λαού, που αγκαλιάστηκε από την κοινωνία.

«Και τώρα πρέπει ξανά –όλοι μαζί- να το υπερασπιστούμε απέναντι σε όσους επανέρχονται για να το ανατρέψουν και να παραδώσουν την υγεία στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, είπε «δεν πίστεψε ποτέ στο ΓεΣΥ και δεν χώνεψε ποτέ το μονοασφαλιστικό και κοινωνικά αλληλέγγυο χαρακτήρα του. Τώρα επανέρχονται μαζί με τα δεκανίκια τους. Η δε κυβέρνηση αντί να κόψει τη συζήτηση, με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας αφήνει ανοιχτή την πόρτα της αλλαγής στον χαρακτήρα και στην αρχιτεκτονική του ΓΕΣΥ».

Το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρο, υπέδειξε ο κ. Στεφάνου. «Βελτιώσεις, όπως η ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων που πρέπει αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του ΓΕΣΥ, η ολοκλήρωση της ανάπτυξης των ποιοτικών κριτηρίων και πρωτοκόλλων, η ενίσχυση του ρόλου του προσωπικού γιατρού, η ένταξη περισσότερων καινοτόμων φαρμάκων στο σύστημα και άλλα, καθώς και άλλες διορθώσεις είναι απαίτηση μας να γίνουν. Ιδέες όμως για δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων από γιατρούς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓΕΣΥ, όπως και η δυνατότητα παράκαμψης των προσωπικών γιατρών μέσα από τη κατάργηση της συμπληρωμής των 25 ευρώ, δεν συνιστούν βελτίωση αλλά αλλοίωση και πλήγμα στο σύστημα και το χαρακτήρα του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο σκαμνί και από τους ασθενείς ο Σιζόπουλος-«Συκοφάντης, πρέπει να σέβεται»

Δειτε Επισης

LIVE/Ατταλίδου: Στόχος μας μια πράσινη, προοδευτική και χωρίς διαφθορά Κύπρος
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις