Οσάτσι: Τα 5 μόνιμα μέλη ΣΑ προσπαθούν να βοηθήσουν τον ΓΓ στο θέμα του ειδικού απεσταλμένου

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζητούν για το θέμα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό και προσπαθούν να βοηθήσουν τον ΓΓ του ΟΗΕ να το λύσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα, γιατί χρειάζεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων γλυπτού, στην Αγία Νάπα, και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Οσάτσι είπε πως στο σύστημα των εγγυήσεων στην Κύπρο είναι απαρχαιωμένο και πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να είναι εγγυητής της λύσης του Κυπριακού.

Ερωτηθείς για τη θέση της Ρωσίας σχετικά με το θέμα του ειδικού απεσταλμένου, ο κ. Οσάτσι είπε πως «είμαστε υπέρ της συνέχισης αυτής της αποστολής του ειδικού αντιπροσώπου στην Κύπρο. Νομίζουμε πως είναι σπουδαίο. Και οι δυο πλευρές πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να βοηθήσει σε αυτό ο ειδικός εκπρόσωπος, που θα είναι υπεύθυνος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». «Αυτό είναι το κυριότερο, να έχει εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας να δρα ως εκπρόσωπος, που έχει αρμοδιότητα να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη θέση της Ρωσίας σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Οσάτσι είπε πως «η θέση της Ρωσίας είναι ότι οι εγγυήσεις πρέπει να είναι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι απαρχαιωμένες εγγυήσεις που έχετε στην Κύπρο δεν ισχύουν πια γιατί δεν συμβάλλουν στη  λύση του Κυπριακού. Εμείς νομίζουμε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να είναι εγγυητής της λύσης».

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις σε Αμμόχωστο και κυπριακή ΑΟΖ, ο Ρώσος Πρέσβης υπογράμμισε πως «είμαστε υπέρ της εφαρμογής όλων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο, και νομίζουμε πως η Τουρκία δεν μπορεί μονομερώς να δρα σε αυτό τον τομέα».

Είπε ακόμη πως «η Κύπρος έχει δικαίωμα να έχει τη δίκη της ΑΟΖ και να το έχει αυτό υπόψη η Τουρκία».

Σε ερώτηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Οσάτσι είπε πως «η Ρωσία είναι υπέρ της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου σε αυτό τον τομέα, και αυτό πρέπει να το έχει υπόψη και η Τουρκία".

Κληθείς να πει αν η Ρωσία μπορεί να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ώστε να βοηθήσει στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο κ. Οσάτσι είπε πως «τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μιλάμε πάνω σε αυτό το θέμα και προσπαθούμε θέμα να βοηθήσουμε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να λύσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα αυτό το θέμα γιατί χρειάζεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά