Τηρεί αποστάσεις από την προεδρολογία η Κυβέρνηση-Πώς απαντά για Χριστοδουλίδη

Αποστάσεις από την προεδρολογία που έχει ήδη αρχίσει, κυρίως στον Δημοκρατικό Συναγερμό, με τα ονόματα των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη να έχουν τεθεί στο τραπέζι για τις εκλογές του 2023, τηρεί η Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα φόρτε τους τα πηγαδάκια για Προεδρικές-Τα σενάρια για τις επιλογές Νικόλα

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, διαμήνυσε ότι είναι πολύ νωρίς για την προεδρολογία, παρότι η συζήτηση έχει ήδη φουντώσει, ενώ τόνισε ότι η Κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στα προβλήματα της κοινωνίας, για τα οποία ψάχνουν τις λύσεις.

«H προεδρολογία έχει φουντώσει μπορώ να πω πάρα πολύ νωρίς. Είμαστε δεκαέξι μήνες πριν τις εκλογές. Ο Πρόεδρος εξέφρασε τις απόψεις του για τον ΔΗΣΥ, εμείς δεν έχουμε κάτι να προσθέσουμε, επικεντρωνόμαστε στην κοινωνία των πολιτών, στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν και η προεδρολογία μπορεί να περιμένει ακόμα κάποιους μήνες», σημείωσε ο κ. Πελεκάνος.

Κληθείς να σχολιάσει ο κ. Πελεκάνος κατά πόσον ο Πρόεδρος επικοινώνησε με τον ΥΠΕΞ για το θέμα, υπέδειξε πως «είναι αρκετά νωρίς για να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Ο Πρόεδρος όταν είχε ερωτηθεί πολύ πρόσφατα για το συγκεκριμένο θέμα, όσον αφορά τις διαδικασίες του ΔΗΣΥ, αναφέρθηκε στις πρόνοιες του καταστατικού του κόμματος και μάλιστα αναφέρθηκε στην περίπτωση του ιδίου, ο οποίος επέλεξε το 2008 τον Ιωάννη Κασουλίδη. Επαναλαμβάνω ότι είναι αρκετά νωρίς να συζητάμε για την προεδρολογία».

«Τις επόμενες εβδομάδες ο διορισμός απεσταλμένου»

Την ίδια ώρα, για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως, «είναι ένα θέμα που συζήτησε ο Πρόεδρος με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, στη Γλασκώβη και ο Πρόεδρος επανέλαβε αυτό που το είχε αναφέρει και στην επιστολή που απέστειλε στις 21 Οκτωβρίου. Την ανάγκη δηλαδή να προχωρήσει ο ίδιος το συντομότερο δυνατό, ώστε να προχωρήσει ο διορισμός. Απαντώντας στον Πρόεδρο, ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι τον ανησυχεί η κατάσταση στο Κυπριακό και πως βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για να μπορέσει να υπάρξει κατάληξη και να προχωρήσει το θέμα.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχεί για Κυπριακό, διαβουλεύεται για απεσταλμένο ο Αντόνιο Γκουτέρες

Σε παρατήρηση ότι οι πληροφορίες έλεγαν πως θα προέκυπτε κατάληξη στα τέλη Οκτωβρίου, ο κ. Πελεκάνος τόνισε ότι αναμένουν τον κύκλο των διαβουλεύσεων του Αντόνιο Γκουτέρες και να καταλήξει στην απόφασή του, ώστε να προχωρήσει το θέμα.

«Η εισήγηση για τον διορισμό απεσταλμένου, ήταν εισήγηση του Γενικού Γραμματέα στη σύνοδο της Γενεύης. Μια εισήγηση που έγινε αποδεκτή από την πλευρά μας, η οποία έχει επαναλάβει όσες φορές έχει τεθεί το θέμα, την πρόθεσή της να συμμορφωθεί με αυτή την πρόθεση του κ. Γκουτέρες. Θα πρέπει να αναμένουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει κατάληξη για το θέμα».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, απάντησε εξάλλου και για το κατά πόσον η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η τ/κ πλευρά διαφωνεί με το να αναφέρεται ο απεσταλμένος, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποδεικνύοντας ότι «είναι γνωστές οι θέσεις της τ/κ πλευράς. Αυτό που έχει σημασία και το έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος, δεν έχει σημασία ο τίτλος, αλλά οι όροι εντολής που θα φέρει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι στους όρους εντολής να περιλαμβάνεται πρώτα και πάνω απ’ όλα να προχωρήσει ο απεσταλμένος με τις διαβουλεύσεις, έτσι ώστε να επανεκκινήσει ο διάλογος.

Τέλος, ο κ. Πελεκάνος εξέφρασε την εκτίμησή του, ότι ο διορισμός θα προκύψει τις επόμενες εβδομάδες και πριν το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το άγχος του Αβέρωφ, η ξεκάθαρη απάντηση Χριστοδουλίδη και η προειδοποίηση Χάρη

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ