Εκλογές και για προέδρους Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης-Η πρόταση Νουρή

Πέραν από την επιλογή υποψηφίου Δημάρχου, υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, σχολικών εφόρων και ευρωβουλευτών, το 2024, οι πολίτες ενδεχομένως να κληθούν να επιλέξουν και για Πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης της Επαρχίας τους. Αυτό προνοεί η αναθεωρημένη πρόταση Νόμου που κατέθεσε στην επιτροπή Εσωτερικών ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Νουρής.  

Ο υπουργός με δύο επιστολές του προς τους βουλευτές της Βουλής κατέθεσε προτεινόμενες ρυθμίσεις για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), η σύσταση των οποίων προτείνεται μέσα από τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που απασχόλησε μεταξύ άλλων την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, ενώ κατά τη σημερινή συνεδρία, αναμένεται όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε είναι κατά πόσον ο Δήμαρχος ενός μητροπολιτικού Δήμου, θα είναι σε θέση να ασκεί αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού, με τον υπουργό Εσωτερικών να επισημαίνει πως το εν λόγω ζήτημα συζητήθηκε σε συναντήσεις που είχε με την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων στις 26 Οκτωβρίου και τις συναντήσεις που προηγήθηκαν με όλα τα κόμματα.

Ενστάσεις για το εύρος και το πλήθος των αρμοδιοτήτων που θα είχε ένας δήμαρχος στους μητροπολιτικούς Δήμους, έχουν εγερθεί εδώ και χρόνια. Πρώτος τον χορό των ενστάσεων άνοιξε από τον Οκτώβριο του 2019 ο τότε βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και νυν βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του και διαφοροποίησε τη θέση του, ενώ είχε καταθέσει και σχετικές προτάσεις στην επιτροπή Εσωτερικών. Θέση την οποία στήριξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, Πανίκος Λεωνίδου και τελικά υιοθετήθηκε και από το κόμμα. 

Ακριβώς δύο χρόνια μετά, μετά και από τις νέες ενστάσεις που κατατέθηκαν στην επιτροπή Εσωτερικών, η Κυβέρνηση αναθεώρησε τη θέση της. Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη και την έντονη θέση των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων για τη διατήρηση του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα του Οργανισμού, προτείνει όπως ο Πρόεδρος του Οργανισμού εκλέγεται με ενιαία εκλογή από όλους τους ψηφοφόρους της επαρχίας, μέσα στα όρια της οποίας δραστηριοποιείται ο οικείος Επαρχιακός Οργανισμός.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού δεν έχει εκτελεστικό ρόλο, εντούτοις εκτιμάται, ότι ο φόρτος που θα έχει ο Πρόεδρος σε έναν Οργανισμό του μεγέθους αυτού, θα είναι υπέρμετρα μεγάλος, θέση με την οποία δε διαφωνεί η Ένωση Δήμων Κύπρου.

Μεταξύ των εισηγήσεων που κατατέθηκαν, επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών, ήταν η ανάδειξη του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού, μέσω εκλογής από τα 15 αιρετά μέλη του Συμβουλίου. «Θέση μας είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση, δεν θα υπερπηδηθούν οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν, όπως στην περίπτωση του Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου», αναφέρει ο Νίκος Νουρής.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Εσωτερικών προκρίνει την εισήγηση για εκλογή  του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού από το εκλογικό σώμα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «εισηγούμαστε», επισημαίνει ο Νίκος Νουρής, «όπως τα μέλη αυξηθούν στα δεκαεπτά για να καθίσταται ορθότερη η συγκρότηση του συλλογικού οργάνου και η μία πρόσθετη έδρα να αφορά σε εκπρόσωπο από τα Κοινοτικά Συμβούλια. Με την εισήγηση αυτή συμφώνησαν και οι Προέδροι των δύο Ενώσεων».

Στην επιστολή του υπουργού Εσωτερικών, υπάρχουν επίσης καταγεγραμμένες μια σειρά από αλλαγές και διευκρινήσεις στο Νομοσχέδιο που έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες των ΕΟΑ σε θέματα ανάπτυξης και έκδοσης αδειών, ζητήματα στον προϋπολογισμό τους καθώς και διευκρινιστικότερη καταγραφή των καθηκόντων των Γενικών Διευθυντών των νέων αρχών που θα δημιουργηθούν για τη Μεταρρύθμιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγάζουν το ένα από τα δύο μεγάλα αγκάθια της Τ.Α.-Διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο

Η πρόταση Μουσιούττα

Την ίδια ώρα ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας, με χθεσινή επιστολή του προς τα μέλη της επιτροπής, καταθέτει μια σειρά από εισηγήσεις, προτάσεις και τροπολογίες που αφορούν τη διοικητική μορφή, τη σύνθεση και την λειτουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης.

Ο Μαρίνος Μουσιούττας προτείνει όπως τα Διοικητικά Συμβούλια των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, είτε να αποτελούνται ως ένα πιο ευέλικτο σώμα από 9 ή 11 μελή (συμπεριλαμβανομένου του  Προέδρου), με αντιπροσώπευση αντί των Δημάρχων ή/και κάποιων Κοινοταρχών της οικείας  Επαρχίας – των Δημοτικών Γραμματέων ή Δημοτικών Μηχανικών, εκτός του Προέδρου, είτε να υιοθετηθεί η προσέγγιση του ανάμεικτου συστήματος, δηλαδή 5 ή 6 διορισμένοι  (συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου) και 4 ή 5 να εκπροσωπούνται από τους Δήμους (πχ.  Δήμαρχοι ή/και Δημοτικοί Σύμβουλοι) και Κοινότητες (Κοινοτάρχες ).

Επίσης αντί τη διενέργεια εκλογών, ο κ. Μουσιούττας προτείνει ο πρόεδρος του ΕΟΑ, να διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο για πέντε έτη και να είναι Εκτελεστικός για να  έχει την πολιτική και κυρίως την τεχνοκρατική ευθύνη υλοποίησης και δράσης του νέου Οργανισμού. 

«Ο λόγος της προσέγγισης του θεσμού του Εκτελεστικού Προέδρου προήλθε μετά από αντικειμενική  εξέταση της λειτουργίας των Συμβουλίων και έχει να κάνει και με ένα άλλο κομμάτι που αφορά τη  δομή των ΕΟΑ. Οι υπηρεσίες που θα μπουν κάτω από τον Επαρχιακό Οργανισμό θα μετεξελιχθούν  ως Τμήματα-Υδατοπρομήθειας, Αποχετευτικού, Διαχείρισης Αποβλήτων και Πολεοδομικές και  Οικοδομικές Άδειες. Σήμερα υπάρχουν Διευθυντές ή αρμόδιοι Λειτουργοί στα αντίστοιχα  Συμβούλια ή Οργανισμούς», υποδεικνύει ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας. 

Τέλος προτείνει στους νέους ΕΟΑ, να μην υπάρχει θέση Γενικού Διευθυντή αφού με την εφαρμογή της  θεσμικής θέσης του Εκτελεστικού Προέδρου δεν θα χρειαστεί μια τέτοια οργανική θέση. «Άρα  ταυτόχρονα παύει να τίθεται οποιοδήποτε θέμα που αφορά το οικονομικό κομμάτι αφού δεν θα  αυξηθούν οι δαπάνες εφόσον είτε Εκτελεστικός Πρόεδρος, είτε Γενικός Διευθυντής των νέων  Οργανισμών θα μιλάμε περίπου για την ίδια δαπάνη στο προϋπολογισμό του νέου Επαρχιακού  Οργανισμού Αυτοδιοίκησης», καταλήγει ο κ. Μουσιούττας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πατούν στο... brand name της Αγίας Νάπας οι τρεις δήμοι που θέλουν συνένωση

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον