Έριξε άκυρο στον Ερντογάν, κάλεσε Αναστασιάδη στη Διάσκεψη για τη Λιβύη ο Μακρόν

Επίσημη πρόσκληση για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, έλαβε από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την λήψη της σχετικής πρόσκλησης επιβεβαίωσε σε σημερινές του δηλώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.   

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι και ερωτηθείς για το ζήτημα, ο κ. Πελεκάνος επιβεβαίωσε τη λήψη της πρόσκλησης, τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα και το Ισραήλ. «Επιβεβαιώνουμε ότι και η Κύπρος έχει προσκληθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προτίθεται να παραστεί στη συγκεκριμένη διάσκεψη. Είναι μία σημαντική εξέλιξη», επεσήμανε ο Μάριος Πελεκάνος αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημαντικότητα μιας τέτοιας πρόσκλησης.

«Αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα της Λιβύης αφορά την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται και η Κύπρος και θα είναι μία καλή ευκαιρία για πρώτη φορά η Κύπρος να συμμετέχει σε μία τέτοια διάσκεψη ώστε να μπορέσει και να ακούσει τις απόψεις και τις θέσεις όλων των άλλων χωρών, αλλά και να καταθέσει και τις δικές της», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με την Άγκελα Μέρκελ ωστόσο, ενδεχομένως να υποκύπτει στις πιέσεις του Ταγίπ Ερντογάν και να μην προσκαλεί ούτε την Ελλάδα, αλλά ούτε και την Κύπρο. 

Απάντηση στον Ερντογάν

Η πρόσκληση της Κύπρου της Ελλάδας και του Ισραήλ στη Διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, αναμένεται να φέρει τις επόμενες ώρες την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, αφού μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε στο τετ α τετ που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, πως σε περίπτωση που προσκληθούν οι τρεις χώρες, τότε ο ίδιος και η χώρα του δεν θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη. 

Ειδικότερα σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους στη πτήση επιστροφής από τη Ρώμη, μετά τη Σύνοδο των G-20, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε για τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο ότι «υπήρχαν 5-6 βασικά θέματα στη συνάντησή μας με τον Μακρόν».

Στο επίκεντρο φυσικά ήταν η Λιβύη, είπε. Θέλει, συνέχισε, να πραγματοποιήσει στο Παρίσι μια παρόμοια Διάσκεψη για τη Λιβύη όπως εκείνη του Βερολίνου. «Επιμένει να έρθουμε εκεί ως συμπροεδεύοντες. Του είπα έχουμε ήδη πραγματοποιήσει αυτό το συνέδριο στο Βερολίνο. Πέραν τούτου, έχετε κάποιους προσκεκλημένους εδώ, για παράδειγμα η Ελλάδα, για παράδειγμα το Ισραήλ, για παράδειγμα ο ε/κ τομέας… Δεν μπορούμε να παρευρεθούμε σε μια Διάσκεψη του Παρισιού στην οποία θα συμμετάσχουν αυτοί», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Σταμάτησε και είπε: μήπως εάν κάναμε μια μελέτη και ορίζαμε ειδικούς εκπροσώπους. Του είπα, αυτός είναι ο όρος μας, αυτοί να μην έρθουν. Εάν θα έρθει η Ελλάδα εδώ, δεν χρειάζεται να στείλουμε αντιπρόσωπο. Εάν επιμένετε πολύ, να δούμε και τον ειδικό σας αντιπρόσωπο, αλλά αν εδώ συμμετάσχει η Ελλάδα, το Ισραήλ και ο ε/κ τομέας δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό ούτως ή άλλως. Το ένα είναι αυτό. Τώρα θα δώσει ονόματα, θα δώσουμε ονόματα, θα μιλήσουν οι συνεργάτες μας μεταξύ τους. Αλλά φυσικά αν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις δεν γίνεται» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η διεθνής Σύνοδος για τη Λιβύη σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου, περίπου ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στη βορειοαφρικανική χώρα, οι οποίες υποτίθεται ότι θα βάλουν τέλος σε μια δεκαετία εχθροπραξιών. «Με αυτή την προοπτική των εκλογών του Δεκεμβρίου, η Γαλλία θα οργανώσει (…) διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη στις 12 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, τον περασμένο μήνα.

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης