Στα φόρτε τους τα πηγαδάκια για Προεδρικές-Τα σενάρια για τις επιλογές Νικόλα

Σενάρια που θα φέρουν ενώπιον μας μη αναμενόμενες συνεργασίες, ενδεχομένως και μεταξύ συγκρουόμενων ιδεολογιών, άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στα πολιτικά πηγαδάκια, που αυτή την περίοδο, είναι στα φόρτε τους, αφού υπάρχει πρόσφορο έδαφος, αφενός για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων μέσω στοχευμένων διαρροών για επικείμενα πολιτικά συνοικέσια και αφετέρου για να καούν, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα τα πρώτα ονόματα που ακούγονται, ως εν δυνάμει υποψήφιοι για τις Προεδρικές Εκλογές.  

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ένα γεγονός, που όσο κι αν ακούγεται αλλοπρόσαλλο, συμβαίνει και αναπαράγεται καθημερινά από εκπροσώπους κομμάτων. Ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ασκούν δριμεία κριτική στον Νίκο Αναστασιάδη, την Κυβέρνηση του και κατ΄ επέκταση στον Δημοκρατικό Συναγερμό, όλοι πλην του ΑΚΕΛ, αφήνουν ανοικτό το παραθυράκι για συνεργασία ενόψει των Προεδρικών.

Πιο τρανταχτό παράδειγμα αυτό του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο μετά τη σφοδρή αντιπολιτευτική καταιγίδα της περιόδου Σεπτέμβριος 2020-Μάιος 2021, σήμερα εμφανίζεται έτοιμο για συνεργασία ακόμα και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο Δημοκρατικό Κόμμα, ξεκίνησαν οι διεργασίες τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε επίπεδο βάσης του κόμματος, με τον προσυνεδριακό διάλογο ενόψει του  Παγκύπριου Πολιτικο-ιδεολογικού και Καταστατικού Συνεδρίου του κόμματος στις 22-23 Ιανουαρίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο αποφασισμένος Νικόλας, το δίλημμα του ΑΚΕΛ και ο ορίζοντας του 2023

Η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, μέσω του προσυνεδριακού διαλόγου, επιχειρεί να ανοίξει ένα σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με τη βάση του κόμματος, δημιουργώντας εκείνα τα αμφίδρομα κανάλια που θα προσδώσουν στο κόμμα, πρώτα μια πιο σύγχρονη εικόνα και κατά δεύτερο θα το καταστήσουν πιο λειτουργικό. Εξάλλου στόχος του Συνεδρίου θα είναι μεταξύ άλλων να αναθεωρηθούν οι θέσεις του κόμματος σε κρίσιμα ζητήματα που θα απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια τον τόπο, όπως η οικονομία, το Κυπριακό, και οι τρόποι στήριξης της ραχοκοκαλιάς της κοινωνίας που δεν είναι άλλη από τη μεσαία τάξη.

Η συζήτηση για τις Προεδρικές εκλογές στο Δημοκρατικό Κόμμα, ξεκινά από μια συγκεκριμένη βάση. Μοναδικός εν δυνάμει υποψήφιος δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο. Την ίδια ώρα υπάρχει καταγεγραμμένη η δήλωση του προέδρου του κόμματος, πως το ΔΗΚΟ θα πρέπει να είναι στην εξουσία το 2023. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι δεδομένο πως θα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίας που μπορεί να είναι, (α) με τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, (β) με το ΑΚΕΛ και (γ) με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Σε ότι αφορά το πρώτο σενάριο, οι μνήμες είναι νωπές από το 2018 και γνωρίζουν πως είναι σχεδόν αδύνατο ο τρίτος πόλος και ειδικότερα ο ενδιάμεσος χώρος έχει καταγεγραμμένες τρεις συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες, από το 2008 με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, το 2013, κάτω από ειδικές συνθήκες με τον Γιώργο Λιλλήκα και το 2018 με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Πλέον κανείς δεν αναμένει, ούτε ακόμη και ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος, πως μια νέα προσπάθεια με πάνω κάτω τα ίδια δεδομένα, θα μπορεί να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα από την προηγούμενη απόπειρα.

Αν οποιοσδήποτε παρατηρητής της πολιτικής σκηνής στην Κύπρο, ερωτάτο τον περασμένο Απρίλη για το ποιες συνεργασίες κλείδωσαν ενόψει Προεδρικών, χωρίς δεύτερη σκέψη θα αναφερόταν στην συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ η οποία θεωρείτο από όλους κλειδωμένη. Ωστόσο οι πολίτες με την ψήφο τους στις βουλευτικές και ο Αβέρωφ Νεοφύτου με τις ενέργειες του κατά την εκλογή Προέδρου της Βουλής, πλήγωσαν ανεπανόρθωτα τις σχέσεις των δύο κομμάτων, που τουλάχιστον στην παρούσα φάση, παραμένουν ανεπούλωτες.

Μέσα στο πιο πάνω πλαίσιο λοιπόν, πολλά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος εκφράζουν την προσωπική θέση και ασκούν ανάλογα διαβήματα προς την ηγεσία, έτσι ώστε να ανοίξει το κανάλι επικοινωνίας με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. ΔΗΚΟϊκά στελέχη υποδείκνυαν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τις τελευταίες ημέρες, πως το ΔΗΚΟ είναι κόμμα εξουσίας και τα δεκαπέντε χρόνια που θα συμπληρώνονται το 2023, είναι πολλά, συνεπώς επιβάλλεται να διασφαλιστεί πως το βράδυ των εκλογών, θα είναι στο βάθρο των νικητών.

Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί που βάζουν στοίχημα πως πάνω στο ίδιο βάθρο ενδεχομένως να βρίσκονται και οι πρώην συναγωνιστές της Δημοκρατικής Παράταξης, στελέχη της οποίας, επίσης αναδεικνύουν την ανάγκη για να βρίσκεται το κόμμα του Μάριου Καρογιάν ανάμεσα στους νικητές των εκλογών. Μάλιστα ανάμεσα σε αρκετά στελέχη των δύο κομμάτων, επικρατεί η άποψη πως, «παρά να είμαστε στους χαμένους, καλύτερα στους νικητές και ας είναι δίπλα δίπλα ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Μάριος Καρογιάν».

Μέσα στη σεναριολογία πάντως των τελευταίων ημερών, κάποιοι τολμούν να προβλέψουν και ένα πιο εναλλακτικό και ακραίο σενάριο, που θέλει τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, να εξαγγέλλει ανεξάρτητη υποψηφιότητα που πάντα σύμφωνα με το σενάριο, θα στηριχθεί στη συνέχεια από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και ενδεχομένως θα προσελκύσει και ψηφοφόρους που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς.

Αν και αυτό προσκρούει στα όσα αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χάρης Γεωργιάδης, ότι δηλαδή ο ίδιος έλαβε διαβεβαιώσεις στην παρουσία και του Αβέρωφ Νεοφύτου από τον Νίκο Χριστοδουλίδη πως δεν θα εξαγγείλει ανεξάρτητη υποψηφιότητα, το συγκεκριμένο σενάριο πηγαινοέρχεται ανάμεσα στα πολιτικά πηγαδάκια τις τελευταίες ημέρες και μένει να δούμε αν ο χρόνος θα το επιβεβαιώσει και αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εντός ή εκτός ΔΗΣΥ δηλαδή, θα βρεθεί απέναντι από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το άγχος του Αβέρωφ, η ξεκάθαρη απάντηση Χριστοδουλίδη και η προειδοποίηση Χάρη

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον