Εκτός ατζέντας Μπάιντεν-Ερντογάν η αν. Μεσόγειος, συζήτησαν για τα F-35

Η Ανατολική Μεσόγειος δεν συζητήθηκε στη συνάντηση, την Κυριακή στη Ρώμη, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως εφόσον ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έθεσε το θέμα, δεν είναι στην ατζέντα του η Ανατολική Μεσόγειος. Για το θέμα των F16 ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είδε θετική στάση από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρόεδρος ρωτήθηκε εάν μετά την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου θα υπάρξει μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. “Στην ατζέντα της σημερινής μας συνάντησης δεν τέθηκε η Ανατολική Μεσόγειος. Εφόσον δεν τέθηκε, δεν είναι στην ατζέντα του κ. Μπάιντεν, ούτε στην ατζέντα μου”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι “αναμφίβολα, εκφράσαμε τη λύπη μας για αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, όπως το PKK, το PYD, το YPG, ειδικά την υποστήριξη που έλαβαν από τις ΗΠΑ. Και είπαμε ότι αυτά είναι βήματα που θα βλάψουν την αλληλεγγύη μας. Θέσαμε το θέμα των επαφών των Υπουργών μας Άμυνας και αναφέραμε ότι χρειάζεται στενή επαφή μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών μας. Η μέχρι σήμερα διαδικασία δεν θα συνεχιστεί έτσι”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν και το θέμα της πληρωμής 1,4 δις δολαρίων της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ για τα  F-35 και επικεντρώθηκαν στο πώς μπορούν να προχωρήσουν αυτή τη διαδικασία. “Περισσότερα F-16 ήρθαν στην ατζέντα. Ο εκσυγχρονισμός όσων έχουμε και η παροχή νέων F-16 ήρθε ήρθε στην ατζέντα. Οι Υπουργοί Άμυνας μας παρακολουθούν τη διαδικασία. Είδα τη θετική προσέγγιση από τον Μπάιντεν”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι επικεντρώθηκε κυρίως στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Συρία. “Το θέμα στο οποίο εστιάζουμε είναι ότι ο κ. Μακρόν έχει μια προσπάθεια στη Σύνοδο Κορυφής για τη Λιβύη αυτή τη στιγμή. Υπάρχει πρόσκληση σε αυτό. Του είπαμε τις σκέψεις μας. Από αυτή την άποψη, ήρθε στην ημερήσια διάταξη να κάνουμε ένα βήμα μέσω των Υπουργών Εξωτερικών μας”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για τους μετανάστες από το Αφγανιστάν, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως “‘όταν βλέπουμε τα επίσημα στοιχεία μας, τώρα υπάρχει ένας αριθμός 300.000”. “Αλλά κάποιοι κύκλοι μιλούν σαν να υπάρχουν πολύ μεγαλύτεροι αριθμοί. Ο επίσημος αριθμός του Υπουργείου Εσωτερικών μας είναι 300 χιλιάδες. Παίρνουμε τα μέτρα μας. Σε αυτό το σημείο, δεν σκοπεύουμε να ανοίξουμε τις πόρτες μας σε μεγάλη μετανάστευση”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Ο Μπάιντεν έλαβε υπόψη την επιθυμία Ερντογάν για αγορά F-16»

Από την πλευρά του, ανώτερος αξιωματούχος της Κυβέρνησης Μπάιντεν σχολιάζοντας την συνάντηση, είπε πως οι δυο ηγέτες είχαν μια πολύ εποικοδομητική συνομιλία, κατά την οποία ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφή την επιθυμία του οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας να είναι εποικοδομητικές και να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των διαφωνιών των δυο χωρών.

Ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση συζητήθηκε όλο το φάσμα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής: Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειος και Νότιο Καύκασο. Μίλησαν επίσης για τα F16, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να ξεκαθαρίζει ότι στις ΗΠΑ υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για αυτό το θέμα. Ο αξιωματούχος της Κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφερε πως «η τουρκική Κυβέρνηση και ο Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων σχολίων του τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κατέστησαν σαφές ότι υπάρχει επιθυμία από την Τουρκία να αγοράσει τα F16. Ο Πρόεδρος έλαβε υπόψη την επιθυμία του κ. Ερντογάν, αλλά κατέστησε πολύ σαφές ότι υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί στις ΗΠΑ και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται μέσω αυτής της διαδικασίας».

Αναφορικά με την απαίτηση επιστροφής των χρημάτων που ήδη πλήρωσε η Τουρκία για τα F35, ο αξιωματούχος της Κυβέρνησης ανέφερε ότι την περασμένη βδομάδα μια ομάδα από το Υπουργείο Άμυνας μετέβη στην Τουρκία για να επεξεργαστεί το θέμα των F35 και άρα αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχολίασε επίσης ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν στη συνάντηση συζήτησε επίσης ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα σύνολο θεμάτων δημοκρατίας, κράτους δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι σημαντικά για αυτόν και ότι αυτά είναι ζητήματα που θα συνεχίσει να θίγει ο ίδιος και η Κυβέρνησή του.

Ερωτηθείς ο αξιωματούχος εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν συζήτησε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα που χρήζουν αλλαγής σχετικά με τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας, ο αξιωματούχος είπε ότι «δεν πρόκειται να μπω σε όλες τις λεπτομέρειες για το τι μίλησαν. Αλλά ήταν ένα θέμα που έθεσε ο Πρόεδρος, εξέφρασε τη συνεχή δέσμευσή του και εστίασε σε όλα αυτά τα ζητήματα, καθώς και τη συνεχιζόμενη πρόθεσή του να συνεχίσει να τα θίγει».

Όσον αφορά το Αφγανιστάν και τη Συρία ο αξιωματούχος ανέφερε πως η συζήτηση των δυο ηγετών αφορούσε μια σειρά πραγμάτων, για τις κοινές προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν στο Αφγανιστάν, τη συνεχιζόμενη επιθυμία να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο Αφγανιστάν, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη και όσον αφορά τη Συρία,  τη συνεχή προσπάθεια να εργαστούν πάνω στην πολιτική διαδικασία όπως επίσης να εστιάσουν στο ζήτημα των προσφύγων.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των S400 ο αξιωματούχος είπε πως είναι ένα θέμα που εξακολουθεί να απασχολεί το Κογκρέσο και εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα σε όλα αυτά τα ευρύτερα ζητήματα ως μέρος της αμυντικής σχέσης Αμερικής – Τουρκίας, ενώ συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος και το Κογκρέσο ξεκαθάρισαν εδώ και καιρό ότι τα συστήματα S400 είναι πρόβλημα για την Αμερικανική Κυβέρνηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Επιβεβαιώνεται ότι δεν πλήγηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...