Τετάρτη 6 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Μετωπική επίθεση Στεφάνου σε ΠτΔ-«Αν είχε στοιχειώδη ευθιξία θα ήταν σπίτι του»

  30/10/2021 10:22
Μετωπική επίθεση Στεφάνου σε ΠτΔ-«Αν είχε στοιχειώδη ευθιξία θα ήταν σπίτι του»

Μετωπική επίθεση Στεφάνου σε ΠτΔ-«Αν είχε στοιχειώδη ευθιξία θα ήταν σπίτι του»

  30/10/2021 10:22

Μαζική κινητοποίηση με πλήρη ενεργοποίηση όλων των κομματικών μηχανισμών του Παγκύπρια, διοργάνωσε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο το ΑΚΕΛ, με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, Στέφανο Στεφάνου. Στην εκδήλωση που ξεκίνησε στις έντεκα πρωί, συμμετέχουν μέλη και φίλοι του κόμματος από όλη την Κύπρο, που μετέβησαν στη Λευκωσία με λεωφορεία. 

Με συνθήματα, όπως «καμία ανοχή στη διαπλοκή» και «τέρμα πια στη διαφθορά», μέλη και φίλοι του ΑΚΕΛ ζήτησαν την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Χθες σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, απεύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν, κατηγορώντας την Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «που επιμείνουν να εμφανίζονται ως άμωμοι και αμόλυντοι, επιβεβαιώνοντας πόσο πολύ υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε προεκλογικό πυρετό τα κόμματα-Έβαλαν μπρος τις μηχανές, πριν βάλουν οδηγό

«Οσες και όσοι πιστεύουμε ότι η Κύπρος αξίζει καλύτερα, θα είμαστε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο για να διαδηλώσουμε ότι ο τόπος αξίζει και χρειάζεται αλλαγή», είναι το μήνυμα που έστειλε το ΑΚΕΛ για τη σημερινή εκδήλωση.

Στο χώρο, ιδιαίτερα έντονη ήταν και η παρουσία της Αστυνομίας, αφού μέλη της δύναμης, βρίσκονται παρατεταγμένα από την είσοδο μέχρι την έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου.

Δείτε βίντεο από την εκδήλωση

Στεφάνου: Γιατί τώρα

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος επιτέθηκε στην Κυβέρνηση, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως δεν άφησαν άλλα περιθώρια ανοχής. Απαντώντας στο ερώτημα, «γιατί τώρα» αυτή η εκδήλωση, ο κ. Στεφάνου, απαντήσε, «γιατί δεν πάει άλλο. Όταν οι θεσμοί πλήττονται βάναυσα, δεν πάει άλλο. Όταν η Κύπρος γίνεται περίγελος διεθνώς, δεν πάει άλλο. Αυτό μας έφερε εδώ σήμερα. Αυτό ήρθαμε να φωνάξουμε σήμερα εδώ, γιατί αυτό επιτάσσει η πατριωτική και δημοκρατική μας συνείδηση».

4048240421114296 image

Και πρόσθεσε: «Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση για χάριν της αντιπολίτευσης, ούτε και αναζητούμε ευκαιρίες για να το κάνουμε. Το πόσο δημιουργικοί και θετικοί είμαστε το αποδείξαμε πολλές φορές, ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά Μεταρρυθμίσεων που στήριξε το ΑΚΕΛ. 

«Δεν δικαιούμαστε, ως κόμμα και ως δημοκρατικοί πολίτες, να παρακολουθούμε τον διασυρμό της χώρας μας απαθείς από τους καναπέδες των σπιτιών μας. Γι’ αυτό έπρεπε να βγούμε στους δρόμους: Για να συναντηθούμε με όσους συμπατριώτες μας -ανεξαρτήτως κομματικών και πολιτικών καταβολών- αισθάνονται τον ίδιο μεγάλο θυμό», πρόσθεσε.

4048231881534301 image

Τα σύννεφα και η μπόρα

Αναφερόμενος στα Pandora Papers, σημείωσε πως δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. «Εδώ και χρόνια μαζεύονται σύννεφα στον ουρανό της πατρίδας μας, ώσπου ξέσπασε η σημερινή μπόρα», ενώ υπενθύμισε μια σειρά από γεγονότα, που σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν «πώς φτάσαμε στο σημείο έγκυρα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αποκαλούν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας: «The Offshοre President»:

2013. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ταξιδεύει στη Γαλλία με το ιδιωτικό αεροπλάνο του φίλου του και πελάτη του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης» Λεονίντ Λεμπέντεφ. Οκτώ χρόνια αργότερα το όνομα του Ρώσου ολιγάρχη φιγουράρει στα Pandora Papers.

2021. Η σχέση του Λεμπέντεφ με το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης» εκθέτει τον Πρόεδρο και τη χώρα μας διεθνώς. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο ένας από τους δύο αρχηγούς κρατών-μελών της ΕΕ που κατονομάζονται ρητά στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και για τον οποίο ζητείται έρευνα από τις αρχές της χώρας.

2014. Τα πρωτοσέλιδα βοούν: Το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης» ενήργησε για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρίας στη διαδικασία πώλησης των Κυπριακών Αερογραμμών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για ακόμα μια φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με το ερώτημα εάν το νόμιμο είναι και ηθικό. Κατά τη συνήθη τακτική του υπεκφεύγει και δεν απαντά. Όπως δεν απαντά στα χρόνια που ακολουθούν και για την κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος. Προφανώς δεν τον ενδιαφέρει αυτό που για όλους τους υπόλοιπους διεθνώς αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του κράτους δικαίου.

2018. Ο Νίκος Αναστασιάδης παραδέχτηκε ότι ταξίδεψε δωρεάν με το ιδιωτικό αεροπλάνο φίλου του Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχου στον οποίο δόθηκε η κυπριακή ιθαγένεια. Τα δωρεάν οικογενειακά ταξίδια στις Σεϋχέλλες έγιναν το σήμα κατατεθέν της προεδρίας του Ν. Αναστασιάδη.

2013 μέχρι σήμερα. Το εμπόριο χρυσών διαβατηρίων στιγμάτισε ανεξίτηλα τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Αυτή η «τάτσα» δεν σβήνει με πολιτικές σοφιστείες. Αφορά σε δεκάδες αιτήσεις για χρυσά διαβατήρια που υποβλήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης» και εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Αν αυτό δεν είναι σύγκρουση συμφέροντος τότε ακόμα και οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

4048232481829997 image

«Αν είχε ευθιξία θα ήταν σπίτι του»

Συνεχίζοντας ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, σημείωσε πως, «αυτό που λέμε, και θα το επαναλαμβάνουμε μέχρι να το εμπεδώσουν οι κυβερνώντες, είναι ότι εάν υπήρχε στοιχειώδης πολιτική ευθιξία ο Νίκος Αναστασιάδης έπρεπε εδώ και καιρό να είναι στο σπίτι του. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση πως αυτό θα συμβεί. Έχουμε τον πολιτικό ρεαλισμό για ν’ αντιληφθούμε ότι με τίποτε δεν πρόκειται ο Νίκος Αναστασιάδης να μετακινηθεί από την καρέκλα του».

«Τόσα σκάνδαλα, τόση θεσμική διαπλοκή», συνέχισε, «τόσα φαινόμενα σύγκρουσης συμφέροντος καμία παραίτηση και καμία ανάληψη ευθύνης δεν υπήρξε επί των ημερών της κυβέρνησης του Συναγερμού. Σε άλλες χώρες, για πολύ λιγότερα, οι ηγέτες αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και παραιτούνται. Στην Κύπρο οι κυβερνώντες ψελλίζουν δικαιολογίες ή φορτώνουν τις δικές τους ευθύνες σε άλλους κι ας έχει καταρρακωθεί το κύρος της πατρίδας μας διεθνώς».

«Την ώρα που οι πολίτες προσβάλλονται γιατί η χώρα μας διασύρεται διεθνώς, οι κυβερνώντες αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους. Σε αυτή την κατρακύλα έχουμε υποχρέωση να βάλουμε φραγμό. Πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας και να ενώσουμε τις φωνές μας. Όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατονομάζει στο ψήφισμά του τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι φανερό πως δεν υπάρχει πιο κάτω από εδώ», είπε σε ιδιαίτερα ψηλούς τόνους ο κ. Στεφάνου..

4048222032484006 image

Και πρόσθεσε: «Έχουμε δημοκρατικό και πατριωτικό καθήκον να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στον Νίκο Αναστασιάδη και στο δεκανίκι της κυβέρνησής του, τον Δημοκρατικό Συναγερμό: Φτάνει πια! Αυτή η πατρίδα δεν είναι τσιφλίκι σας».

Αναφερόμενος στην Κυβέρνηση και τον Δημοκρατικό Συναγερμό και τον τρόπο με τον οποίο σχολίασαν τη σημερινή εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ανέφερε πως, «κυβέρνηση και ΔΗΣΥ -όπως πάντα πλήρως συντονισμένοι- μάς κατηγορούν ότι είμαστε νοσταλγοί του χάους και της διάλυσης», ενώ απάντησε πως, «αν ήμασταν έτσι δεν θα διαδηλώναμε, δεν θα αντιδρούσαμε. Θα βολευόμασταν σ’ αυτό που όλοι μας ζούμε σήμερα. Το χάος, τη διάλυση και τον διεθνή διασυρμό που προκάλεσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ».

4048232033792253 image

«Η επόμενη μέρα και ο προκλητικός Αβέρωφ»

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου, τον οποίο κατηγόρησε ότι άρχισε την προεκλογικό του, υπέδειξε πως, «μέσα στη δίνη της αρνητικής δημοσιότητας που προκάλεσαν τα Pandora Papers ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ άνοιξε τον προεκλογικό χορό του 2023. Με κεντρικό σύνθημα την «επόμενη μέρα» κάλεσε τον λαό να «ανανεώσει τη Συμφωνία» για την Κύπρο του αύριο. Είναι προκλητικός ο κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου και μας αναγκάζει να του υποδείξουμε τα αυτονόητα: είτε δεν αντιλαμβάνεται τον διασυρμό της χώρας από την κυβέρνησή του, είτε το καταλαβαίνει και μας κοροϊδεύει κατάμουτρα».

«Σε κάθε περίπτωση αυτό που ο λαός δεν ξεχνά είναι ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και το κόμμα του είναι μέρος της εικόνας απαξίωσης και διαφθοράς που προκάλεσαν τα έργα και οι ημέρες του Νίκου Αναστασιάδη. Αφού το θέλουν όμως τόσο πολύ, ας μιλήσουμε για την επόμενη ημέρα».

Δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε πως, «η επόμενη μέρα θα είναι μια μέρα όπου την Κύπρο δεν θα κυβερνούν αυτοί που έκαναν εμπόριο πατρίδας. Θα είναι μια μέρα στην οποία θα κυριαρχεί η πολιτική ηθική και όχι η διαπλοκή και η θεσμική διαφθορά. Θα είναι μια μέρα στην οποία οι θεσμοί θα τυγχάνουν σεβασμού και όχι υπόσκαψης. Θα είναι μια μέρα στην οποία δεν θα εμπαίζονται και δεν θα ξεγελιούνται οι πολίτες με αμέτρητα «δεσμεύομαι» και κούφιες υποσχέσεις».

4048221949179472 image

Για να φτάσουμε στην επόμενη μέρα επιβάλλεται να γυρίσουμε σελίδα, είπε, προσθέτοντας πως θα πρέπει, «να κατανοήσουμε ότι η ανοχή μάς έφερε ως εδώ. Να φωνάξουμε «δεν πάει άλλο» και να είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Γιατί μια αποδυναμωμένη, αναξιόπιστη Κύπρος υπονομεύει το μέλλον των παιδιών της. Το μέλλον της ίδιας μας της χώρας. Γιατί βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο όπου το αύριο μοιάζει πιο ζοφερό από ποτέ».

«Τι κάνουμε εμείς όμως είναι το θέμα. Εμείς, ως κόμματα, αλλά και «εμείς» ως ο καθένας μας ξεχωριστά. Αυτό το «εμείς» μάς έφερε σήμερα εδώ. Για να διαδηλώσουμε την πεποίθησή μας πως μας αξίζει ένα καλύτερο, πιο φωτεινό, μέλλον. Μια πατρίδα που θα επανακτήσει την αξιοπιστία της εντός και εκτός συνόρων», τόνισε ο κ. Στεφάνου.

«Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους, είναι προφανές ότι αδυνατούν να καταλάβουν ότι ο λαός μας εξάντλησε τις αντοχές του. Μόνο αν φωνάξουμε αρκετά δυνατά το μήνυμά μας θα βρει αποδέκτες. Η ανοχή είναι συνενοχή.Τέλος στην ανοχή! Δεν πάει άλλο! ρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να ανοίξουμε μια νέα εποχή για την Κύπρο μας. Η προοδευτική αλλαγή είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. Γι’ αυτή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε! Για την Κύπρο που μας αξίζει», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ

4048223249291806 image

4048222200653084 image

4048222112356518 image

4048221868370954 image

4048221792086465 image

4048221693649834 image

4048221598489224 image

4048218089386198 image

4048218178463340 image

4048217639944072 image

4048217534017356 image

4048217282382904 image

4048217158671732 image

4048217078329672 image

4048214119724360 image

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας