Σε προεκλογικό πυρετό τα κόμματα-Έβαλαν μπρος τις μηχανές, πριν βάλουν οδηγό

Μπορεί με τις Προεδρικές Εκλογές να μας χωρίζουν ακόμη δεκαέξι μήνες, μπορεί κανένα κόμμα να μην έχει καταλήξει στον υποψήφιο που θα στηρίξει και μπορεί η χώρα να αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρές προκλήσεις που αφορούν το παρόν και το άμεσο μέλλον, ωστόσο τα κόμματα, ειδικά τα μεγάλα βρίσκονται και δεν το κρύβουν σε προεκλογικό πυρετό.  

Από τη μια ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχίζει τον μαραθώνιο που εγκαινίασε την επόμενη των βουλευτικών εκλογών και ακούραστα οργώνει κυριολεκτικά την Κύπρο καθημερινά για να βρεθεί κοντά σε πολίτες και στοχευμένες κοινωνικές ομάδες, που ενδεχομένως θα χρειασθεί να τον στηρίξουν σε βάθος χρόνου και από την άλλη το ΑΚΕΛ εγκαινιάζει και επίσημα, το σχέδιο δράσης του για να ξαναβρεθεί δίπλα στη βάση του κόμματος.

Μια από τις σημαντικότερες διαπιστώσεις στο διάλογο που ακολούθησε του κακού εκλογικού αποτελέσματος για το ΑΚΕΛ, ήταν πως το κόμμα σε μεγάλο βαθμό έχασε τα ερείσματα και την επαφή του με τη βάση. Το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε ώστε τα μηνύματα που εξέπεμπε προεκλογικά να φτάσουν και να εμπνεύσουν την κοινωνία κι από την άλλη πλευρά τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση και τον Δημοκρατικό Συναγερμό, έπεισαν και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η ψαλίδα μεταξύ των δύο άνοιξε.

Μετά την αλλαγή ηγεσίας, τονίστηκε η ανάγκη, το ΑΚΕΛ να αποκτήσει ξανά τη χαμένη δυναμική, να βρεθεί δίπλα με τους πολίτες και να διεκδικήσει με πιο ριζοσπαστικές παρεμβάσεις και ενέργειες τον ρόλο του εντός του πολιτικού συστήματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διοργανώθηκε και η σημερινή εκδήλωση έξω από το Προεδρικό με σύνθημα δεν πάει άλλο, με αναφορές στο κάλεσμα σε μια σειρά σκανδάλων που σύμφωνα με την Εζεκία Παπαϊωάννου εμπλέκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ουσιαστικά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το ΑΚΕΛ, που θα συγκεντρώσει μέλη του από όλες τις Επαρχίες έξω από το Προεδρικό, με τη μαζικότητα της εκδήλωσης, να αναστρέψει το κακό κλίμα, να επιδείξει την ισχύ που παραδοσιακά είχε. Την ίδια ώρα μέσω της μετωπικής σύγκρουσης με την Κυβέρνηση που φροντίζει να διατηρεί ανοικτή να καταδείξει σε όλους τις προθέσεις του. Την ίδια ώρα μπορεί η σημερινή διαδήλωση να αφορά τα ζητήματα διαφθοράς, ωστόσο ο Στέφανος Στεφάνου και οι συνεργάτες του προετοιμάζουν και μια σειρά άλλων ανάλογων εκδηλώσεων για ζητήματα που καίνε τους πολίτες, όπως για παράδειγμα η ακρίβεια και ο δύσκολος χειμώνας που επίκεινται για τα νοικοκυριά.

Στην αντίπερα όχθη Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, είναι αποφασισμένοι να εμπλακούν με όλα τους τα όπλα στο προεκλογικό ράλι με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και την Πινδάρου να αναλαμβάνουν δράση και με σκληρές απαντήσεις, να δίνουν συνέχεια στην επιτυχημένη προεκλογική συνταγή. Δηλαδή να δίνουν το μήνυμα πως ειδικά το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση για ζητήματα διαφθοράς, επαναφέροντας στην επιφάνεια «παλιές αμαρτίες» της αριστεράς, όπως η Δρομολαξιά, η ρήξη και η δικαστική διαμάχη με τον μεγαλοεργολάβο Μιλτιάδη Νεοφύτου, η εμπλοκή Τζιοβάνη στις αποκαλύψεις του Al Jazeera, το Μαρί και διάφορα άλλα.

Το πολιτικό σύστημα το οποίο αναγνώρισε πριν από λίγες εβδομάδες, πως η διενέργεια των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος (βουλευτικές Μαΐου, δημοτικές Δεκεμβρίου και Προεδρικές Φεβρουαρίου 2023) θα προκαλούσε κόπωση στους πολίτες και η προεκλογική τοξικότητα θα έπρεπε να εκτονωθεί, δεν άντεξε στον πειρασμό και επιλέγει και πάλι την πόλωση, την ακραία επιχειρηματολογία, τους βαριούς χαρακτηρισμούς για να κερδίσει το ενδιαφέρον εκείνων των πολιτών που πείθονται με έξυπνες ατάκες, αντί με έργα και επιχειρήματα.

Αν και κανένα κόμμα επίσημα δεν έδωσε σε κάποιον υποψήφιο το χρίσμα, είναι ηλίου φαεινότερων πως όλοι λειτουργούν με γνώμονα τις Προεδρικές του 2023. Ακόμα και στα μικρότερα κόμματα, ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις και χαράσσονται οι σχετικοί σχεδιασμοί για τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Το δεδομένο είναι ένα. Από τα επτά κόμματα της Βουλής, ήδη τα πέντε έχουν θέσει από τώρα τον στόχο να είναι στο βάθρο των νικητών το βράδυ των εκλογών. Πράγμα αδύνατο, αλλά που καταδεικνύει το τι πρόκειται να επακολουθήσει, ειδικά τους πρώτες μήνες του 2022, όταν τα κόμματα θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις για τον δρόμο προς το βάθρο.

Οι τελευταίες ημέρες, βοήθησαν στην εξαγωγή ενός ακόμη σημαντικού συμπεράσματος σε ότι αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρά το γεγονός πως είχε την ευκαιρία για ακόμη μια φορά να επιτεθεί στην Κυβέρνηση με τον τρόπο που το κόμμα του το έπραττε πριν από τις βουλευτικές εκλογές, επέλεξε διαφορετικό δρόμο, διατήρησε χαμηλούς τους τόνους και επικεντρώθηκε στην ουσία και όχι σε φραστικά πυροτεχνήματα για να ικανοποιήσει τα αυτιά ενός συγκεκριμένου ακροατηρίου.

Με αυτή του τη στροφή ο Νικόλας Παπαδόπουλος, στέλνει ένα διττό μήνυμα, με ορίζοντα τις Προεδρικές. Αφενός απέδειξε ότι κατανόησε και στην πράξη πως ο προεκλογικός των βουλευτικών έγινε σε λανθασμένη βάση και αφετέρου αφήνει ανοικτό το μονοπάτι που ενδεχομένως σε κάποιους μήνες να γίνει λεωφόρος για μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Το παρασκήνιο μάλιστα που παίχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε σχέση με τη σημερινή διαδήλωση έξω από το Προεδρικό, αποδεικνύει την πληροφορία που ήθελε το ΑΚΕΛ να αλλάζει την προσέγγιση του απέναντι στο ΔΗΚΟ και πλέον να βλέπει μια ενδεχόμενη συνεργασία με διστακτικότητα. Ειδικότερα το ΑΚΕΛ έσπευσε το περασμένο Σάββατο να ανακοινώσει τη διεξαγωγή της σημερινής εκδήλωσης, χωρίς προηγουμένων να προηγηθεί διαβούλευση και συνεννόηση με άλλα οργανωμένα σύνολα που ενδεχομένως να ήθελαν να συμμετάσχουν.

Αυτό προκάλεσε δυσφορία, όχι μόνο σε Δηκοϊκά στελέχη αλλά και σε στελέχη των Οικολόγων. Πάντως σε ότι αφορά τους Οικολόγους, υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις και έντονες απόψεις, που ενδεχομένως να κρύβουν και μια πιο βαθιά κρίση που υποθάλπει για άλλα ζητήματα, σε σχέση με τη συμμετοχή στη σημερινή διαδήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια στελέχη πρότειναν τη διεξαγωγή άλλης ανάλογης εκδήλωσης σε διαφορετική ώρα από αυτή του ΑΚΕΛ, ενώ κάποια άλλα στελέχη ήθελαν τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του Κινήματος στην εκδήλωση του ΑΚΕΛ. Τελικά δεν υπήρξε καμία απόφαση και μέλη και πολιτευτές του κόμματος, ενημέρωσαν την ηγεσία πως θα συμμετέχουν μεμονωμένα στην διαδήλωση του ΑΚΕΛ.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον