Το σκεπτικό του Δικαστηρίου πίσω από την ακύρωση του διατάγματος για την ΕΔΕΚ

Σε δύο σημεία βασίστηκε το σκεπτικό του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στην απόφαση του για ακύρωση του διατάγματος για ακύρωση του Τακτικού Συνεδρίου και των εκλογών στην ΕΔΕΚ, μετά την προσφυγή των δεκαπέντε υποψηφίων μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δικαστήριο δεν εξέτασε την ουσία της αίτησης που αφορούσε το μητρώο, διότι όπως επεσήμανε παραπλανήθηκε σε δύο σημεία από τους ενάγοντες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανατροπή στο διάταγμα που μπλόκαρε Τακτικό Συνέδριο και εκλογές στην ΕΔΕΚ

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, ως πρώτο σημείο τονίζει ότι δεν είχε αντιληφθεί όταν είχε ενώπιον του την περασμένη εβδομάδα τη μονομερή αίτηση, ότι οι εκλογές είναι τμήμα του Τακτικού Συνεδρίου και είχε αντιληφθεί ότι οι εκλογές είναι ανεξάρτητο τμήμα από το Τακτικό Συνέδριο. Το Δικαστήριο θεώρησε ότι είχε παραπλανηθεί και πρόσθεσε πως αν και αυτό αναφερόταν ξεκάθαρα στο καταστατικό που κατέθεσαν οι εναγόμενοι και που είχε συμπεριληφθεί ως τεκμήριο στην αίτηση που ήταν ενώπιον του, δεν του είχε υποδειχθεί και δεν το είχε αντιληφθεί.

Το δεύτερο σημείο, είναι ότι το Δικαστήριο ανέφερε πως επίσης δεν του είχε υποδειχθεί ότι το επίδικο μητρώο είχε χρησιμοποιηθεί και για τις εκλογές των Επαρχιακών Επιτροπών. Με αυτά τα δεδομένα το Δικαστήριο θεώρησε ότι δεν του είχαν επισημανθεί αυτά τα δύο σημεία, δεν είχε γίνει πλήρης αποκάλυψη των ουσιωδών γεγονότων και ως εκ τούτου ακύρωσε το διάταγμα.

Επιπρόσθετα το Δικαστήριο ανέφερε ότι εφόσον η εκλογική διαδικασία είναι τμήμα του Τακτικού Συνεδρίου, συνεπάγεται ότι εφόσον δεν έγινε το Τακτικό Συνέδριο δεν μπορεί να γίνει η εκλογική διαδικασία και πρόσθεσε το Δικαστήριο πως σύμφωνα με τις πρόνοιες του Καταστατικού η προκήρυξη Παγκύπριου Συνεδρίου, πρέπει να γίνει τέσσερις μήνες πριν. Με αυτά τα δεδομένα το Δικαστήριο ανακοίνωσε στις δύο πλευρές πως πλέον δεν υπάρχει λόγος να εξετάσει τα υπόλοιπα αιτήματα των 15 μελών της ΕΔΕΚ που προσέφυγαν στο Δικαστήριο, με δεδομένο ότι δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία στις 30 του μήνα, αφού πρώτα θα πρέπει να προκηρυχθεί άλλο Συνέδριο.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο εκ των δικηγόρων της ΕΔΕΚ, Βίκτωρας Ακάμας εξήγησε πως το Δικαστήριο ακύρωσε την έκδοση διατάγματος στηριζόμενο στην απόκρυψη ουσιωδών δεδομένων στην οποία είχαν προβεί οι ενάγοντες. «Δεν είχαν προβεί σε πλήρη αποκάλυψη δεδομένων όπως για παράδειγμα, ότι το Δικαστήριο είχε παραπλανηθεί με τα όσα οι ενάγοντες είχαν δηλώσεις που παρουσίαζαν το Τακτικό συνέδριο ως θέμα που δεν επηρεάζει την εκλογική διαδικασία. Αυτό δεν ήταν αλήθεια γιατί είναι απόλυτα συνδεδεμένα», υπέδειξε ο κ. Ακάμας. Επίσης πρόσθεσε, «δεν είχαν αποκαλύψει γεγονότα που ήταν υπόψη τους από τον Αύγουστο. Είπαν στο Δικαστήριο ότι ενημερώθηκαν πρόσφατα για παραποιημένο μητρώο», εξήγησε.

Πάντως ερωτηθείς ο Μαρίνος Σιζόπουλος για το πότε θα γίνει το Συνέδριο και οι εκλογές, υπέδειξε πως αυτό θα συμβεί το συντομότερο δυνατό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα