Β. Δημητριάδης: Aντλούμε διδάγματα από το έπος του '40 για να συνεχίσουμε τον αγώνα στο Κυπριακό

Σήμερα εξυμνούμε την ελληνική ψυχή και αντλούμε διδάγματα από το έπος του '40 για να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, ανέφερε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στους επίσημους εορτασμούς της Λεμεσού για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Σε δηλώσεις του λίγο πριν δεχθεί το χαιρετισμό της παρέλασης επί της λεωφόρου Μακαρίου Γ’, ο κ. Δημητριάδης είπε πως «σήμερα τιμούμε την αγωνιστικότητα, το θάρρος, την αυταπάρνηση».

«Εξυμνούμε την ελληνική ψυχή και αντλούμε διδάγματα από το έπος του '40, για να συνεχίσουμε τον αγώνα για μία δίκαιη λύση του εθνικού μας προβλήματος, βασισμένη στις αρχές και τα ψηφίσματα των ΗΕ και στις ευρωπαϊκές αξίες», συμπλήρωσε.

Πέραν των καθιερωμένων εορτασμών, ο Δήμος Λεμεσού τίμησε τη σημερινή μέρα και με επίδειξη ασκήσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή του παλιού λιμανιού.

Σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης καλωσόρισε στην πόλη το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας «Κουντουριώτης» και τον κυβερνήτη της, αντιπλοίαρχο Ιωάννη Κατζουράκη. Υπέδειξε δε πως «η παρουσία τους εδώ επιβεβαιώνει τους ακατάλυτους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου μέσα από τους αιώνες».

Ο Δήμος Λεμεσού, συνέχισε, γιορτάζει και τιμά και φέτος το έπος του 40’, «τιμούμε τους νεκρούς του πολέμου ενάντια στον φασισμό, τιμούμε τους ήρωες της αντίστασης κατά της φασιστικής κατοχής, τιμούμε την κορυφαία στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας».

«Με αισθήματα εθνικής περηφάνιας, φέρνουμε στη συλλογική μας μνήμη γεγονότα που ανέδειξαν τις απαράμιλλες ελληνικές αρχές και αρετές και ταυτόχρονα, τιμούμε και τις 30 χιλιάδες συμπατριώτες μας που κατατάχθηκαν ως εθελοντές και πολέμησαν στην Αλβανία, στην Κρήτη, στη βόρεια Αφρική», συμπλήρωσε.

Είπε, ακόμη, ότι η μικρή Κύπρος επέλεξε το δρόμο της αξιοπρέπειας και της τιμής, σε αντίθεση με άλλες χώρες που διάλεξαν την εύκολη λύση της ουδετερότητας και πως, «αυτήν της την επιλογή, η Κύπρος την πλήρωσε με αίμα, όπως με αίμα πλήρωσε  και τη συμμετοχή της στην επανάσταση του 1821, αλλά και σε όλους τους αγώνες του ελληνικού έθνους».

Ο κ. Νικολαϊδης εξέφρασε, επίσης, την περηφάνια της πόλης γιατί μεταξύ των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή των αγώνων του έθνους, ήταν και ο Δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλός Σώζος, ο οποίος επέλεξε να πολεμήσει, ως απλός στρατιώτης, στους Βαλκανικούς πολέμους και να πέσει μαχόμενος στις 6 Δεκεμβρίου 1912.

Υπογράμμισε δε ότι οι φετινοί εορτασμοί του Δήμου Λεμεσού για την εθνική επέτειο έχουν μια ιδιαίτερη λαμπρότητα, «αντάξια και της μεγάλης επετείου των 200 χρόνων της εθνικής παλιγγενεσίας».

«Μια λαμπρότητα που την προσδίδει η παρουσία στους εορτασμούς, των στρατευμένων παιδιών της Κύπρου μας και μάλιστα του πιο εκλεκτού κομματιού της Ε.Φ., της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών», είπε και καλωσόρισε τα μέλη της ομάδας και τον διοικητή τους.

Οι ΟΥΚάδες μας, συνέχισε, είναι μαζί μας για να μας γεμίσουν με ρίγη εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης, με τις ασκήσεις τους, με τη λεβεντιά τους, με την παλληκαριά τους και την τόλμη τους, «είναι μαζί μας για να μας επιβεβαιώσουν ότι η Κύπρος δεν είναι αθωράκιστη, δεν είναι αδύναμη, όχι γιατί διαθέτει υπεροπλία, αλλά γιατί διαθέτει παλληκάρια που άφοβα προτάσσουν τα στήθη τους απέναντι στον Τούρκο εισβολέα».

Οι εορτασμοί της Λεμεσού ξεκίνησαν στις 5.55 πμ με πεντάλεπτη γενική κωδωνοκρουσία από τους ιερούς ναούς της πόλης ενώ ακολούθησε εωθινό στους δρόμους της πόλης από την Φιλαρμονική του Λανιτείου και την μπάντα κρουστών των Προσκόπων και Οδηγών.

Στις 07.00 έγινε η έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, ενώ η καθιερωμένη δοξολογία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας, χοροστατούντος του Χωροεπίσκοπου Αμαθούντας Νικόλαου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Μαχαιριώτης,

Ακολούθησε πορεία προς το μνημείο Ηρώων της ομώνυμης πλατείας και κατάθεση στεφάνων, ενώ τιμές απέδωσε τμήμα της Εθνικής Φρουράς, υπό τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Λανιτείου.

Η καθιερωμένη παρέλαση κατά μήκος της λεωφόρου Μακαρίου Γ’, ξεκίνησε στις 11.45, και σε αυτήν παρέλασαν παλαιοί πολεμιστές, σωματεία, σπουδαστές και σπουδάστριες Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Οδηγοί, Πρόσκοποι και τμήματα της Πολιτικής Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς. 

Στις 17.00, θα γίνει υποστολή της σημαίας στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, όπου θα παιανίζει η Φιλαρμονική του Λανιτείου και θα αποδοθούν τιμές από τμήμα της Εθνικής Φρουράς.

Θα ακολουθήσει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και λαμπαδηφορία από Σώμα Κυπρίων Οδηγών, η οποία θα ακολουθήσει τη διαδρομή, Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, Πεντάδρομος, Αγία Ζώνη, Λεωφόρος Μακαρίου Γ`, κυκλικός κόμβος Αγίου Νικολάου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα