Τίμησαν την 28η Οκτωβρίου αξιωματούχοι και πολιτικοί-Έστειλαν μηνύματα ενότητας

Μηνύματα ενότητας, υπερηφάνειας, αλλά και λευτεριάς στην Κύπρο, έστειλαν πολιτικά πρόσωπα που βρέθηκαν στις διάφορες εκδηλώσεις που έγιναν ανά το παγκύπριο, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι διακηρύξεις των κομμάτων για την 28η Οκτωβρίου-Αναφορές και για το Κυπριακό

Η πρόεδρος της Βουλής, Ανίττα Δημητρίου, σε δηλώσεις της στη Λευκωσία, όπου παρακολούθησε την μαθητική παρέλαση, είπε ότι «το μέλλον επιβάλλεται να μας βρει ενωμένους και με ειρήνη και Δημοκρατία να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε εθνική πρόκληση.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 συμπυκνώνει ιστορικά την εθνική αξιοπρέπεια, την αντίσταση στην τυραννία, την ανάγκη για ελευθερία, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, ευχόμενη παράλληλα χρόνια πολλά.

Ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν για να παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση, συνεχάρη θερμά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας για την εμφάνισή τους.

«Η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή  για τον Ελληνισμό καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης που σηματοδότησε την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Εστιάζοντας στο 1940, σημείωσε ότι σε εκείνη την περίοδο «οι Έλληνες άλλαξαν τη ροή της ιστορίας». «Το πάθος για ελευθερία και η εθνική ομοψυχία οδήγησαν σε έναν ιστορικό θρίαμβο. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρά υπερασπιζόμενοι με αποφασιστικότητα τα εθνικά μας δίκαια. Αυτό είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε απέναντι σε κάθε απειλή», ανέφερε.

«Καταλήγοντας, θέλω να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού για την καθημερινή συμπαράσταση στον αγώνα για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και της ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας», κατέληξε ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι σήμερα είναι η ημέρα που οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο και εδώ στην Κύπρο θυμόμαστε ότι η ελευθερία μας έρχεται μέσα από τους αιώνες με αγώνες.

Ο κ. Προδρόμου ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και είπε πως «σήμερα είναι η ημέρα που ο κόσμος θυμάται εκείνο που έλεγε, ότι 'δεν είναι οι Έλληνες που μάχονται σαν ήρωες αλλά οι ήρωες μάχονται σαν Έλληνες».

Επεσήμανε πως «ακόμα και στη σύγχρονη εποχή το 1940 οι Έλληνες σε όλη την Ελλάδα αλλά ακόμα και από εδώ, από την Κύπρο, πάλεψαν για τα μεγάλα ιδεώδη του έθνους και της ανθρωπότητας, ενάντια στον ολοκληρωτισμό, ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό».

«Σήμερα και τα παιδιά μας παρέλασαν και συμβολικά βάδισαν τα ίδια βήματα της ελευθερίας που έκανε ο Ελληνισμός στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο", ανέφερε.

Είπε πως χαίρεται «που μπορέσαμε να κάνουμε τη μαθητική παρέλαση και να συμμετάσχουν όλα τα σχολεία στο νόημα αυτής μεγάλης ημέρας».

Ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, που παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις που έγιναν στη Λάρνακα, τόνισε ότι όλοι οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία και τη σημασία του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο Υπουργός ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και σε όλο τον κόσμο. Σήμερα γιορτάζουμε την ιστορική επέτειο του ΟΧΙ, ένα ΟΧΙ το οποίο οι ηγέτες του τότε κόσμου παραδέχθηκαν την ιστορική του σημασία και που ουσιαστικά άλλαξε το αποτέλεσμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Πρόσθεσε ότι «όλοι μας οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε αυτό το ΟΧΙ, την ιστορία και τη σημασία του στα παιδιά μας και αυτό ακριβώς κάνουμε με τις παρελάσεις».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου σημείωσε ότι φάρος και πηγή έμπνευσης για τα επόμενα μας βήματα, αποτελεί το έπος του ΄40 για όλους μας, για τον σύγχρονο ελληνισμό,

«Τιμούμε σήμερα τους αθάνατους ήρωες του 1940 οι οποίοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι τα ψηλά ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας ενάντια στην κατοχή, στον ναζισμό και στον φασισμό», είπε η κ. Ορφανίδου, μιλώντας εκ μέρους του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το έπος του ΄40 αποτελεί για όλους μας, για τον σύγχρονο ελληνισμό ένα φάρο και μια πηγή έμπνευσης για τα επόμενα μας βήματα.

Ανέφερε ότι «είναι ευθύνη όλων μας να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος, να διδαχθούμε και να πάρουμε τα διδάγματα από την ιστορία και με αυτά να πορευθούμε δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον».

Η κ. Ορφανίδου είπε ακόμη ότι «η κυριότερη ευθύνη από όλους εμάς είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια Κύπρο ενωμένη, απελευθερωμένη, ειρηνική και ευημερούσα για όλο τον λαό της».

«Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο χρέος έναντι στους ήρωες του 1940, αλλά κυριότερα η πιο σημαντική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενεές», κατέληξε.

O πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ο κυπριακός ελληνισμός οφείλει να αντλήσει διδάγματα από το έπος του ΄40, τα οποία «να μας καθοδηγήσουν στον συνεχιζόμενο αγώνα απελευθέρωσης της πατρίδας μας»,

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η επέτειος του ΟΧΙ βρίσκει φέτος την Κύπρο σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και το Κυπριακό σε μια καθοριστική συγκυρία».

«Δυστυχώς, η τούρκικη αδιαλλαξία συνεχίζεται», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού έχουν σταλώσει και βρισκόμαστε ενώπιον του διαχρονικού διλήμματος του ελληνισμού κατά πόσον θα υποκύψουμε απέναντι στον επεκτατισμό και στον ολοκληρωτισμό ή κατά πόσον θα υπερασπιστούμε την ελευθερία, την Δημοκρατία, την ίδια την ιστορία μας».

«Ως κυπριακός ελληνισμός οφείλουμε να αντλήσουμε διδάγματα από το έπος του ΄40 και αυτά τα διδάγματα να μας καθοδηγήσουν στον συνεχιζόμενο αγώνα απελευθέρωσης της πατρίδας μας», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, επισήμανε με τη σειρά του «η ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού, ο αγώνας για ελευθερία και το έπος της εθνικής αντίστασης αποτελούν πηγή έμπνευσης, η οποία λειτουργεί ως δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη λύση του Κυπριακού, μέχρι την αποτίναξη της κατοχής, την αποσόβηση της καταστροφικής διχοτόμησης.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε επίσης πως «η ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού, το περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού στις ορδές του φασισμού, ο αγώνας για την ελευθερία, όπως και το έπος της εθνικής αντίστασης που ακολούθησε αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον ελληνικό λαό, για τον κυπριακό λαό, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο».

 Σημείωσε πως «ο αγώνας για ελευθερία, για δημοκρατία για λαοκρατία, υπήρξε πάντοτε οδηγός στις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας του ελληνικού λαού αλλά και της ανθρωπότητας συνολικότερα».

 Ο κ. Χριστοφίδης είπε πως «για την Κύπρο του σήμερα, για την Κύπρο του 2021, την Κύπρο που στενάζει κάτω από την κατοχή, αυτή η πηγή έμπνευσης λειτουργεί ως δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη λύση του Κυπριακού, μέχρι την αποτίναξη της κατοχής, την αποσόβηση της καταστροφικής διχοτόμησης».

 Ταυτόχρονα, ανέφερε, «σήμερα που πανευρωπαϊκά ο φασισμός ξανασηκώνει κεφάλι, ο αγώνας του ελληνικού λαού κατά του χιτλεροφασισμού και της φασιστικής Ιταλίας αποτελεί τον οδηγό ότι οι λαοί δεν υποδουλώνονται σε υπάνθρωπα ιδεολογήματα, παλεύουν για πραγματική ελευθερία και πραγματική δημοκρατία».

«Σε αυτό το μετερίζι της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της λαοκρατίας, συνεχίζουμε και εμείς. Χρόνια πολλά. Ζήτω το έπος του ’40», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, σημείωσε ότι αντλούμε διδάγματα από την ένδοξη ιστορία μας και μπροστά στις προκλήσεις της εποχής την οποία διανύουμε και στις συνεχείς εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προκλήσεις της Τουρκίας απαντούμε ξανά ένα μεγάλο «ΟΧΙ».

Ο κ. Χρίστου ευχήθηκε χρόνια πολλά και είπε πως σήμερα γιορτάζουμε "τη μεγάλη επέτειο του ΟΧΙ, κατά την οποία ο εθνικός κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Μεταξάς και ολόκληρος ο Ελληνισμός απάντησαν στις προκλήσεις της ιταλικής Κυβέρνησης".

Σημείωσε πως «μέσα από τις θυσίες τους, οι Έλληνες έστειλαν το μεγάλο μήνυμα σε όλο τον κόσμο πως η ελευθερία είναι αγαθό αδιαπραγμάτευτο. Σήμερα η δική μας πατρίδα αντιμετωπίζει την ίδια πρόκληση από την κατοχική Τουρκία», ανέφερε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι παίρνοντας δυνάμεις από την ανδρεία των Ελλήνων του `40 συνεχίζουμε και εμείς σήμερα για να αποτάξουμε τον τουρκικό ζυγό.

Σημειώνοντας πως «γιορτάζουμε σήμερα το έπος του `40, την αντίσταση των Ελλήνων στην κατοχή, στον ναζισμό", ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως το δίδαγμα πως οι ήρωες πολεμούσαν σαν Έλληνες "το παίρνουμε και εμείς σήμερα γιατί οφείλουμε να αποτάξουμε τον τουρκικό ζυγό, να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας, να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, οι έποικοι και να εφαρμοστούν όλα τα ανθρώπινα και ευρωπαϊκά δικαιώματα».

«Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες», κατέληξε.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Λευτέρης Ανδρέου ανέφερε ότι λέμε ναι σε λύσεις του Κυπριακού οι οποίες προάγουν βασικά ανθρώπινα και πολιτικά μας δικαιώματα και αφήνουν την Κύπρο ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη.

Αναφέροντας ότι σήμερα «γιορτάζουμε με μεγαλοπρέπεια το μεγάλο ΟΧΙ του ελληνισμού απέναντι στον φασισμό», ο κ. Ανδρέου είπε ότι «σήμερα, κάτω από δύσκολες συνθήκες λέμε όχι σε λύσεις εθνοκτόνες, λύσεις διχοτομικές, λύσεις που εμπεριέχουν γεωγραφικούς και εθνοφυλετικούς διαχωρισμούς και προάγουν την κηδεμόνευση της Κύπρου στην Τουρκία».

«Η ελευθερία είναι αγαθό το οποίο κερδίζεται δύσκολα και γι΄ αυτό και εμείς δύσκολα θα παραδώσουμε την Κύπρο σε λύσεις διχοτομικές», κατέληξε.

H αναπληρώτρια πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Έφη Ξάνθου από την πλευρά της είπε πως την σημερινή ημέρα γιορτάζουμε τη νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού

«Την σημερινή ημέρα γιορτάζουμε τη νίκη κατά των φασισμών και κατά των ναζισμών γιατί η πρώτη νίκη ήταν η αντίσταση και το ότι είπαμε όχι, θα υπερασπιστούμε τον τόπο μας, θα υπερασπιστούμε την ελευθερία μας», είπε η κ. Ξάνθου.

«Χρόνια πολλά στην Ελλάδα, χρόνια πολλά και σε εμάς γιατί είναι όλη η υφήλιος που κέρδισε όταν κερδίσαμε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους