Οι διακηρύξεις των κομμάτων για την 28η Οκτωβρίου-Αναφορές και για το Κυπριακό

Διακηρύξεις εξέδωσαν τα κόμματα, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, υπενθυμίζοντας τις θυσίες των Ελλήνων, αλλά και των Κυπρίων, στον αγώνα κατά του απολυταρχισμού των Γερμανών και των Ιταλών, ενώ παράλληλα αναφέρονται και στο Κυπριακό πρόβλημα.

Στη διακήρυξή του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει «ο κυπριακός ελληνισμός γιορτάζει και φέτος την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν οι Έλληνες με ομοψυχία και αποφασιστικότητα, πιστοί στις ιερές παρακαταθήκες του έθνους, πρόβαλαν το θρυλικό ΟΧΙ στις δυνάμεις του φασισμού. Με απαράμιλλο ηρωισμό και αυταπάρνηση ο ελληνισμός απέδειξε πως η ελευθερία στα έθνη δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται με αγώνες και θυσίες».

 Σημειώνει επίσης ότι «με τη σειρά της, η συμμετοχή πολλών Κυπρίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποδεικνύει την ταύτιση της ιστορικής πορείας της Κύπρου με εκείνη της Ελλάδας μέσα από κοινούς αγώνες υπέρ της ελευθερίας».

 Και σήμερα, συνεχίζει «με εθνική υπερηφάνεια η παράταξή μας και όλοι μας μαζί με τον υπόλοιπο ελληνισμό, τιμάμε την αγέρωχη αμυντική προσπάθεια και τον επικό αγώνα που έδωσε σύσσωμος ο ελληνικός λαός. Γιορτάζουμε και τιμούμε τις ιαχές της Πίνδου, που αναλλοίωτες ηχούν ως τις μέρες μας».

Καταλήγοντας, επισημαίνει πως «εκεί και όπου με αυταπάρνηση και με πνεύμα ενότητας οι Έλληνες έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας τους, αντιστεκόμενοι σε δυνάμεις υπέρτερες που είχαν επιβάλλει με τη δύναμη των όπλων τους το φόβο και το θάνατο στην Ευρώπη. Αυτός είναι και θα παραμείνει και ο δικός μας δρόμος. Του διαρκή αγώνα για την Κύπρο μας, για την επανένωση της πατρίδας μας, με σηματωρό μας τις πανανθρώπινες αξίες της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας να μας οδηγούν».

To AKEΛ υποδεικνύει πως «η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί σύμβολο αγώνα, πατριωτισμού και αντιφασισμού. Το ΑΚΕΛ τιμά την επέτειο της ηρωικής απάντησης που έδωσε ο ελληνικός λαός στην ιταμή αξίωση των δυνάμεων του ιταλικού φασισμού για παράδοση της Ελλάδας. Τιμούμε την απαρχή της εποποιίας του 1940 που συνεχίστηκε με την θρυλική Εθνική Αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στα χρόνια 1941-1944. Τιμούμε ακόμα τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που σφαγιάστηκαν από τους ναζί στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, στην Καισαριανή, στην Κοκκινιά και τόσους άλλους τόπους μαρτυρίου. τους νεκρούς της πείνας και των κακουχιών στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής της Ελλάδας».

Αποτίνουμε, συνεχίζει «φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης και στους Κύπριους εθελοντές -Ε/κ και Τ/κ- που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ανάμεσα τους και εκατοντάδες ΑΚΕΛιστές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κόμματος και πολέμησαν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική στην κοσμοϊστορική μάχη για να σωθεί η ανθρωπότητα και ο ανθρώπινος πολιτισμός από το τέρας του ναζισμού». 

Όπως επισημαίνει «η επέτειος υπογραμμίζει την ανάγκη δημοκρατικής ιστορικής μνήμης απέναντι στις απόπειρες να ξαναγραφτεί η σύγχρονη Ιστορία και ειδικότερα η Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέτοιες προσπάθειες χύνουν νερό στο μύλο του νεοφασισμού ο οποίος -και στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρώπη- έχει ήδη ξαναβγεί από τις τρύπες του απειλώντας δημοκρατικές ελευθερίες, κοινωνικές κατακτήσεις και ανθρώπινα δικαιώματα».

Τέλος, σημειώνει ότι «με την ευκαιρία της επετείου το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό αδελφικό χαιρετισμό στον ελληνικό λαό που ήταν και παραμένει πολύτιμο στήριγμα στον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και επανένωση».

Το ΔΗΚΟ, αναφέρει πως «τα μηνύματα της αντίστασης, της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας είναι τα βασικότερα ιστορικά διδάγματα που ως Δημοκρατικό Κόμμα αντλούμε από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Ιδιαίτερα σήμερα, σε μία κρίσιμη περίοδο που διανύουμε στο Κυπριακό εξαιτίας των απαράδεκτων μεθοδεύσεων της Τουρκικής πλευράς που προωθεί απροκάλυπτα πλέον λύση δύο κρατών».

Αναφέρει ακόμα ότι «ο δοκιμαζόμενος κυπριακός ελληνισμός οφείλει να αντλεί δύναμη, από όλους εκείνους που το 1940, αποφασιστικά αντιστάθηκαν και είπαν ΟΧΙ σε μία εύκολη επιλογή, που είπαν ΟΧΙ στη συνθηκολόγηση, που είπαν ΟΧΙ στην υποταγή, που είπαν ΟΧΙ στον άκρατο επεκτατισμό και αγωνίστηκαν, δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους, για την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια».

Είναι αυτές οι συμβολικές παρακαταθήκες, λέει το κόμμα, «που επιβάλλουν να μην αποδεχθούμε μια άδικη, μη βιώσιμη, μη λειτουργική λύση του Κυπριακού, που θα οδηγήσει στον αφανισμό του κυπριακού Ελληνισμού. Τιμή και δόξα στους ήρωες της ελευθερίας στα βουνά της Πίνδου και της βόρειας Ηπείρου. Τιμή και δόξα στο έπος του ’40. Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!»

Στη δική της μακροσκελή διακήρυξη  η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι ο μυθικός ηρωισμός των Ελλήνων, έναντι των φασιστικών επιθέσεων της Ιταλίας και της Γερμανίας, το 1940, επιβεβαίωσε ότι η ελευθερία, η δημοκρατία και η αξιοπρέπεια είναι συνώνυμα με την μακραίωνη ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Η στεντόρεια κραυγή “Ελευθερία ή Θάνατος”, σαν σκυτάλη παραδόθηκε από τους ήρωες του 1821 στους ήρωες του 1940 και κάλυψε τα κακοτράχαλα βουνά της Πίνδου».

Οι Έλληνες, τονίζει «με φτωχό οπλισμό, αλλά με ψυχή που γιγαντώθηκε από τα νάματα της ιστορίας, κατάφεραν το πρώτο μεγάλο πλήγμα κατά του φασιστικού άξονα με τη νίκη κατά του Μουσολίνι και με την, καταστροφικά χρονοβόρα για τους Ναζί, αντίσταση κατά της χιτλερικής Γερμανίας, άλλαξαν τη ροή της ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το θρυλικό θάρρος της Ελλάδας αποδείχτηκε ακόμα και μετά την αναπόφευκτη υποχώρηση».

Και συνεχίζει λέγοντας πως «αγόγγυστα, ο Ελληνικός λαός άντεξε την απάνθρωπη γερμανική κατοχή και αντιστάθηκε σ’ αυτήν, γιατί πίστευε πως θα ερχόταν η πολυπόθητη στιγμή, που θα κτυπούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες της απελευθέρωσης. Εάν, προσπαθήσουμε έστω να πλησιάσουμε τα επίπεδα του ηρωισμού τους και να αναλογιστούμε ότι η ψυχή και η ιστορία αντιμετώπισαν με επιτυχία σιδερόφραχτους στρατούς, τότε ο Ελληνισμός μπορεί να ελπίζει, ειδικότερα στην Κύπρο, που απειλείται με αφανισμό από τον τούρκο εισβολέα».

Το διαχρονικό μήνυμα του ΄40, όπως εξηγεί «είναι η αντίσταση, η μη παραίτηση, η συνέχιση του αγώνα για λευτεριά. Ως Έλληνες της Κύπρου οφείλουμε να σεβαστούμε το έπος του ‘40 και να απομονώσουμε όλες εκείνες τις φωνές που επικαλούνται την δήθεν κόπωση και παραίτηση του λαού λόγω του μακροχρόνιου αγώνα που διανύουμε. Η όποια παραίτηση αποτελεί ασέβεια προς το ιστορικό “ΟΧΙ”. Εξάλλου, από τα βάθη των αιώνων, οι Έλληνες, όσα χρόνια και να ζούσαν σκλαβωμένοι, αντιστέκονταν μέχρι να παραδώσουν στις επόμενες γενιές ελεύθερη πατρίδα. Αυτό οφείλουμε να πράξουμε και εμείς στην Κύπρο».

Καταλήγοντας, σημειώνει πως «η ΕΔΕΚ πρωτοστατεί στην συνέχιση του αγώνα κατά του φασισμού και υπέρ της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρωτοστατεί στον αγώνα για να παραδοθεί στις επόμενες γενεές μία ελεύθερη πατρίδα, απαλλαγμένη από τον τουρκικό στρατό και τους έποικους, μια πατρίδα ασφαλής και δημοκρατική, χωρίς την ρατσιστική διζωνική γάγγραινα να απειλεί το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού».

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, στη δική του ανακοίνωση σημειώνει ότι «συμπληρώνονται 81 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου του 1940. Οι Έλληνες με πίστη στην ελευθερία και στα πανανθρώπινα δικαιώματά τους, αντιστάθηκαν με πείσμα και ενέπνευσαν τους λαούς της Ευρώπης στο αγώνα τους κατά του χιτλεροφασισμού.

Η ημέρα του ιστορικού ΟΧΙ του ελληνικού λαού έναντι του φασισμού, παραμένει ένα κορυφαίο γεγονός στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Όταν οι ναζί κατέλαβαν την Ελλάδα, η εθνική αντίσταση του λαού συνεχίστηκε από άκρη σε άκρη της χώρας, χωρίς να λογαριάζεται το τίμημα που πλήρωνε καθημερινά ο λαός, θυσία στις ιδέες της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Δυστυχώς, τονίζει «σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούμε μέχρι και σήμερα τον φασισμό να αναβιώνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Η δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και όχι μόνο θύμιζε εκείνες τις σκοτεινές εποχές του φασισμού. Ένα χρόνο μετά την απόφαση του Εφετείου που κρίνει την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, η Ελλάδα, απέδειξε για ακόμη μια φορά πως η Δημοκρατία νικά τον φασισμό σε μια πολύ σημαντική νίκη ιστορικής σημασίας».

 Τέλος, λέει πως «έχουμε χρέος να προασπίζουμε διαρκώς την ελευθερία και τη δημοκρατία και να εργαζόμαστε για την ευημερία όλων των πολιτών της Ευρώπης ενισχύοντας την αλληλεγγύη των λαών της».

Δειτε Επισης

Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024