Δευτέρα 16 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Κοινή η γραμμή για αντιμετώπιση τουρκικών προκλήσεων είπαν Χριστοδουλίδης και Βαρβιτσιώτης

  27/10/2021 22:03
Κοινή η γραμμή για αντιμετώπιση τουρκικών προκλήσεων είπαν Χριστοδουλίδης και Βαρβιτσιώτης

Κοινή η γραμμή για αντιμετώπιση τουρκικών προκλήσεων είπαν Χριστοδουλίδης και Βαρβιτσιώτης

  27/10/2021 22:03

Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουν την κοινή γραμμή και προσπάθεια για αποτροπή νέων τετελεσμένων που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία, δήλωσαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αναπληρωτής Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Οι δυο Υπουργοί συμμετείχαν το απόγευμα της Πέμπτης σε συζήτηση, στο ΤΕΠΑΚ, με θέμα το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και το ρόλο των νέων, στο περιθώριο της οποίας είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και «μια εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ, τα θέματα που απασχολούν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του, ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Βαρβιτσιώτη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, «τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, είτε στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είτε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Είναι κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου, έτσι ώστε να αποτραπούν τα όποια νέα τετελεσμένα από τουρκικής πλευράς, αλλά την ίδια στιγμή, να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η αυριανή εθνική επέτειος μας δείχνει πως, «όταν ο Ελληνισμός είναι αποφασισμένος, μπορεί να πετύχει θαύματα».

«Έτσι, ενωμένοι, μονοιασμένοι και πάντοτε σε κοινή γραμμή, αντιμετωπίζουμε σθεναρά την τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα, είτε στο επίπεδο της μετανάστευσης, είτε των μονομερών ενεργειών στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε το θέμα του υπερεξοπλισμού και των προκλήσεων», πρόσθεσε.

Ανέφερε δε πως, μέσα από πολυετείς διπλωματικές επαφές «έχουμε ουσιαστικά οργανώσει ένα δίκτυο φίλων και επαφών και συμμάχων, που αντιλαμβάνονται το κοινό πρόβλημα ασφάλειας».

«Δεν θα σταματήσουμε να λέμε ότι, θέλουμε την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών της και κοιτώντας πάνω από όλα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς το πλαίσιο του οποίου δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ειρηνική, ούτε επωφελής συνύπαρξη», συμπλήρωσε.  

Σε σχέση με το διάλογο που ξεκίνησε για το μέλλον της Ευρώπης, ο  Αναπληρωτής Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι  «είναι μια πρωτοβουλία που ανοίγει την Ευρώπη στους πολίτες της και δίνει στους πολίτες το μικρόφωνο».

Σε αυτή τη διαδικασία, συνέχισε, « οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά πάνω από όλα οι Βρυξέλλες πρέπει να σωπάσουν και να ακουστούν οι φωνές των Ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων για το ποιά Ευρώπη θέλουν».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας