Δευτέρα 16 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Νουρής: Πολύ κοντά στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Κύπρος

  27/10/2021 19:48
Νουρής: Πολύ κοντά στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Κύπρος

Νουρής: Πολύ κοντά στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Κύπρος

  27/10/2021 19:48

Στην διαδικασία ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης στις εργασίες της 41ης συνόδου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), η οποία πραγματοποιείται στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Νουρής ανέφερε πως με την προώθηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ικανοποιηθούν οι πλείστες και πιο σημαντικές των συστάσεων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη βάση και της τελευταίας έκθεσης του 2021.

Στη σύνοδο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της παρακολούθησης που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο από την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, αναφορικά με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο. Οι συστάσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση του ρόλου και της διοικητικής αυτοδυναμίας των Τοπικών Αρχών, στην επάρκεια οικονομικών πόρων, καθώς και στην καθιέρωση διαφανών και προβλέψιμων χρηματοοικονομικών μεθόδων.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι οι συστάσεις έχουν ενταχθεί στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αναφέρθηκε παράλληλα και στην αναβολή των τοπικών εκλογών από τη Βουλή, προσθέτοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ κοντά σε μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη Δημοκρατία.

Ο κ. Νουρής υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγών στις υφιστάμενες δομές τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, καθώς υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός τοπικών αρχών, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ούτε το μέγεθος ούτε την ικανότητα να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών.

Στόχος της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, πρόσθεσε, είναι η οικονομική και η διοικητική αυτοτέλεια των τοπικών αρχών και η επέκταση του ρόλου τους, ώστε με την αποκέντρωση, οι υπηρεσίες που προσφέρονται να είναι πιο κοντά στους πολίτες και τις ανάγκες τους, επιτυγχάνοντας παράλληλα οικονομίες κλίμακας. Ανέφερε δε ότι με τη μεταρρύθμιση εφαρμόζονται νέοι κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, καθώς και αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας