Ξέφυγε από την αρχή η συζήτηση για τα Pandora-Στο επίκεντρο τεχνοκράτες και ΠτΔ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις έντεκα το πρωί η πρώτη συνεδρία της επιτροπής Θεσμών της Βουλής η οποία θα εξετάσει τα Pandora Papers, μετά και το σχετικό ψήφισμα που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο γίνεται ονομαστική αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας της συνεδρίασης της επιτροπής, τον λόγο έλαβαν οι βουλευτές, οι οποίο διαφώνησαν μετά από συγκεκριμένες αναφορές από το ΑΚΕΛ για τις ευθύνες των τεχνοκρατών και των δημοσίων λειτουργών, για την εικόνα που εκπέμπει η Κύπρος σε ότι αφορά την πάταξη του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αλλά και η σχέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του. 

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο ο πρόεδρος της επιτροπής και εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρης Δημητρίου, τόνισε πως πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο συζητήθηκε ξανά, «όχι ως Pandora Papers , αλλά γενικότερα ως papers. Προκύπτει σήμερα η συζήτηση εκ νέου εξ αφορμής των αποκαλύψεων. Από τη μέρα που εγγράφηκε το θέμα υπάρχει και το ισχυρό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και οφείλουμε ως χώρα να το εφαρμόσουμε», υπέδειξε.

«Είναι σημαντικό συνέχισε ο Δημήτρης Δημητρίου, «να μάθουμε τι κάναμε σαν χώρα, τι μέτρα πήραμε και πως το διαχειριστήκαμε». Στη συνέχεια ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στο ιστορικό με τις offshore εταιρίες και τα μέτρα που κατά καιρούς έλαβε η Κύπρος.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, υπέδειξε πως, «έχουν ειπωθεί πολλά, αλλά οφείλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Τι θα ακουστεί και τι δεν θα ακουστεί. Η επιτροπή δεν έχει ανακριτικές εξουσίες, ούτε τη δυνατότητα έκδοση πορίσματος. Δεν έχει τα μέσα να κάνει τέτοιες έρευνες. Ναι θα δούμε αν υπάρχουν κενά και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, αλλά ο κοινοβουλευτικός έλεγχος έχει και την πολιτική του πτυχή. Η Βουλή θα ελέγξει μεταξύ άλλων, θέματα ηθικής».

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, ξεκαθάρισε πως δεν θα εντοπιστούν ποινικά αδικήματα, αλλά όπως είπε θα πρέπει να εξεταστεί εάν οι συγκεκριμένες πρακτικές θα πρέπει να αποφεύγονται ή να απαγορεύονται. Την ίδια ώρα επισήμανε πως δεν θα εκδοθεί πόρισμα, αλλά μια έκθεση.

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως, «η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου δεν ήταν το έναυσμα, αλλά έκανε πιο επιτακτική την ανάγκη να συζητηθεί το θέμα και τα θέματα που αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τη διπλή του ιδιότητα ως πρόεδρος και ως δικηγορικό γραφείο». Ο κ. Πασιουρτίδης αναφέρθηκε στο λεκτικό των Pandora Papers, ενώ παρέπεμψε και στο λεκτικό του Ευρωκοινοβουλίου που όπως ανέφερε, εκφράζει τη λύπη του για τη σύνδεση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκληρή απάντηση Προεδρικού σε ΑΚΕΛ-Παραπέμπει σε Μαρί και σκάνδαλο Δρομολαξιάς

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία αφού υπενθύμισε πως βρίσκεται για αρκετά χρόνια στη Βουλή, σημείωσε πως, «αυτό που εισέπραττα είναι να έρχεται ο κάθε τεχνοκράτης και να ωραιοποιεί τα πράγματα στο τμήμα του, ωστόσο υπάρχουν κενά και τρύπες που μας τα καταδεικνύουν οι ξένοι. Θα έπρεπε να αντλούμε από την εμπειρία τους.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως το θέμα «άπτεται της σύγκρουσης συμφέροντος και της πολιτικής ηθικής». Όπως είπε,« έχει σημασία όλοι οι θεσμοί και οι πολιτικοί που εμπλέκονται να γνωρίζουν τι σημαίνει σύγκρουση συμφέροντος. Στο εξωτερικό βρέχει παραιτήσεις, στην Κύπρο δεν το κατανοούμε. Σε ότι αφορά τον Πρόεδρο, υπήρξε η ανόητη δήλωση του Πέτρου Δημητρίου που έστρεφε τα πυρά στο ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών, είπε ότι η δήλωση του προσβάλλει ακόμα και τον Πρόεδρο».

«Αυτά τα παιχνίδια πρέπει να τα σταματήσουμε», είπε, ενώ ως μέλος του ΟΟΑΣΕ είπε πως, «γίναμε ρεζίλι» και λαμβάνει σχετικά σχόλια από το εξωτερικό.

Σε παρέμβαση του ο κ. Δημητρίου, κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής ώστε να αποφεύγονται σχόλια που προσβάλλουν τους παρευρισκόμενους, με την κα. Χαραλαμπίδου να απαντά πως ο κάθε ένας κρίνεται από το έργο του.

Από την πλευρά της η βουλεύτρια των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σημείωσε πως, «συζητάμε για papers που αφορούν τον πρώτο πολίτη της χώρας, τον Πρόεδρο. Η Βουλή θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων προς το συμφέρον του τόπου και όχι κάποιου άλλου. Γνωρίζω άτομο στέλεχος που ήταν στο ΚΕΠ και άνοιξε ταυτόχρονα γραφείο και έχει πλουτίσει. Οι τεχνοκράτες ενημέρωναν το Υπουργικό;», διερωτήθηκε.

Η κα. Ατταλίδου στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας πως αυτό δείχνει πως, «είμαστε σε μαύρο χάλι.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας υπέδειξε πως με αυτά που λέμε δεν μπορούμε να προσβάλλουμε όσους βρίσκονται εδώ και εκπροσωπούν τμήματα του δημοσίου. «Ναι να συζητούμε τα κακώς έχοντα, θα ήταν όμως καλό να δούμε τα του οίκου μας και εμείς σαν Βουλή τι κάνουμε. Όταν είμαστε σε γυάλινο σπίτι ας μην ρίχνουμε πέτρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα… σχοινιά για Pandora Papers-Ζητούν παραίτηση Αναστασιάδη ΑΚΕΛ και Οικολόγοι

Μετά τη δήλωση του Μαρίνου Μουσιούττα, έκανε παρέμβαση  ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος ο οποίος, απάντησε πως, «αν ξέρουμε κάτι να το πούμε και να μην ρίχνουμε υπονοούμενα για γυάλινα σπίτια.

Πώς θα ενεργήσουν οι τεχνοκράτες και τα τμήματα με βάση το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου; Θα διεξάγουν έρευνες σε πολιτικό επίπεδο; Θα απαντήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο; Θα απαντήσουν ότι φταίει η Κυβέρνηση Χριστόφια; Διότι έτσι απαντά η Κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες. Επίσης διερωτώμαι εάν θα ελεγχθεί ξανά το Πόθεν Έσχες του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Γεωργίου, ο οποίος στην παρέμβαση του εξέφρασε την πεποίθηση, πως η συζήτηση ξεκίνησε σε λάθος βάση. «Ξεκινήσαμε κάπου λάθος. Είμαστε εκτός θέματος. Ενώπιον μας έχουμε θεσμούς, φορείς και εκπροσώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για το ξέπλυμά βρώμικου χρήματος, επόμενος πρέπει να επιδεικνύεται ο σεβασμός σε αυτούς τους φορείς.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κάρουλλας, σημείωσε πως το ζήτημα έχει αρκετές πτυχές που ίσως να είναι και αλληλένδετες. Αυτές καλούμαστε να εξετάσουμε. Δεν μπορεί να αμφισβητούμε τη βούληση των δημοσίων λειτουργών.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας πριν σχολιάσει τα λεχθέντα, σημείωσε πως το ενδιαφέρον του θέματος αποτυπώνεται και από την προσέλευση στη συνεδρία της Επιτροπής. «Δεν αποδέχομαι αυτή τη γενικότητα για τους τεχνοκράτες. Αν έχει κάποιους που έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι είναι οι τράπεζες και οι φωστήρες της Ευρώπης. Και να ξεκαθαρίσω κάτι. Όταν λέμε για τον Πρόεδρο ότι αναφέρεται το όνομα του, είναι του δικηγορικού γραφείου, όχι του ιδίου. Όλη η φασαρία γίνεται γιατί φέρει το όνομα του το δικηγορικό γραφείου που είχε πριν γίνει Πρόεδρος ως Νίκος Αναστασιάδης; Εγώ αντιλήφθηκα ότι είναι το γραφείο του. Αν έχει άλλος στοιχεία να το πει. Έζησα εγκλήματα στον τόπο μας που βγάζουν μάτια. Είδατε κανένα να πάει Δικαστήριο; Τώρα τούτο που γίνεται εδώ απλά θα κάνει φασαρία και θα το παίζουμε καμία δεκαριά μέρες και ο κάθε ένας θα πάει σπίτι του. Τα εγκλήματα τα μεγάλα οι διωκτικές αρχές ποτέ δεν διώξανε κανένα. Ούτε στο κούρεμα που κατακλέψαμε τους πολίτες. Και το Δικαστήριο είπε προχθές πως είναι νόμιμο αυτό που έγινε. Αλλά για τους μισθούς των δικαστών δεν είναι νόμιμο.  Εκείνοι που έχουν στοιχεία να τα φέρουν και να τα δώσουν στον Εισαγγελέα», κατέληξε ο κ. Κουλίας.

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Μάριος Μαυρίδης ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το δικηγορικό γραφείο, υπενθυμίζοντας πως ο Νίκος Αναστασιάδης, μεταβίβασε τις μετοχές του στα παιδιά του. Για να διακοπεί στη συνέχεια από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία έκανε λόγο στα ταξίδια με το τζετ του Σαουδάραβα, ενώ μίλησε για υποκρισία.

Λαμβάνοντας τον λόγο η κα. Χαραλαμπίδου τόνισε πως, «δεν θα είμαστε υποκριτές. Είδαμε τα παρατράγουδα με τον Ρίκκο. Είπα από το 2011 για την ανεξαρτησία των θεσμών. Πρέπει να το διασφαλίσουμε γιατί η ποιότητα της Δημοκρατίας μας είναι υπό αμφισβήτηση. Και είμαστε υποκριτές όταν λέμε πως ένας δημόσιος λειτουργός που διαφωνεί πάει στον Εισαγγελέα. Στην Ευρώπη λύθηκαν αυτά τα θέματα. Πολίτικά παιχνίδια δεν θα παίξω. Και είμαι ευθύς. Όσοι σκέπτονται τον τόπο να υπηρετούν τον τόπο και όχι αυτούς που τους διόρισαν».

Σε αυτό το σημείο, με παρέμβαση του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, πρόσθεσε στα όσα είχε πει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, υποδεικνύοντας πως δεν μπορεί ένας Πρόεδρος να διορίζει δύο υπουργούς ως Εισαγγελείς. Αυτό δεν ήταν σωστό. Αν οι Γενικοί Εισαγγελείς εφάρμοζαν τον Νόμο όλα θα ήταν διαφορετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυσφορία Πετρίδη για επικρίσεις για Pandora Papers-«Απαξιώνουν όλα τα μέτρα»

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση