Ανελκυστήρες κοστίζουν όσο ένα σπίτι σε πολυκατοικίες προσφύγων-Προβλήματα βουνό

Την ώρα που ο προσφυγικός κόσμος ταλαιπωρείται σε πολυκατοικίες ερείπια, οι πλείστες από τις οποίες χρήζουν επιδιορθώσεων, αφού πέρασαν ήδη 47 χρόνια από την ημέρα που αναγέρθηκαν, ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εδώ και δύο δεκαετίες είναι το ζήτημα των ανελκυστήρων, αφού ούτε οι μισές από τις 386 προσφυγικές πολυκατοικίες, δεν έχουν το συγκεκριμένο μέσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι 30 ανελκυστήρες σε πολυκατοικίες προσφύγων-Ρυθμίζουν κενά με πρόταση νόμου

Οι πρόσφυγες που κατοίκησαν στις συγκεκριμένες πολυκατοικίες μετά το 1974, είναι πλέον άτομα τρίτης ηλικίας, τα οποία έχουν άμεση ανάγκη από ανελκυστήρες, αφού δεν μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες. Παρόλα αυτά, βρίσκονται συνεχώς ενώπιον προβλημάτων, που μοιάζουν δυσεπίλυτα και σε κάποια στιγμή όταν βρεθεί η χρυσή τομή, ίσως δεν υπάρχουν πολυκατοικίες για να τοποθετηθούν οι ανελκυστήρες, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο εκπρόσωπος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων.

Τα ζητήματα που προκύπτουν έγκεινται σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι οι αυθαιρεσίες σε πολυκατοικίες, με το χτίσιμο επιπρόσθετων χώρων, καθώς επίσης και ότι σε κάποιες απ’ αυτές δεν υπάρχουν πρόνοιες για να χτιστεί μια πολυκατοικία.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, σε 51 πολυκατοικίες δεν μπορούν να χτιστούν γιατί έγιναν παράνομες προσθήκες. Σε άλλες 26 περιπτώσεις είναι τεχνικά αδύνατο να τοποθετηθούν, λόγω της δομής των πολυκατοικιών και σε 47 περιπτώσεις δεν υπάρχει πρόνοια, η οποία θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κτίρια ετοιμόρροπα στο έλεος του Θεού-«Έχει 45 χρόνια περιπαίζουν μας…» (pics)

Κοστίζουν όσο ένα σπίτι οι ανελκυστήρες  

Την ίδια ώρα, τα ποσά που χρειάζονται για την ανέγερση ενός ανελκυστήρα, είναι τεράστια, αφού κοστίζουν περίπου 200 χιλιάδες ευρώ ο καθένας, όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, η εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας, Ειρήνη Γιαννακού, όταν ερωτήθηκε για το κόστος από τους βουλευτές.

Στο άκουσμα της συγκεκριμένης τιμής, οι βουλευτές απόρησαν, με τον Ζαχαρία Κουλία να απαντά σε χιουμοριστική διάθεση ότι με 200 χιλιάδες μπορούν να προσλάβουν «ένα άτομο να τους ανεβάζει και να τους κατεβάζει με τα χέρια». Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Κουλίας θέλησε να τονίσει στην εκπρόσωπο της Πολεοδομίας, το μεγάλο ποσό που χρειάζεται για να την ανέγερση των ανελκυστήρων.

Απαντώντας στον βουλευτή, η κ. Γιαννακού του εξήγησε πως για να ανεγερθεί ένας ανελκυστήρας ακολουθείται η διαδικασία της ανέγερσης ενός μικρού κτιρίου, αφού γίνονται μεταλλικές κατασκευές και πρέπει να δημιουργηθεί, αν δεν υπάρχει η πρόνοια. Αυτές οι ανάγκες, ανεβάζουν το κόστος, γι’ αυτό το ποσό είναι τόσο υψηλό.

Πάντως, προγραμματίζεται η τοποθέτηση συνολικά τριάντα ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες, κάτι που με βάση τα δεδομένα, θα στοιχίσει γύρω στα έξι εκατομμύρια ευρώ στο κράτος.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Βουλής, ο κ. Κουλίας στάθηκε στο θέμα του κόστους, λέγοντος πως για την κατασκευή μιας πολυκατοικίας χρειάζεται ένα ποσό της τάξης των πεντακοσίων με εξακοσίων χιλιάδων ευρώ.

«Αυτό το κόστος είναι πρωτάκουστο. Καλώ τους αρμοδίους υπουργούς να μαζέψουν το νου τους και να εξετάσουν τι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα», σημείωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ.

Ψάχνουν συγγενείς αποβιωσάντων να υπογράψουν

Στο επίκεντρο βρέθηκε και ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο απορρέει από το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι των πολυκατοικιών έφυγαν από τη ζωή, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στον εντοπισμό των οικείων τους, ώστε να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, για να ανεγερθεί ανελκυστήρας.

Συγκεκριμένα, με βάση το νόμο για να ανεγερθεί ένας ανελκυστήρας σε κυβερνητική πολυκατοικία, πρέπει να υπάρχει η σύμφωνος γνώμη όλων των κατοίκων, με αρκετούς από αυτούς να έχουν φύγει από τη ζωή και η περιουσία διαβιβάστηκε στα παιδιά τους, που δεν επέλεξαν να μείνουν στο διαμέρισμα των γονιών τους.

Επίσης, πολλοί κάτοικοι που μένουν στα ισόγεια των πολυκατοικιών και δεν χρειάζονται ανελκυστήρα, δεν συμφωνούν με την ανέγερσή του.

Αυτό, μετά από απόφαση της Επιτροπής Προσφύγων, θα επιλυθεί αφού θα ετοιμαστεί πρόταση νόμου, η οποία θα ρυθμίζει το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο θα επαφίεται στις αρμόδιες υπηρεσίες να το αποφασίσουν, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση των κατοίκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ζούμε στο φόβο και τον τρόμο… Σβήνω τα φώτα για μεν καταλάβουν ότι είμαι μέσα»

Σε κίνδυνο οι ζωές των κατοίκων

Σίγουρα, με αυτό τον τρόπο θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες και θα ρυθμιστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, όμως και πάλι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να υλοποιηθεί η ανέγερσή τους.

Τα χρόνια περνούν και οι ζωές των προσφύγων που διαμένουν σε πολυκατοικίες τίθενται καθημερινά σε κίνδυνο, αφού σε περίπτωση φωτιάς ή αλλού δυσάρεστου περιστατικού, δεν υπάρχει τρόπος να αποχωρήσουν από τις πολυκατοικίες.

Αυτό τόνισε και ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που ερωτήθηκε για το θέμα. Πολλές ήταν μάλιστα οι φορές στο παρελθόν, που αναγκάστηκαν να στήσουν επιχείρηση, ώστε να απεγκλωβίσουν άτομα από τα σπίτια τους, αφού δεν μπορούσαν να εξέλθουν μόνοι τους, λόγω της έλλειψης ανελκυστήρων.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα