Από διαφορετικές αφετηρίες η συζήτηση στη Θεσμών-Πρεμιέρα για Pandora Papers

Την σκυτάλη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίρνει σήμερα η Βουλή Αντιπροσώπων, αφού η επιτροπή Θεσμών κάνει πρεμιέρα στις έντεκα το πρωί της συζήτησης για τα ζητήματα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος με αφορμή τις τελευταίες αποκαλύψεις των Pandora Papers και τις αναφορές στο δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. 

Το ζήτημα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκεται εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή με τον τρόπο δράσης δικηγορικών, λογιστικών και γενικότερα γραφείων στον τομέα των υπηρεσιών, πλέον αναμένεται να εξεταστεί επισταμένα και σφαιρικά, έτσι ώστε να αξιολογηθεί η συμμόρφωση της Κύπρου με μια σειρά αποφάσεων που λήφθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και χρόνια και ο βαθμός συμμόρφωσης των εμπλεκομένων με αυτές τις υποδείξεις. 

Η συζήτηση δεν θα ξεκινήσει κάτω από τις ιδανικές πολιτικές συνθήκες, αφού τις τελευταίες ημέρες το τρίγωνο Προεδρικό-Πινδάρου και Εζεκία Παπαϊωάννου από την άλλη, φρόντισαν με ανακοινώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά να πολώσουν το κλίμα, επαναφέροντας στην επιφάνεια σκάνδαλα ή ζητήματα από το παρελθόν. Η μάχη της ατάκας στην οποία επιδίδονται Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, δεν βοηθά ιδιαίτερα την προσπάθεια για να υπάρξει το απαραίτητο κλίμα συναίνεσης ενόψει των δύσκολων ζητημάτων που θα κληθεί η Βουλή να αντιμετωπίσει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκληρή απάντηση Προεδρικού σε ΑΚΕΛ-Παραπέμπει σε Μαρί και σκάνδαλο Δρομολαξιάς

Αν συνυπολογίσει κανείς και το παρασκήνιο που προηγήθηκε πριν το θέμα καταλήξει στην επιτροπή Θεσμών, τότε θα διαπιστώσει πως οι τόνοι δεν θα αργήσουν να ανέβουν, σε περίπτωση που διαπιστωθούν διαφορετικέ τάσεις, ως προς την τροπή που θα επιδιώξουν τα κόμματα να οδηγήσουν τη συζήτηση με αφορμή τα Panama Papers. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν το θέμα καταλήξει στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής Θεσμών, το ΑΚΕΛ επιχείρησε να το εγγράψει στην επιτροπή Νομικών. Κάτι ωστόσο που λόγω της απουσίας των βουλευτών του από την Επιτροπή δεν κατέστη εφικτό, αφού την πρόταση του στήριξαν μόνο οι παρόντες βουλευτές του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ερμηνεύθηκε από το ΑΚΕΛ ως μια προσπάθεια έτσι ώστε το θέμα να μην πάει στη Νομικών και να παραπεμφθεί στην Ελέγχου στην οποία προεδρεύει το ΑΚΕΛ και να μείνει στη Θεσμών, όπου πρόεδρος της είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου και έχει λόγο τόσο στην ατζέντα όσο και στην επιλογή των καλεσμένων. Πρόθεση ωστόσο, όπως δημόσια διατυπώθηκε, από τον κ. Δημητρίου, είναι να γίνει μια ουσιαστική δουλειά σε ευρύτερο πλαίσιο σε σχέση με τις αποκαλύψεις εγγράφων τα τελευταία χρόνια που αφορούσαν από την Κύπρο και όχι μόνο τα Pandora Papers. 

Στόχος της επιτροπής, είναι να διαπιστωθεί σε πιο βαθμό η Κύπρος υιοθέτησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει εκδώσει μια σειρά από οδηγίες για αυτά τα ζητήματα και να διαπιστωθεί, αν υπάρχουν τα απαραίτητα όπλα στη φαρέτρα του κράτους για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Με αφορμή τα Pandora Papers δηλαδή, η Βουλή αφού εξετάσει πολύπλευρα το θέμα, να καταλήξει σε τελικά συμπεράσματα για το επίπεδο ελέγχου αυτών των ζητημάτων.

Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές πως πρόθεση του ΑΚΕΛ, είναι να εξεταστεί η εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Pandora Papers. Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου το ΑΚΕΛ ζητά την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ διοργανώνει το Σάββατο εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο με αίτημα την απομάκρυνση του Προέδρου, ύστερα και από τον πανευρωπαϊκό διασυρμό, όπως χαρακτηρίζει η Εζεκία Παπαϊωάννου, τη συμπερίληψη του Νίκου Αναστασιάδη στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Pandora Papers. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα… σχοινιά για Pandora Papers-Ζητούν παραίτηση Αναστασιάδη ΑΚΕΛ και Οικολόγοι

Πάντως ο τίτλος του θέματος που εγγράφηκε αυταπάγγελτα από την επιτροπή Θεσμών φέρει τον τίτλο, «οι μέχρι σήμερα ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και οι ενέργειες και πρωτοβουλίες τις οποίες προτίθεται να αναλάβει σε σχέση με τα όσα προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση της έρευνας των Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και των αποκαλύψεων των Paradise Papers, τα οποία αφορούν στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαπαλλαγής και του ξεπλύματος παράνομου χρήματος».

Σε αυτό το πλαίσιο λέχθηκε πως θα έπρεπε να προσκληθεί στη Βουλή η Προεδρία της Δημοκρατίας ή το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του Προέδρου για να ζητηθούν εξηγήσεις, ωστόσο στην παρούσα φάση, κάτι τέτοιο δεν κρίθηκε αναγκαίο. Εξάλλου, σε σπάνιες περιπτώσεις η Βουλή προσκαλεί σε συνεδριάσεις της ιδιώτες, ενώ δεν φαίνεται στην παρούσα φάση, να κρίνεται αναγκαίο να ζητηθεί η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Εξάλλου στη σημερινή συνεδρία, προσκλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι από 14 κυβερνητικά τμήματα, μεταξύ των οποίων είναι το Υπουργείο Οικονομικών, το Τμήμα Φορολογίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Αστυνομία, η ΜΟΚΑΣ, το Υπουργέιο Ενέργειας, το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών, η Νομική Υπηρεσία, το Ανώτατο Δικαστήριο, η Κεντρική Τράπεζα, ο ΣΕΛΚ, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και οι αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου. 

Υπενθυμίζεται πως η Κυβέρνηση, φρόντισε να δημοσιοποιήσει τη δυσφορία της για τις επικρίσεις των τελευταίων ημερών, μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με τον υπουργό Οικονομικών να βγαίνει μπροστά για να απαντήσει στις επικρίσεις, υποδεικνύοντας πως, τόσο το ψήφισμα όσο και οι σχετικές αναφορές από τα κόμματα στην Κύπρο, ουσιαστικά απαξιώνουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας καθώς και τις αρμόδιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με την παρακολούθησή τους», αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ εξαπολύει τα πυρά του κατά των συγγραφέων του ψηφίσματος στους οποίους υποβάλλει πως πως  ξεχνούν τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για ενδυνάμωση της Κύπρου ως ένα περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυσφορία Πετρίδη για επικρίσεις για Pandora Papers-«Απαξιώνουν όλα τα μέτρα»

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα