Τα ανοικτά μέτωπα της σύρραξης-Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κόμμα στην ΕΔΕΚ

Καθοριστική από κάθε άποψη εξελίσσεται η τρέχουσα εβδομάδα για το μέλλον της ΕΔΕΚ, το οποίο βρίσκεται πέραν πάσης αμφιβολίας στα χέρια των Δικαστηρίων και της Αστυνομίας. Με τις δύο δικαστικές διαδικασίες να εκκρεμούν ακόμη ενώπιον των Δικαστηρίων και με την Αστυνομία να έχει ενώπιον της τουλάχιστον δύο ανοικτές υποθέσεις (σ.σ. η πρώτη αφορά καταγγελία του Γ. Βαρνάβα για μητρώο, η δεύτερη καταγγελία ΕΔΕΚ κατά Μ. Τερέπεη), κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά πιο θα είναι το μέλλον του κόμματος των Σοσιαλιστών.  

Τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος που παρακολουθούν εδώ και περίπου δύο μήνες τις εξελίξεις κατά τον προσυνεδριακό διάλογο και τις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις που προηγήθηκαν, είχαν καταλάβει πως οι διαφορές και η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν μπορούσαν να κατασταλούν με διάλογο ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες που η αρένα μεταφέρθηκε στις πρώτες ειδήσεις της επικαιρότητας, είναι ξεκάθαρο πλέον πως η όποια λύση θα δοθεί μέσα από τις αποφάσεις των Δικαστηρίων.

Οι προσωπικές επιθέσεις με αναφορές στο μακρινό παρελθόν, οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά ζητημάτων και οι βεντέτες που κρύβονταν κάτω από το χαλί για χρόνια, επανήλθαν στην επιφάνεια για να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα σε ένα κόμμα που τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια, ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπωρείτε, όσο λίγα, από φαινόμενα υπόσκαψης στελεχών εκ των έσω.

Το πλέον ανησυχητικό για το κόμμα, είναι το γεγονός πως καμία πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει ένα βήμα πίσω, ώστε να χαμηλώσουν οι τόνοι και να επανέλθει μια υποτυπώδης ηρεμία. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατήγγειλε στην Αστυνομία τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, ο Γιαννάκης Ομήρου μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας, επανεμφανίσθηκε και έδωσε συνεντεύξεις αναφερόμενος με βαριούς χαρακτηρισμού κατά του Σιζόπουλου, ο Σιζόπουλος επανάφερε στην επιφάνεια τους λόγους για τους οποίους ο Ομήρου παραιτήθηκε και την κατάσταση του κόμματος όταν ανέλαβε, ο Γιώργος Βαρνάβα επανέλαβε τις κατηγορίες του κατά του Σιζόπουλου, ενώ ο Δημήτρης Παπαδάκης επανήλθε για να υπενθυμίσει τον τρόπο με τον οποίο και ο ίδιος εκδιώχθηκε από το κόμμα από τη σημερινή ηγεσία και μια σειρά άλλων στελεχών καταγγέλλει ανεκδιήγητες και απίστευτες καταστάσεις που λάμβαναν χώρα μέσα σε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέφυγαν στην ΕΔΕΚ-Βαρείς χαρακτηρισμοί, σοβαρές κατηγορίες και αλλεπάλληλα πυρά

Η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με την ευθύνη να βαραίνει ανεξαιρέτως όλες τις πλευρές, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Η άποψη, ωστόσο, που επικρατεί στη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του κόμματος, είναι πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος που θα έπρεπε να λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας και της ηρεμίας, κάθε άλλο πράττει, αφού με τις τοποθετήσεις του και τις ενέργειες του ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Τα δικαστικά μέτωπα

Πάντως, σε ό,τι αφορά το Δικαστικό μέτωπο, στην πρώτη υπόθεση που αφορά την προσφυγή της Ανδρειανής Οδυσσέως και των άλλων δυο μελών για την Επαρχιακή Διάσκεψη Λευκωσίας, χθες αναμένετο να εκδοθεί η ετυμηγορία του Δικαστηρίου, ωστόσο αυτό δεν συνέβη, με τους δικηγόρους των δύο πλευρών να μην έχουν ενημερώσει για την πρόθεση του Δικαστηρίου. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη υπόθεση της προσφυγής των δεκαπέντε μελών του κόμματος, χθες οι δικηγόροι των δύο πλευρών κατέθεσαν γραπτώς στο Δικαστήριο τις τελικές τους αγορεύσεις και πλέον αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου και για αυτή την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αμφότερες οι αποφάσεις να εκδοθούν και πλέον τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους. Υπενθυμίζεται πως μια από τις θεραπείες που ζητούνται και στις δύο υποθέσεις, είναι να εκδοθεί από το Δικαστήριο διάταγμα που να καθορίζει τον έλεγχο του μητρώου, πριν πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές. Εάν οι ενάγοντες δικαιωθούν, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να γίνει αντιπαραβολή του μητρώου, και να διαπιστωθεί ποια εκ των δύο πλευρών θα δικαιωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόκκινο φως, πράσινο φως στην... ΕΔΕΚ

Κόκκινο πανί ο Τερέπεης

Την ίδια ώρα από τη Δευτέρα άνοιξε και ένα τρίτο μέτωπο, αυτή τη φορά από την ηγεσία της ΕΔΕΚ, αφού ο στενός συνεργάτης και διευθυντής του κόμματος, Μορφάκης Σολωμονίδης, προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία εναντίον του υπό διωγμό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Μιχάλη Τερέπεη  με την κατηγορία, ότι διατηρεί παράνομα αντίγραφο του μητρώου μελών του κόμματος αλλά και για αντίγραφο που παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο σχετικά με τις ενστάσεις για το μητρώο μελών, που παρουσιάζεται αλλοιωμένο σε σχέση με το αυθεντικό που παραδόθηκε στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο μέτωπο στον εμφύλιο της ΕΔΕΚ-Κατήγγειλε Τερέπεη στην Αστυνομία ο Σιζόπουλος

Για αυτή την υπόθεση, αναμένεται πως οι Αρχές θα ζητήσουν τις θέσεις του Μιχάλη Τερέπεη, ο οποίος την ίδια ώρα ετοιμάζει την δική του αντεπίθεση εναντίον της ηγεσίας, εξετάζοντας τα νομικά του όπλα, αφού το όνομα του κατηγορήθηκε αρκετές φορές από τα χείλη του Μαρίνου Σιζόπουλου, μετά και την απόφαση του Έκτακτου Συνεδρίου για την καρατόμηση του από τη θέση που κατέχει στο κόμμα.

Η υπόθεση του Μιχάλη Τερέπεη, είναι εξόχως σημαντική για όλες τις πλευρές, αφού είναι το πρόσωπο κλειδί που μέσα από τα όσα ανέφερε στις απαντητικές επιστολές του προς τον Γιώργο Βαρνάβα, αλλά και στην επιστολή του στα τέλη Σεπτεμβρίου προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ για το θέμα του μητρώου, επιβεβαίωσε πως με βάση τα στοιχεία που κατέχει υπήρξαν παρεμβολές, αλλοιώσεις και πλαστογραφία στο μητρώο που δόθηκε από τον Μαρίνο Σιζόπουλο στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου και των Εκλογών, ενώ στα δικά του λεγόμενα και στοιχεία στηρίχθηκαν και οι προσφυγές στο Δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστησαν δίκη και... καρατόμησαν τον Τερέπεη στην ΕΔΕΚ-Τον καλούν σε παραίτηση

Στο προσκήνιο και ο Παπαδάκης

Όπως ήταν αναμενόμενο, θέση για τα τεκταινόμενα στην ΕΔΕΚ έλαβε και ο διαγραφέντας από τον Μαρίνο Σιζόπουλο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος υπενθύμισε τον τρόπο με τον οποίο και ο ίδιος βρέθηκε εκτός κόμματος, «με στημένες δίκες και ανυπόστατες κατηγορίες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, το σημείο κλειδί για τον Δημήτρη Παπαδάκη, στην παρούσα φάση βρίσκεται αλλού, αφού μια δημόσια δήλωση του Μαρίνου Σιζόπουλου, ενδεχομένως να φέρει νέες εξελίξεις και στη δική του υπόθεση που οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα σε δηλώσεις του την περασμένη Δευτέρα ο Μαρίνος Σιζόπουλος και αφού ερωτήθηκε για το θέμα διαγραφής του Δημήτρη Παπαδάκη, δήλωσε πως όλα τα στοιχεία και τα αρχεία που αφορούν τον Δημήτρη Παπαδάκη βρίσκονται στο κόμμα.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, πως όταν τα μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας, είχαν μεταβεί τον Μάιο του 2020 στα γραφεία της ΕΔΕΚ για να λάβουν αντίγραφα των συγκεκριμένων αρχείων, ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή της ΕΔΕΚ, πως τα εν λόγω αρχεία και τα τεκμήρια που αφορούσαν την δίκη στο Πειθαρχικό Όργανό της ΕΔΕΚ, καταστράφηκαν.

Πλέον, με τη νέα δήλωση του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο Δημήτρης Παπαδάκης σε συνεργασία με τους νομικούς του συμβούλους, μελετά τα επόμενα του βήματα, χωρίς να αποκλείεται να ζητήσει από τις Αρχές να ανοίξουν εκ νέου τον φάκελο της υπόθεσης και να προβούν στις δέουσες ενέργειες.

Το πολιτικό μέτωπο

Σε τελευταία μοίρα και μάλλον για πολλή καιρό ακόμη, μπαίνει το πολιτικό μέτωπο. Αν και ο Μαρίνος Σιζόπουλος επιχείρησε να μετατοπίσει τη συζήτηση στο πολιτικό πεδίο, με αναφορές για «κρυπτοανανιστές» εντός του κόμματος, οι εξελίξεις στα υπόλοιπα μέτωπα, δεν επέτρεψαν να συμβεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο απαντήσεις έδωσαν για το ζήτημα, όλοι όσοι θίχτηκαν από την εν λόγω δήλωση του Μαρίνου Σιζόπουλου με πρώτο και καλύτερο τον Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος υπενθύμισε πως μετά από ομιλία του ιδίου η ΕΔΕΚ κάλεσε τους πολίτες να ταχθούν εναντίον του Σχεδίου Ανάν. Άμεση ήταν και η αντίδραση του ανθυποψηφίου του Μαρίνου Σιζόπουλου, Γιώργου Βαρνάβα, ο οποίος υπενθύμισε τον ρόλο και τη δράση του εκείνη την περίοδο όταν ήταν και βουλευτής. Στα πυρά του κ. Σιζόπουλου απάντησε και ο Μιχάλης Τερέπεης που υπέδειξε στον Μαρίνο Σιζόπουλο τον ενεργό ρόλο που είχε όταν βρισκόταν στο τιμόνι της νεολαίας της ΕΔΕΚ. 

Γενικότερα, σε ότι αφορά το πολιτικό κομμάτι, μέλη και στελέχη του κόμματος βρίσκονται σε στάση αναμονής και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πότε, κάτω από ποιες συνθήκες και με ποιο μητρώο θα πραγματοποιηθούν τελικά οι εσωκομματικές εκλογές. Κανένας επίσης δεν μπορεί να εγγυηθεί πως αναλόγως με το ποιοι θα είναι οι νικητές και οι χαμένοι, αν την επόμενη ημέρα θα παραμείνουν στο κόμμα. Ένα άλλο μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί και ποια θα είναι τελικά η στάση του Κωστή Ευσταθίου που συνειδητά τηρεί αποστάσεις από τις εξελίξεις. 

Υπενθυμίζεται πως από τότε που μαίνεται ο εμφύλιος στην ΕΔΕΚ, του έχουν γίνει κρούσεις για να αναλάβει μια πρωτοβουλία για εκτόνωση της κρίσης, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Από την άλλη πλευρά ο βουλευτής Πάφου του κόμματος, ο Ηλίας Μυριάνθους με δημόσιες τοποθετήσεις του τάχθηκε εναντίον των χειρισμών του Μαρίνου Σιζόπουλου, ενώ έκανε λόγο για αντικαταστατικές συμπεριφορές από τη σημερινή ηγεσία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ρίζα του προβλήματος και ο τρίτος δρόμος για απεμπλοκή από την κρίση

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές