Περνούν από αξιολόγηση της Κομισιόν οι εξηγήσεις της Κύπρου για τα χρυσά διαβατήρια

Η Κομισιόν έχει λάβει την απάντηση των κυπριακών αρχών στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και η ανάλυση της απάντησης αυτής βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση της επικοινωνίας με το κράτος μέλος όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα δικαιοσύνης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η Κομισιόν έχει λάβει την ενδιάμεση έκθεση της ερευνητικής επιτροπής για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, όπου όπως σημείωσε η δημοσιογράφος καταγράφεται ότι "οι μισές από τις πολιτογραφήσεις που έγιναν δεν ήταν νόμιμες", ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Γουίγκαντ ανέφερε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

«Όμως, ακολουθούμε το ζήτημα αυτό πολύ στενά στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου», σημείωσε ο εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως η διαδικασία βρίσκεται στο δεύτερο της στάδιο μετά την αποστολή από την πλευρά της Κομισιόν επιστολής αιτιολογημένης γνώμης τον Ιούνιο.

«Έχουμε λάβει την απάντηση των κυπριακών αρχών την οποία αξιολογούμε ενόψει των επόμενων βημάτων» πρόσθεσε ο κ. Γουίγκαντ.

«Όπως θα θυμάστε, έχουμε ξεκάθαρη θέση σε σχέση με αυτά τα προγράμματα πολιτογραφήσεων έναντι επενδύσεων. Είπαμε πολλές φορές πως η Ευρωπαϊκή υπηκοότητα, οι Ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση και έχουμε επιχειρηματολογήσει βάσει νόμου για τις αλλαγές που αναμένουμε από την Κύπρο καθώς και στη Μάλτα, τη δεύτερη χώρα όπου υπάρχει εν εξελίξει διαδικασία επί παραβάσει» πρόσθεσε.

Σημειώνοντας πως η Κομισιόν παρακολουθεί όλες τις σχετικές εξελίξεις σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε πως «οι αποφάσεις μας βασίζονται πάντα στον διάλογο που έχουμε με τα κράτη μέλη και αυτή τη στιγμή αξιολογούμε την απάντηση» της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»