Άλλοι 30 ανελκυστήρες σε πολυκατοικίες προσφύγων-Ρυθμίζουν κενά με πρόταση νόμου

Σε προγραμματισμό για τοποθέτηση άλλων τριάντα ανελκυστήρων σε προσφυγικές πολυκατοικίες, ώστε να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει, για πέραν των 20 χρόνων, ανακοίνωσε το Τμήμα Πολεοδομίας ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής.

Η Επιτροπή εξέτασε το πρωί της Τρίτης το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει και όπως διαφάνηκε σε είκοσι χρόνια, έχουν τοποθετηθεί μόλις 115 ανελκυστήρες σε ίσο αριθμό πολυκατοικιών, την ίδια ώρα που σε εκκρεμότητα παραμένει η τοποθέτηση άλλων 250.

«Οι ανελκυστήρες θα τοποθετηθούν το 2021, ενώ πέραν των συγκεκριμένων πολυκατοικιών, προγραμματίσαμε την τοποθέτηση ανελκυστήρων για άλλες τριάντα, για τις οποίες υπάρχει η συγκατάθεση όλων των ιδιοκτητών», ανέφερε η εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας.

Πρόσθεσε, δε, πως πέραν των 30 ανελκυστήρων που προγραμματίζονται να τοποθετηθούν, άλλοι 25 βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να τεθούν σε προγραμματισμό, την επόμενη διετία.

Από πλευράς του, ο Κλάδος Συντήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας έδωσε στοιχεία για τους ανελκυστήρες που συντηρούνται σε διάφορες πολυκατοικίες ανά το παγκύπριο. Συντηρήσεις γίνονται σε 48 πολυκατοικίες στην Λάρνακα, 45 στη Λεμεσό και 88 στη Λευκωσία, με το κόστος τους να ανέρχεται στις 200 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Προβλήματα για Πυροσβεστική, φωνάζουν οι πρόσφυγες

Ακολούθως, επί του θέματος τοποθετήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία περιέγραψε τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν σε οικοδομές, που δεν τοποθετήθηκαν ανελκυστήρες.

«Αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιπτώσεις πυρκαγιών, αλλά και εκεί όπου εντοπίζουμε υπέρβαρα άτομα, τα οποία αδυνατούν να διαφύγουν από τα διαμερίσματά τους, σε περιπτώσεις πυρκαγιών. Είχαμε, εξάλλου, περιστατικά που άτομα ανασύρθηκαν νεκρά, αφού δεν μπορούσαν να εξέλθουν από τις οικίες τους. Γι’ αυτό εμείς υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα την τοποθέτηση ανελκυστήρων», εξήγησε ο εκπρόσωπος της δύναμης.

Ο εκπρόσωπος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων επεσήμανε ότι οι πολυκατοικίες είναι συνολικά 368 και εξέφρασε την ανησυχία του, για το ρυθμό με τον οποίο τοποθετούνται οι ανελκυστήρες. «Μπορεί να μην υπάρχουν πολυκατοικίες, μέχρι να τοποθετηθούν οι ανελκυστήρες. Μπορεί να χαθούν ζωές κάθε μέρα».

Καταθέτει πρόταση νόμου η Επιτροπή Προσφύγων

Ενώπιον της Επιτροπής τέθηκαν διάφορα προβλήματα που προκύπτουν γύρω από την  τοποθέτηση ανελκυστήρων σε αρκετές πολυκατοικίες. Δόθηκαν παραδείγματα, από όσους συμμετείχαν στην συνεδρία της Επιτροπής, με χαρακτηριστικότερο ότι σε 51 πολυκατοικίες δεν μπορούν να χτιστούν ανελκυστήρες, επειδή υπάρχουν παράνομες προσθήκες.

Επίσης, σε άλλες 47 περιπτώσεις μπορεί να τοποθετηθεί ανελκυστήρας, ωστόσο δεν υπάρχουν πρόνοιες. Υπάρχουν εξάλλου και περιπτώσεις, που δεν δίνεται η συγκατάθεση όλων των ιδιοκτητών ή ενοίκων, όπως προβλέπεται από το νόμο, για να τοποθετηθούν οι ανελκυστήρες. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή Προσφύγων αποφάσισε να καταθέσει πρόταση νόμου, ώστε το συγκεκριμένο πρόβλημα να ρυθμιστεί μέσω των Υπηρεσιών, οι οποίες θα κρίνουν που χρειάζεται η τοποθέτηση ανελκυστήρων, χωρίς να θέλουν τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών.

Η πρόταση αναμένεται να ετοιμαστεί και αφού εξεταστεί, να κατατεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος είπε ότι δύο χρόνια μετά τις εξαγγελίες και δύο χρόνια μετά την ανάδειξη του θέματος από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, σε σημείο που η Επιτροπή να γίνεται ενοχλητική και κουραστική για κάποιους, αλλά και μετά από τις πιέσεις που εφαρμόστηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο, φαίνεται να προχωρά η εγκατάσταση ανελκυστήρων σε άλλες 30 πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς σε όλη την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι από το 2019 υπήρχαν εξαγγελίες και δεσμεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και ανέφερε ότι για δύο χρόνια δήλωναν ότι θα προκηρύξουν προσφορές, η οποίες δεν προκηρύσσονταν και τα σχετικά κονδύλια παρέμεναν αναξιοποίητα.

Η συνολική πορεία του έργου εγκατάστασης ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες στους κυβερνητικούς οικισμούς παραμένει πίσω σε σχέση με τις προσδοκίες και κυρίως σε σχέση με τις ανάγκες των εκτοπισμένων, συνέχισε.

Ο κ. Κέττηρος είπε πως μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 είχαν εγκατασταθεί ανελκυστήρες σε 93 πολυκατοικίες στους κυβερνητικούς οικισμούς προσθέτοντας ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι έχουν εγκατασταθεί συνολικά 115 ανελκυστήρες σε προσφυγικές πολυκατοικίες.

Περαιτέρω ανέφερε ότι τοποθετήθηκαν 22 ανελκυστήρες σε 7 χρόνια, παρατηρώντας ότι «αυτή είναι η εκτίμηση των δυσκολιών που βιώνει ο προσφυγικός κόσμος, οι ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι».

Είπε ακόμα πως αναφέρθηκε στην Επιτροπή από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι καλείται για να κατεβάσει νεκρούς από τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών επειδή δεν υπάρχουν ανελκυστήρες με τον κ. Κέττηρο να λέει πως ούτε τους νεκρούς μας δεν μπορούμε να μετακινήσουμε με αξιοπρέπεια λόγω της κακής διαχείρισης των πόρων.

Ο κ. Κέττηρος είπε τέλος πως λόγω της στασιμότητας που παρατηρείται στην προώθηση του έργου, η Επιτροπή Προσφύγων ζήτησε από τις Υπηρεσίες της Βουλής να ετοιμάσουν κείμενο το οποίο να εντοπίζει τις νομικές δυσκολίες και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης τους μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε η Βουλή να προχωρήσει με προτάσεις νόμου εάν συνεχίσει να παρατηρείται καθυστέρηση από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών η διαδικασία εγκατάστασης ανελκυστήρων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου, είπε ότι το πρόγραμμα εγκατάστασης ανελκυστήρων στις πολυκατοικίες στους Κυβερνητικούς οικισμούς θα πρέπει να υλοποιηθεί από την πολιτεία με γοργούς ρυθμούς.

Πρόσθεσε πως η προχειρότητα κατασκευής των κυβερνητικών συνοικισμών μετά το 1974, ελλείψει ολοκληρωμένου τεχνικού σχεδιασμού, δηλαδή την έλλειψη πρόνοια για την εγκατάσταση ανελκυστήρων στις πολυκατοικίες, η αργοπορία της πολιτείας στην αναδόμηση των συνοικισμών και αργότερα η αναστολή των διαφόρων προγραμμάτων λόγω της οικονομικής περισυλλογής αποτελούν παρελθόν.

Αναφέροντας ότι δεν «υπάρχουν άλλες δικαιολογίες», είπε πως όπου υπάρχει δυνατότητα το κράτος να τοποθετήσει ανελκυστήρες θα πρέπει να το πράξει καθώς οι ηλικιωμένοι και οι ανήμποροι πολίτες που διαμένουν σε προσφυγικούς συνοικισμούς δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως το πρόγραμμα εγκατάστασης ανελκυστήρων στις προσφυγικές πολυκατοικίες άρχισε επί διακυβερνήσεως Γλαύκου Κληρίδη και παρά την πάροδο του χρόνου ο αριθμός των ανελκυστήρων που τοποθετήθηκαν είναι μικρός και το θέμα καρκινοβατεί.

Πρόσθεσε πως ξεψαχνίζοντας το θέμα διαπιστώνεται ότι οι συγκεκριμένοι ανελκυστήρες στοιχίζουν 200.000 ευρώ ο ένας, ενός το κόστος κατασκευής μιας  πολυκατοικίας κυμαίνεται από 500.000 μέχρι 600.000 ευρώ και παρατηρώντας ότι αυτά το κόστος είναι πρωτάκουστο κάλεσε τους αρμοδίου Υπουργούς «να μαζέψουν το νου τους και να εξετάσουν τι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα».

Ανέφερε περαιτέρω ότι υπάρχει η τεχνογνωσία και ο τρόπος μέσα σε περίοδο ενός έτους να τοποθετηθούν ανελκυστήρες σε όλες τις πολυκατοικίες.

Δειτε Επισης

Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού
Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Γκουτέρες-Φιντάν
Διαφωνίες στη Βουλή για την πρόταση Kυβέρνησης για πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων