Εισηγείται ερευνητές για Pandora ο Ιωνάς-Απαντά στα περί παραίτησης Αναστασιάδη

Τον διορισμό ανεξάρτητων ερευνητών, για να διερευνήσουν το θέμα των Pandora Papers, εισηγείται ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, υποδεικνύοντας παράλληλα πως θα πρέπει η έρευνα να μπει σε βάθος και να αναγνώσει τα μηνύματα που στέλνει το σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, για τυχών εμπλοκή, άλλων αξιωματούχων, πολιτειακών αρχόντων και βουλευτών, που μπορεί να αξιοποίησαν αυτά τα δεδομένα.  

Μιλώντας στην εκπομπή «Προκλήσεις» του κρατικού καναλιού, ο Ιωνάς Νικολάου, μίλησε για τα θέματα διαφθοράς, την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ κάλεσε τους αρμόδιους να δουν την ουσία του όλου ζητήματος και όχι την σημειολογική αναφορά στο δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κ. Ιωνάς ανέφερε πως η αποστασιοποίηση του από την πολιτική τον κάνει να βλέπει τα πράγματα πιο καθαρά, λέγοντας πως του δίνεται η ευκαιρία να δει πράγματα πολύ διαφορετικά από ότι τα έβλεπε όταν ήταν βουλευτής στον ΔΗΣΥ και μάλιστα για δέκα χρόνια βουλευτής της αντιπολίτευσης και ως υπουργός, ο οποίος έχει μια σειρά από ευθύνες.

Σε ότι αφορά την πολιτική του σταδιοδρομία, επεσήμανε πως, «μετά από μια πολύ ώριμη σκέψη, μετά από έντονη συμμετοχή στην πολιτική ζωή, αποφάσισα να μην αναμιχθώ στα πολιτικά δρώμενα και να μην διεκδικήσω οπουδήποτε πολιτειακό αξίωμα, να αποσυρθώ από την έντονη κομματική δράση και να περιοριστώ, παρακολουθώντας ως ενεργός πολίτης την πολιτική ζωή και πράγματι την παρακολουθώ με αγωνία».

Αναφερόμενος στα Pandora Papers και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, o πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως, «θα πρέπει να δούμε την ουσία και τον πυρήνα του ψηφίσματος, το Ευρωκοινοβούλιο είχε καλέσει την Κομισιόν, να κινηθεί εναντίον των κρατών που δεν εφαρμόζουν τους κανόνες της ΕΕ και δεν ενεργούν με τρόπο που να αποτρέψουν την φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Μάλιστα, έγινε μια προσπάθεια να συνδεθεί και ευτυχώς αποφεύχθηκε, η Κύπρος με τους φορολογικούς παραδείσους. Η Κύπρος από το 2013 έχει λάβει μια σειρά από μέτρα και παρά τα μέτρα, δυστυχώς, παραμένουν κάποιες σκοπιμότητες οι οποίες, αξιοποιούνται, σε ότι αφορά την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Εάν θέλουμε», ανέφερε ο πρώην υπουργός, «να ασχοληθούμε με την ουσία του θέματος, θα πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που αναφέρεται στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και τι είναι αυτό που έχει αναφερθεί μέσα από τα δημοσιεύματα (σ.σ Guardian και BBC). Ουσιαστικά προσπαθούν να μας συνδέσουν σαν Κύπρος με ένα φορολογικό παράδεισο».

Μιλώντας για την αναφορά που γίνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπέδειξε πως την εν λόγω αναφορά, «εγώ θα την χαρακτήριζα ως σημειολογική, γιατί είναι φανερό και δεν μπορεί κανένας να παραγνωρίσει το γεγονός ότι μέσα από τα δημοσιεύματα, οι ερευνητές δεν αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος, όπως γίνεται για τους άλλους ηγέτες, έχει δημιουργήσει εταιρείες για μεταφορά χρημάτων εκτός της χώρας του. Η αναφορά γίνεται κυρίως στο δικηγορικό του γραφείο, δεν εντοπίζεται οτιδήποτε μεμπτό, και αυτά τα λέω γιατί είναι αναφορές στα δημοσιεύματα, και δεν κατηγορείται ο ίδιος ο Πρόεδρος για υπεράκτιες δραστηριότητες».

Εκείνο στο οποίο γίνεται αναφορά, υπέδειξε, «είναι εάν είναι ορθό το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου να συνεχίσει να φέρει το όνομα του. Η άποψη μου εμένα είναι πως θα πρέπει να αξιολογήσουμε εάν είναι ορθό να γίνεται αυτό ή εάν για παράδειγμα, η αναφορά στο όνομα, αυτό μπορεί να διευκολύνει την διαφάνεια», ενώ έφερε ως παράδειγμα πως, «εάν δεν γινόταν αναφορά στο όνομα του και ήταν μέλη της οικογένειας του κτλ., χωρίς να γνωρίζει ακριβώς ή να μην γινόταν αναφορά στο ποιος είναι, θα μπορούσε να υπάρχουν θέματα που κάποιος θα μπορούσε να πει πως δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια». 

Μάλιστα επέμεινε στην υπόδειξη του πως τα εν λόγω ζητήματα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος, σημειώνοντας πως, «είναι ευκαιρία, η Βουλή που συζητά τα θέματα, να καλέσουν τον Γενικό Εισαγγελέα και συνεννόηση με τον Εισαγγελέα που έχει την αρμοδιότητα, να διορίσει ερευνητές να διερευνήσουν αυτά τα θέματα για να ξεκαθαρίσουν».

Και όταν λέμε ερευνητές, συνέχισε, «δεν εννοούμε να διερευνήσουν μόνο την αναφορά στο όνομα του Προέδρου αλλά να δουν ποια μηνύματα θέλει να μας δώσει το ψήφισμα και η έρευνα αυτή θα πρέπει να δούμε όλους, τυχόν αξιωματούχους, πολιτειακούς άρχοντες, βουλευτές, οι οποίοι μπορεί να αξιοποιήσαν αυτά τα δεδομένα υπέρ τους».

Ερωτηθείς εάν η παραίτηση είναι λύση, ο Ιωνάς Νικολάου εξέφρασε την άποψη πως, «η παραίτηση δεν μπορεί να αποτελεί πάντα μια διέξοδο για κάτι. Δεν θα δώσει φως στα ερωτήματα που τίθενται από το ψήφισμα. Εκείνο που μας ζητούν είναι να τα ερευνήσουμε και πρέπει να τα ερευνήσουμε σε βάθος. Αν υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή του Προέδρου μέσα από την έρευνα, σίγουρα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Μιλώντας για την έννοια της πολιτικής ευθύνης και πως αναλαμβάνεται στην Κύπρο, ο πρώην υπουργός, υπέδειξε πως πρόκειται, «για ένα θέμα που θα πρέπει να το αξιολογήσουμε μέσα από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται σε σχέση με την πολιτική ηθική. Δυστυχώς στην Κύπρο τα θέματα πολιτικής ηθικής ανάγονται με επιλεκτική ευαισθησία. Εγώ θα δώσω μια άλλη προέκταση, όλη η πολιτική ευαισθησία προσδιορίστηκε μόνο σε ότι αφορά την Κυβέρνηση. Επί των ημερών της Κυβέρνησης έχουν όλα όσα κατέδειξε το πόρισμα. ΟΙ ευθύνες είναι ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα. Το θέμα έκλεισε; Εγώ ρωτώ, πόσοι αξιοποίησαν το Πρόγραμμα;», διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υπενθύμισε πως για το ΚΕΠ, δέχθηκε και ανέλαβε τις ευθύνες που αφορούσαν την Κυβέρνηση, ωστόσο εξέφρασε την άποψη πως και πολλοί άλλοι εκμεταλλεύτηκαν το πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να αξιολογηθεί η εμπλοκή τους. «Πόσοι από αυτούς τους αξιωματούχους αξιοποίησαν τη θέση που κατείχαν για να προωθήσουν αυτά τα Προγράμματα; Ακούσαμε να γίνει οποιαδήποτε έρευνα όσον αφορά τους βουλευτές για παράδειγμα. Είδαμε καμία έρευνα να λέει πως αυτοί ασχολήθηκαν με το θέμα των διαβατηρίων. Προηγουμένως όλοι κατηγορούσαν την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση είχε ευθύνες για τα κενά. Θα έπρεπε όμως αυτή η έρευνα να μην προσδιοριστεί μόνο σε κάποιους. Θα πρέπει ο κάθε ένας να δει το δικό της μερίδιο», υπογράμμισε ο κ. Νικολάου.

Σε υπόδειξη του Ανδρέα Κημήτρη, πως έχουν μαζευτεί πολλά θέματα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέροντας μια σειρά από ζητήματα που απασχόλησαν τη κοινή γνώμη, όπως το ταξίδι στις Σεϋχέλλες με το τζετ του Σαουδάραβα, οι αναφορές στο δικηγορικό γραφείο, το ΚΕΠ, ο Ιωνάς Νικολάου, τόνισε πως, «έχουν ερευνηθεί όλα αυτά σε βάθος από ανεξάρτητες επιτροπές και αν κάποιοι έχουν στοιχεία περαιτέρω από αυτά που κατατέθηκαν μπορούν να τα καταθέσουν. Για τα θέματα πολιτικής ηθικής θα πρέπει να τα συζητήσουμε. Για παράδειγμα για το αν πρέπει να υπάρχει το όνομα του Προέδρου σε ένα λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο».

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Νικολάου επεσήμανε πως είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί σε βάθος, διότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις, για το αν πρέπει ένα δικηγορικό ή λογιστικό γραφείο να αλλάζει όνομα, για λόγους διαφάνειας. «Πρέπει να συζητηθεί όπως και άλλα θέματα πολιτικής ηθικής. Δεν πρέπει να χειριζόμαστε τα θέματα αυτά ανάλογα με τον πιο αφορούν. Θα πρέπει να γίνουν κώδικες πολιτικής ηθικής που θα πρέπει να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά, την ευνοιοκρατία, τη συμπεριφορά».

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πρόταση για δημιουργία κώδικα πολιτικής ηθικής, έφερε ως παράδειγμα μάλιστα, τη λειτουργία του Πόθεν Έσχες, υπενθυμίζοντας πως κάποιοι βουλευτές είναι υπεύθυνοι για να ελέγξουν τους ίδιους και τους συναδέλφους τους.

O Ιωνάς Νικολάου αναφέρθηκε επίσης  στη θητεία του ως υπουργός Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος, ενδεχομένως να ήταν και ο μοναδικός υπουργός που έκλεισε το δικηγορικό του γραφείο. Αναφερόμενος στην κριτική που δέχθηκε ως υπουργός, υπέδειξε πως δέχθηκε πολλή κριτική, διότι είχε κάνει έντονη κριτική, ωστόσο για όσα ζητήματα ο ίδιος άσκησε κριτική, προσπάθησε να τα διορθώσει, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τις Κεντρικές Φυλακές. «Δέχτηκα έντονη κριτική γιατί άσκησα έντονη κριτική. Εκείνο που για εμένα ήταν ουσιαστικό, ήταν στην προσπάθεια μου αυτή ήθελα να αποδείξω πως η έντονη αυτή κριτική, θα μπορούσα να πω ότι δεν ήταν και τόσο καλόπιστη, όμως ήθελα να αποδείξω ότι ναι, ότι το Υπουργείο που είχα αναλάβει ανταποκρίθηκε σε πολύ σημαντικά ζητήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον