Μεγάλη Τρίτη για την ΕΔΕΚ-Μεταφέρεται στην αρένα της Δικαιοσύνης ο εμφύλιος

Άλλο ένα επεισόδιο του εμφυλίου στην ΕΔΕΚ, αναμένεται να εκτυλιχθεί σήμερα, αφού τη σκυτάλη από την πολιτική, παίρνει η Δικαιοσύνη. Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου με τη διεξαγωγή του Έκτακτου Συνεδρίου που εξήγγειλε αιφνιδιαστικά την περασμένη Παρασκευή ο Μαρίνος Σιζόπουλος, σήμερα αναμένεται η ετυμηγορία του Δικαστηρίου, σε σχέση με την πρώτη προσφυγή των τριών μελών του κόμματος για τη Συνδιάσκεψη της Λευκωσίας.  

Την ίδια ώρα, σε παράλληλη δικαστική διαδικασία εξετάζεται η προσφυγή των δεκαπέντε μελών που ήταν υποψήφιοι για την Κεντρική Επιτροπή, στα πλαίσια της οποίας εκδόθηκε και το σχετικό διάταγμα για την αναστολή του Τακτικού Εκλογικού Συνεδρίου που ήταν προγραμματισμένο για την περασμένη Κυριακή και των εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για την ερχόμενη Κυριακή.

Το Δικαστήριο, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, αναμένεται να ακούσει τις θέσεις των δύο πλευρών και να εξεταστεί η ένσταση από πλευράς ΕΔΕΚ, αναφορικά με το διάταγμα. Ωστόσο, επίμαχο ζήτημα και στις δύο διαδικασίες, είναι το θέμα του μητρώου, για το οποίο τα μέλη του κόμματος προσέφυγαν, ζητώντας ουσιαστικά την επανεξέταση του και την αντιπαραβολή των διαφορετικών εκδοχών του, πριν προχωρήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέφυγαν στην ΕΔΕΚ-Βαρείς χαρακτηρισμοί, σοβαρές κατηγορίες και αλλεπάλληλα πυρά

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την πρώτη χρονολογικά διαδικασία, υπενθυμίζεται ότι αφορά την προσφυγή της Ανδρειανής Οδυσσέως, η οποία ήταν υποψήφια για την προεδρία της Επαρχιακής Επιτροπής της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία και των δύο υποψηφίων μελών Ηλιάνας Καναρά και Νίκου Νικολάου, οι οποίοι πριν τη διεξαγωγή της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας, ζήτησαν και πέτυχαν με διάταγμα αναστολή της διαδικασίας.

Ωστόσο η ηγεσία της ΕΔΕΚ, μετά από σχετική νομική γνωμάτευση που εξασφάλισε, πραγματοποίησε κανονικά τη Συνδιάσκεψη. Ακολούθως το Δικαστήριο μετά από σχετικό αίτημα των δικηγόρων της κας. Οδυσσέως, αναμένεται να αποφασίσει για την ακύρωση του αποτελέσματος της Συνδιάσκεψης Λευκωσίας, ενώ την ίδια ώρα ζητείται η έκδοση διατάγματος για εξέταση και αντιπαραβολή των τριών εκδοχών του μητρώου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν παραιτείται ο Τερέπεης-Στα άκρα ο εμφύλιος στην ΕΔΕΚ

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε προς τους διάδικους το Δικαστήριο, σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του. Η δεύτερη διαδικασία αφορά την προσφυγή δεκαπέντε μελών του κόμματος στο Δικαστήριο με το οποίο ζητείται και πάλι η επανεξέταση του μητρώου πριν από τη διεξαγωγή του Τακτικού Συνεδρίου και των εκλογών στο κόμμα.

Οι δεκαπέντε προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη πέτυχαν την περασμένη Πέμπτη την αναστολή του Τακτικού Συνεδρίου, μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης. Σημειώνεται ότι μεταξύ των δεκαπέντε, βρίσκονται και τα επτά μέλη του κόμματος οι υποψηφιότητες των οποίων απορρίφθηκαν από το κόμμα, με την αιτιολογία, πως δεν παρουσιάστηκαν αυτοπροσώπως για να τις καταθέσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ρίζα του προβλήματος και ο τρίτος δρόμος για απεμπλοκή από την κρίση

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Δικαστηρίου, αυτή έγινε σεβαστή από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος ωστόσο σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως «σπασμωδική» από τους διαφωνούντες, συγκάλεσε το Έκτακτο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή και που μεταξύ άλλων, αποφάσισε για το θέμα του μητρώου ότι αυτό θα παραμείνει για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, στα χέρια του προέδρου, ενώ την ίδια ώρα αποφάσισε την καρατόμηση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Μιχάλη Τερέπεη.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού η ηγεσία της ΕΔΕΚ, θεωρεί τον κ. Τερέπεη ως τον βασικό υπεύθυνο των όσων συμβαίνουν και εξευτελίζουν το κόμμα για το ζήτημα του μητρώου, αφού ο Γραμματέας της ΚΕ, με βάση το Καταστατικό είναι ο αρμόδιος για την τήρηση του μητρώου και ως εκ τούτου οι απαντητικές επιστολές του προς τον Γιώργο Βαρνάβα, αποτέλεσαν την αφορμή για να ζητεί μερίδα των μελών του κόμματος, τον έλεγχο του μητρώου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστησαν δίκη και... καρατόμησαν τον Τερέπεη στην ΕΔΕΚ-Τον καλούν σε παραίτηση

Εξάλλου όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ένα από τα βασικά επιχειρήματα, αλλά και μέρος των στοιχείων που κατατέθηκαν στα δύο Δικαστήρια που εξετάζουν τις υποθέσεις της ΕΔΕΚ, αφορούν τις επιστολές Τερέπεη, τόσο προς τον Γιώργο Βαρνάβα όσο και προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όπου δηλώνει ξεκάθαρα πως με βάση τον έλεγχο που ο ίδιος διενήργησε είναι ξεκάθαρο πως υπήρξαν παρεμβάσεις και πλαστογραφίες στο μητρώο μελών που παραδόθηκε στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκ της θέσεως του ο Μιχάλης Τερέπεης, ήταν το μοναδικό πρόσωπο εντός του κόμματος που θα μπορούσε να έχει πλήρη εικόνα για το μητρώο μελών, αφού αφενός ως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής είχε στη διάθεση του το μητρώο του 2017, ενώ ως μέλος της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων αφετέρου, είχε στη διάθεση του το μητρώο μελών που παρέδωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου και των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κουνάνε το δάκτυλο σε Σιζόπουλο οι 607 της ΕΔΕΚ-«Η ανοχή έχει όρια...»

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το Έκτακτο Συνέδριο στο κείμενο αποφάσεων που δόθηκε στη δημοσιότητα ζητά την παραίτηση του, ο Μιχάλης Τερέπεης δεν αναμένεται να υποκύψει στις πιέσεις και θα παραμείνει στη θέση του και πλέον το θέμα, ενδεχομένως να τύχει χειρισμού από την ηγεσία.

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά