Αισιόδοξα μηνύματα για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην Κοινοβουλευτική Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τα μηνύματα που πήρε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και από το Υπουργείο Παιδείας κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου για τη Σεξουαλική  Διαπαιδαγώγησης και  τη Διαδικασία Διακοπής Ανεπιθύμητης Κύησης, που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος  Θεοπέμπτου, ήταν αισιόδοξα δήλωσε μετά τη συνεδρία η Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Η κ. Χαραλαμπίδου πρόσθεσε ότι η Επιτροπή  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων και θα επανέλθει αρχές του επόμενου έτους για να εξετάσει αν έχει ολοκληρωθεί η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και αν έχουν προχωρήσει συγκεκριμένες αλλαγές, ενώ θα διατηρεί επικοινωνία και με τους νέους για να γνωρίζει αν πράγματι έχουν γίνει αλλαγές στα σχολεία.

Η κ. Χαραλαμπιδου αφού ανέφερε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν θέματα ταμπού καθόσον αφορά τη σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων, είπε πως κατά την προηγούμενη συνεδρία για το συγκεκριμένο θέμα το 2019 ακούστηκαν πολλές υποσχέσεις.

Ακολούθως ανέφερε πως ολοένα και αυξάνονται οι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης παιδιών, διατυπώνοντας τη θέση ότι τα παιδιά θα έπρεπε να λαμβάνουν σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από την προδημοτική ηλικία, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σωστοί τρόποι προσέγγισης για να διδαχτούν πως να αυτοπροστατεύονται.

Περαιτέρω η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε πως είχε αποταθεί από το 2011 στο Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.

Πρόσθεσε πως η φωνή των μαθητών, όπως αυτή κατατέθηκε στη συνεδρία μέσω του προέδρου της ΠΣΕΜ αναφέρεται στο τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει και τις ελλείψεις σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, η οποία δεν είναι υποχρεωτική σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, ενώ εντάσσεται στα πλαίσια του μαθήματος της οικιακής οικονομίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει μια καθοριστική αλλαγή στο μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας για ενημέρωση πάνω σε θέματα που μπορεί να τους προστατεύσουν από σοβαρότατες περιπέτειες.

«Οι νέοι χρειάζονται δίπλα τους στο χώρο του σχολείου ανθρώπους εξειδικευμένους και εκπαιδευμένους που να μπορούν να τους λύσουν τις εύλογες απορίες που έχουν και να τους καθοδηγήσουν ψυχοσυναισθηματικά», συνέχισε συμπληρώνοντας ότι αρκετοί νέοι μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας με τους δικούς τους στο σπίτι, ή να μεγαλώνουν με δογματισμούς και η πολιτεία έχει υποχρέωση να τους προστατεύσει.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις νόμου των Βουλευτών Σάβιας Ορφανίδου και Χριστιάνας Ερωτοκρίτου για παροχή προτεραιότητας σε χώρους εξυπηρέτησης του κοινού σε ευάλωτες ομάδες, η κ Χαραλαμπίδου είπε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση ποιες ομάδες πληθυσμού θα πρέπει να επωφελούνται αυτής της νομοθετικής ρύθμισης.

Είπε επίσης ότι υπάρχει η άποψη ότι αυτή θα πρέπει να καλύπτει μόνο ανάπηρους και ηλικιωμένους, δηλώνοντας ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προσπαθήσει να καταλήξει σε λύσεις που θα εξυπηρετούν πράγματι το δημόσιο συμφέρον και δεν θα δημιουργούν άλλες διακρίσεις μεταξύ των πολιτών.

Συμπλήρωσε πως εκκρεμεί ακόμα να καθοριστεί ποια θα είναι η αρμόδια αρχή που θα επιβλέπει και θα ελέγχει τη σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων