Ξέφυγαν στην ΕΔΕΚ-Βαρείς χαρακτηρισμοί, σοβαρές κατηγορίες και αλλεπάλληλα πυρά

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι εξελίξεις στην ΕΔΕΚ με τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα να βρίσκονται σε πλήρη πόλωση και να ανταλλάσσουν κατηγορίες. Με τις δικαστικές υποθέσεις να εκκρεμούν, στον απόηχο του Έκτακτου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του μισού κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Γιώργος Βαρνάβας αντάλλαξαν κατηγορίες, ενώ θέση πήρε και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Γιαννάκης Ομήρου.  

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, επιχείρησε να μεταφέρει τη πολιτική συζήτηση, από την ουσία του προβλήματος στο Κυπριακό, κατηγορώντας μέλη της ΕΔΕΚ, ως κρυπτοανανιστές. Μάλιστα κληθείς να δώσει εξηγήσεις για το εν λόγω ζήτημα, υπέδειξε πως αναφέρεται, τόσο στον πρώην πρόεδρο του κόμματος όσο και στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη. Για ακόμη μια φορά, ο Μαρίνος Σιζόπουλος κάλεσε τον Γιαννάκη Ομήρου, να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που εγκατέλειψε το κόμμα, ενώ αφού επανέλαβε πως έβαλε το κόμμα στη φυλακή, επανάφερε και τις κατηγορίες του για τα χρέη που άφησε φεύγοντας από την ΕΔΕΚ.

Νωρίτερα με ανάρτηση του στο twitter, o τέως πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κατηγόρησε τον Μαρίνο Σιζόπουλο ως «φτηνό και ανάξιο σχολιασμού». Όπως αναφέρει ο Γιαννάκης Ομήρου, «συνεχίζει τον θλιβερό κατήφορο, παρασύροντας σε αυτόν ένα ιστορικό κόμμα. Και βέβαια σε αυτό που διαπρέπει είναι καρατομήσεις και διαγραφές. Φτηνός και ανάξιος σχολιασμού», έγραψε ο Μαρίνος Σιζόπουλος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν παραιτείται ο Τερέπεης-Στα άκρα ο εμφύλιος στην ΕΔΕΚ

«Όλα για ένα πείσμα του Σιζόπουλου»

Από την πλευρά του ο ανθυποψήφιος του Μαρίνου Σιζόπουλου, Γιώργος Βαρνάβα, μιλώντας στο κρατικό κανάλι, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, πως έκανε συνέδριο με το μισό κόμμα. «Τον αφήνω στην κρίση των μελών της ΕΔΕΚ. Δεν παρευρέθηκε η μισή κοινοβουλευτική ομάδα και ιστορικά στελέχη. Θα έπρεπε να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου το οποίο ζητούσε να αναβάλει το Συνέδριο».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο Γιώργος Βαρνάβα κατηγόρησε τον Μαρίνο Σιζόπουλο πως συγκάλεσε το Συνέδριο με ένα έντεχνο τρόπο για να λάβει αποφάσεις. «Πρώτα πρώτα είναι αντικαταστατικά κι αν ανατρέξουμε στο άρθρο 32 παράγραφο ένα όπου το Συνέδριο θα πρέπει να ζητηθεί από τον πρόεδρο του κόμματος και να περάσει από την Κεντρική Επιτροπή». Την ίδια ώρα ο κ. Βαρνάβας εκτίμησε πως στο συνέδριο βρίσκονταν 180 άτομα ενώ διερωτήθηκε που ήταν όλοι αυτοί που ψήφισαν στην Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας. «Αντιλαμβάνεστε ποιος θα έπρεπε να είναι ο αριθμός σε ένα Παγκύπριο Συνέδριο», πρόσθεσε. 

«Όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι απλά από ένα και μόνο πείσμα και την αρνητική στάση που τηρεί ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Εγώ και άλλα ιστορικά στελέχη ζητήσαμε έλεγχο. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται. Αν ήμουν στη θέση του και υπήρχε το παραμικρό ψεγάδι, εγώ θα ζητούσα από μόνος μου τον έλεγχο. Γιατί δεν το επιτρέπει;». 

Μάλιστα αναφέρθηκε στο παρασκήνιο για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, για να εξετάσει το ζήτημα πριν τα μέλη του κόμματος φτάσουν στο παρασκήνιο, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, πως έκατσε στα τηλέφωνα ένα Σαββατοκυρίακο και πίεζε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, να αποσύρουν τις υπογραφές του. Λέει ο Μαρίνος Σιζόπουλος γιατί δεν αποταθήκαμε στην Κεντρική Επιτροπή; Εγώ αποτάθηκα δύο φορές με επιστολές μου». 

Αναφερόμενος στον Μιχάλη Τερέπεη υπενθύμισε πως ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής αποτάθηκε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και είπε πως υπάρχουν περίπου 600 μέλη που εγγράφηκαν παράνομα. Όσοι γνωρίζουν τον Μιχάλη Τερέπεη», είπε ο Γιώργος Βαρνάβα, «ξέρουν πως πρόκειται για ένα άνθρωπο που βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του σε αρχές και αξίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ρίζα του προβλήματος και ο τρίτος δρόμος για απεμπλοκή από την κρίση

Η απάντηση Σιζόπουλου

Από την πλευρά του, μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο Μαρίνος Σιζόπουλος εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του Γιαννάκη Ομήρου, ενώ σε σχέση με το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ παράκουσε το πρώτο διάταγμα και διεξήγαγε την Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος επανέλαβε πως το διάταγμα που εκδόθηκε ήταν παράνομο σύμφωνα με τους νομικούς του συμβούλους και διερωτήθηκε γιατί δεν τον κατηγόρησαν για παρακοή.

Σε σχέση με το δεύτερο διάταγμα για το Τακτικό Συνέδριο και τις εκλογές, εξήγησε πως αυτό ήταν νόμιμο και για αυτό έγινε σεβαστό. Την ίδια ώρα διερωτήθηκε, αν υπάρχει κάτι που του απαγορεύει από τη σύγκληση ενός Έκτακτου Συνεδρίου για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, ενώ υπεραμύνθηκε της αποφάσεις του, τονίζοντας πως το καταστατικό είναι σαφέστατο και οι διαδικασίες που αναφέρονται σε αυτό, αφορούν μόνο τις περιπτώσεις των Τακτικών Συνεδρίων. «Ας ξαναδιαβάσουν πιο προσεκτικά το καταστατικό», είπε.

Σε σχέση με την προσέλευση στο Συνέδριο, έκανε λόγο για αποστομωτική απάντηση, τονίζοντας ότι μέσα σε 24 ώρες έγινε κατορθωτό να γεμίσει η αίθουσα. Ερωτηθείς για το θέμα του μητρώου, ο Μαρίνος Σιζόπουλος υπέδειξε πως, «δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και αυτοί που αμφισβητούν το μητρώο και λένε για 600 επιπλέον μέλη, γιατί αποδέχθηκαν τα αποτελέσματα των Συνδιασκέψεων σε Κερύνεια, Λάρνακα και Αμμόχωστο.

Ερωτηθείς γιατί δεν αποδέχεται να γίνει έλεγχος στο μητρώο του κόμματος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε, πως στην περίπτωση της Πάφου έπαθαν ένα σοκ. Συνεργάστηκαν οι κύριοι Ομήρου, Βαρνάβα και Παπαδάκης και περίμεναν να κερδίσουν, αλλά έπαθαν συντριβή και τους ενόχλησε. Το ίδιο έγινε και στη Λεμεσό. Γιαυτό στη συνέχεια πήγαν στα Δικαστήρια. Ποιος είπε πως δεν δέχομαι τον έλεγχο», διερωτήθηκε, ενώ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις που έγιναν ενστάσεις για το μητρώο, εξ ονόματος νεκρού ή εξ ονόματος μέλους άλλου κόμματος.

«Επειδή κατάλαβαν πως δεν μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστησαν δίκη και... καρατόμησαν τον Τερέπεη στην ΕΔΕΚ-Τον καλούν σε παραίτηση

Πήρε θέση και ο Παπαδάκης

Για τις εξελίξεις στην ΕΔΕΚ, μίλησε και ο διαγραφέντας από το κόμμα, Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης. Απαντώντας στις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ, ο Δημήτρης Παπαδάκης, υπέδειξε πως, «είπε ότι προχθές ψήφισαν 688 στη Λευκωσία και χθες γίνεται ένα συνέδριο παρωδία, με 150 άτομα. Ο κ. Σιζόπουλος μέσα στα πολλά ψέματα που λέει, στην προσπάθειά του να γαντζωθεί στην καρέκλα, αυτό είναι το πρόβλημα που οδηγεί ένα ιστορικό κόμμα στον κατήφορο και στον πάτο».

«Εμμονικά», συνέχισε, «θέλει να παραμείνει στην καρέκλα του κινήματος. Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα βγήκαν οικονομικά σκάνδαλα που αφορούν τη διαχείριση των οικονομικών. Θέλω να αναφερθώ σε δύο σημεία. Έχει πει ότι αποχώρησε ο κ. Πιερίδης από τη Συνεδρία γιατί δεν υλοποίησαν τη συμφωνία. Ξέρετε ποια συμφωνία; Την περιβόητη συμφωνία που κρίθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ως παράνομη. Αυτή τη συμφωνία ήθελε να υλοποιήσουν», πρόσθεσε.

«Το δεύτερο, στην ερώτησή σας επειδή αναφέρθηκε ο κ. Τερέπεης στην καταστροφή τεκμηρίων για τη διαγραφή μου, είπε ότι υπάρχουν όλα. Εγώ καλώ τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία, να πάνε στα γραφεία της ΕΔΕΚ, να πάρουν αυτά τα τεκμήρια στη βάση των οποίων με διέγραψαν και να τα παραδώσουν στις Αρχές», πρόσθεσε ο Δημήτρης Παπαδάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κουνάνε το δάκτυλο σε Σιζόπουλο οι 607 της ΕΔΕΚ-«Η ανοχή έχει όρια...»

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ