Συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο Νίκος Αναστασιάδης

Στους αδελφικούς δεσμούς ανάμεσα σε Κύπρο και Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Μακεδονία γενικότερα, και τους κοινούς αγώνες που δια μέσου των αιώνων έχουν διεξάγει, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ζέρβας υποδέχθηκε το πρωί στο Δημοτικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη σύζυγο του κα Άντρη Αναστασιάδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, ενώ άγημα της φιλαρμονικής του Δήμου απέδιδε τιμές.

Ακολούθησε κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου και του Δημάρχου και έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στον Δήμαρχο ένα ασημένιο αντίγραφο αρχαίου σκεύους και ο Δήμαρχος δώρισε στον Πρόεδρο μανικετόκουμπα με ανάγλυφη τη μορφή του Μέγα Αλέξανδρου.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έδειξε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα παλιό juke box που διατηρεί στο γραφείο του, και μαζί άκουσαν το τραγούδι Χρυσοπράσινο Φύλλο.  

Μετά τη συνάντηση τους, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο είπε ότι «ήταν μεγάλη η χαρά και η τιμή για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και για μένα προσωπικά ως Δήμαρχο της πόλης, να δεχθούμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σύζυγο του στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Οι δεσμοί μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κύπρου κρατάνε πολλά χρόνια, είναι πολύ βαθιά η φιλία και οι κοινοί αγώνες μεταξύ Κυπρίων Ελλήνων και Θεσσαλονικέων.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού των αρχών του 20ου αιώνα – η Λεμεσός είναι αδελφοποιημένος δήμος με τον Δήμο Θεσσαλονίκης – ήρθε ως εθελοντής το 1912 και παρότι είχε τη δυνατότητα να καθίσει στην Αθήνα, επέλεξε το μέτωπο και έχασε τη ζωή του στη μάχη του Μπιζανίου και αυτό είναι κάτι για το οποίο όλοι οι Θεσσαλονικείς πρέπει να ευγνωμονούμε τους αδελφούς μας Κυπρίους, διότι από πολλά χρόνια πριν συμμετέχουν όχι μόνο σε κοινούς αγώνες, αλλά και στην προσπάθεια για την ανάπτυξη, για τις σχέσεις και για την εξέλιξη της ελληνικής φυλής.

Άρα, με βαθιές ρίζες φιλίας, η Θεσσαλονίκη το ‘δεν ξεχνώ’ δεν το έχει απλώς ένα σύνθημα, αλλά το έχει καθημερινή σκέψη και πράξη, και στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε κάθε προσπάθεια και της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη δικαίωση του κοινού μας αγώνα.

Συζητήσαμε, επίσης, ό,τι έχει να κάνει με την καθημερινότητα, για τους Έλληνες φοιτητές στην Κύπρο, για τους Κύπριους φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, για τον τουρισμό, την ανάπτυξη και είναι με χαρά να έχουμε τον Πρόεδρο συχνά κοντά μας και να συνεργαζόμαστε για τους κοινούς σκοπούς, τις κοινές επιδιώξεις και τις κοινές φιλοδοξίες μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι πραγματικά μια ιδιαίτερη στιγμή η συνάντηση με τον φίλο Δήμαρχο της αδελφοποιημένης με την πόλη μου Λεμεσό, της Θεσσαλονίκης, και ήταν ιδιαίτερη στιγμή διότι πραγματικά μέσα από την Ιστορία καταγράφονται οι ιδιαίτεροι δεσμοί μεταξύ Κυπρίων και Μακεδονίας, Κυπρίων και Θεσσαλονίκης.

Ο πρώτος Έλλην Κύπριος στρατιώτης κατά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ήταν ο τότε Δήμαρχος και βουλευτής στη Λεμεσό Χριστόδουλος Σώζος, αλλά και αργότερα τη δεκαετία του ‘40 ο Κυριάκος Μάτσης που σπούδαζε γεωπονία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εν συνεχεία υπήρξε ένας εκ των σημαντικότερων ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα.

Υπάρχει ένας δεσμός αγώνων μεταξύ Μακεδόνων και Κυπρίων, πέραν βεβαίως από την παρουσία χιλιάδων Κυπρίων που έχουν πάρει μόρφωση, παιδεία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, πέραν από άλλους δεσμούς.

Αρκεί να αναλογιστείτε ότι επτά χιλιάδες Κύπριοι διαμένουν μονίμως στη Θεσσαλονίκη, ενώ άλλες περίπου τέσσερεις χιλιάδες φοιτητές, φοιτούν στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης.

Ήταν μια πραγματικά ιδιαίτερη συνάντηση, διότι μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που αφορούν όχι μόνο την αδελφοποίηση και τις σχέσεις δύο πόλεων, αλλά και το πώς μπορεί να αναπτύξουμε περισσότερο ακόμα τους δεσμούς στην οικονομία, στον τουρισμό, στην παιδεία, στην υγεία, και γενικότερα μια στενότερη μεταξύ των πόλεων, αλλά και της Κύπρου και της Θεσσαλονίκης, συνεργασία.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη θερμή φιλοξενία και γενικότερα για την προσφορά σας στη δική μας πατρίδα, διότι δεν είναι μόνο οι Κύπριοι που συμμετείχαν κατά καιρούς στους αγώνες της Παλιγγενεσίας ή και αργότερα, είναι και εκατοντάδες Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τους ευγνωμονούμε και τους ευχαριστούμε».  

Δειτε Επισης

Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου