Κυριακή 29 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Έστησαν δίκη και... καρατόμησαν τον Τερέπεη στην ΕΔΕΚ-Τον καλούν σε παραίτηση

  24/10/2021 13:34
Έστησαν δίκη και... καρατόμησαν τον Τερέπεη στην ΕΔΕΚ-Τον καλούν σε παραίτηση

Έστησαν δίκη και... καρατόμησαν τον Τερέπεη στην ΕΔΕΚ-Τον καλούν σε παραίτηση

  24/10/2021 13:34

Την καρατόμηση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Μιχάλη Τερέπεη αποφάσισε μεταξύ άλλων το Έκτακτο Συνέδριο της ΕΔΕΚ το οποίο συνήλθε το πρωί στη Λευκωσία, μετά τη σχετική απόφαση του προέδρου του κόμματος, ύστερα από το διάταγμα για αναστολή του Τακτικού Συνεδρίου, που εκδόθηκε μετά από προσφυγή μελών του κόμματος κατά της ηγεσίας. 

Από τις αποφάσεις του Έκτακτου Συνεδρίου, ξεχωρίζει η απόφαση για να ανασταλεί η ιδιότητα του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και του μέλους της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων από τον Μιχάλη Τερέπεη, ο οποίος μέσω των απαντητικών επιστολών του προς τον Γιώργο Βαρνάβα, ήταν ο άνθρωπος που προειδοποίησε για τις παρατυπίες και την πλαστογραφία στο μητρώο του κόμματος, ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου για να ακολουθήσουν οι προσφυγές στη δικαιοσύνη. 

Εν τη απουσία του από την αίθουσα, μετά από πρόταση της ηγεσίας, οι Σύνεδροι που συμμετείχαν στις εργασίες, άναψαν το πράσινο φως για την απομάκρυνση του. Μάλιστα στο κείμενο της απόφασης, αναφέρονται και οι λόγοι για την καρατόμηση του. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «λόγω του ότι ο Γραμματέας της Κ.Ε. συστηματικά παραβίασε το καταστατικό του κόμματος και σε κάποιες περιπτώσεις ενήργησε με σκοπιμότητα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των συλλογικών οργάνων και/ή της ηγεσίας αναστέλλεται η ιδιότητά του ως Γραμματέα της Κ.Ε. και μέλος της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων και καλείται να υποβάλει την παραίτησή του εντός των επόμενων 10 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση καλείται η Κ.Ε. να προχωρήσει σε άμεση αντικατάστασή του

Οι λόγοι αυτοί είναι: 

  • Για 4 χρόνια ισχυριζόταν ότι δεν κατέχει το Μητρώο Μελών και διεκδικούσε την παραλαβή του. Σήμερα ισχυρίζεται ότι κατέχει δύο Μητρώα του 2017 και του Ιουνίου του 2021. Πού τα βρήκε;  Με ποιο τρόπο τα εξασφάλισε; Νόμιμο ή παράνομο; Αρνείται συστηματικά να απαντήσει.
  • Παρά τις οδηγίες που έλαβε προχώρησε σε απαντητική επιστολή σε δικηγόρο του Γ. Βαρνάβα αναφέροντας ανακριβή στοιχεία σε σχέση με το Μητρώο για να δώσει λαβή για δικαστικές προσφυγές.
  • Χωρίς ενημέρωση της ηγεσίας ή των συλλογικών οργάνων παρουσιάστηκε στην Αστυνομία για να δώσει 5ωρη κατάθεση σε σχέση με το Μητρώο Μελών.
  • Σύμφωνα με το καταστατικό μετά την απόφαση της 30ης Ιουνίου για τη σύγκληση του Τακτικού Συνεδρίου εντός ενός μηνός έπρεπε να παραδοθεί στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων το Μητρώο Μελών. Κωλυσιεργούσε σκόπιμα και την απόφαση για την παράδοση την ετοίμασε στις 12 Αυγούστου για να παραδοθεί τελικά στις 16 Αυγούστου.
  • Ως μέλος της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων παρέλαβε το Μητρώο Μελών και το υπέγραψε χωρίς επιφυλάξεις, για να αμφισβητήσει στη συνέχεια.
  • Ενώ ήταν γνώστης, εάν όχι και συνεργός, της έκδοσης του πρώτου διατάγματος αναβολής των εκλογών της Ε.Ο. Λευκωσίας το απέκρυψε από τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Δ. για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια.
  • Με βάση το καταστατικό του κόμματος όφειλε να είχε ετοιμάσει την έκθεση δράσης για να εγκριθεί από την Κ.Ε. και να αποσταλεί στα μέλη τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Απέστειλε την έκθεση στα γραφεία του κόμματος πριν από μερικές μέρες.

Οι υπόλοιπες αποφάσεις

Επιπλέον το Έκτακτο Συνέδριο αποφάσισε τη σύγκληση Καταστατικού Συνεδρίου τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ σημειώνεται ότι «οι προτάσεις να κατατεθούν στο Προεδρείον του Κόμματος μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2021». Την ίδια ώρα επαναβεβαιώθηκε η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για να βρίσκεται το Μητρώο Μελών στην κατοχή του Προέδρου, ο οποίος είναι και ο κατά νόμο υπεύθυνος του Κόμματος.

Επιπλέον το Συνέδριο, «επικύρωσε τη συνεργασίας/ενσωμάτωση της Συμμαχίας Πολιτών στην ΕΔΕΚ. Να εφαρμοστεί η συμφωνία που έγινε μεταξύ των 2 κομμάτων πριν από τις Βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2021».

Συγκεκριμένα η Συμμαχία να υποδείξει σε συνεννόηση με την ηγεσία της ΕΔΕΚ:

-1 μέλος για Γ’ Αντιπρόεδρο

-2 μέλη για την Ε. Γραμματεία

-4 μέλη για το Π.Γ.

-20 μέλη για την Κ.Ε., και

-μέχρι 3 μέλη για τις Ε.Ε».

«Όλα τα μέλη της Συμμαχίας θα είναι υπεράριθμα στο ανωτέρω όργανα μέχρι και το επόμενο Τακτικό Εκλογικό Συνέδριο. Τα ανωτέρω μέλη των συλλογικών οργάνων θα έχουν άμεση συμμετοχή εκτός από την διαδικασία εκλογής του Γραμματέα της Κ.Ε., του Οργανωτικού Γραμματέα και των μελών του Π.Γ. και της Ε. Γραμματείας».

Επιπλέον υπήρξε επαναβεβαίωση της απόφασης του 13ου Τακτικού Συνεδρίου ότι τα μέλη των συλλογικών οργάνων που αντικαθίστανται λόγω απουσιών ή λόγω αποχώρησης να μην έχουν το δικαίωμα να επαναδιεκδικήσουν με εκλογή στα ίδια όργανα την αμέσως επόμενη περίοδο.

Ακόμη το Έκτακτο Συνέδριο επικύρωσε την εκλογή των μελών των Ε.Ε. και των μελών της Κ.Ε. που εξελέγησαν από τις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις. Τα εν λόγω μέλη θα αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα μέλη που είχαν εκλεγεί το 2017. Τα υπόλοιπα μέλη της Κ.Ε. θα αντικατασταθούν όταν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στο πλαίσιο του 14ου Τακτικού Συνεδρίου. Μέχρι τότε συνεχίζουν να είναι μέλη οι εκλεγέντες στο 13ο Συνέδριο του Μαΐου του 2017.

Τέλος εγκρίθηκε ότι οι δύο Πρόεδροι Ε.Ο. που είναι μέλη Δημοτικών Αρχών να δικαιούνται να παραμείνουν στη θέση τους λόγω του ότι η παράταση της θητείας των Δημοτικών Αρχών κατά 2,5 χρόνια λήφθηκε μετά την εκλογή τους.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας