Λάβρος κατά διαφωνούντων ο Σιζόπουλος-«Με ψευδή στοιχεία εξευτελίζουν το κόμμα»

Εν μέσω κλίματος έντασης και εν εξελίξει δικαστικών διαδικασιών, διεξήχθη στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία, το Έκτακτο Συνέδριο που συγκάλεσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου για να ανασταλεί η διεξαγωγή του Τακτικού Συνεδρίου, που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την προσφυγή στο Δικαστήριο 15 μελών του κόμματος, που αφού παρουσίασαν σχετικά στοιχεία ζήτησαν την επανεξέταση του μητρώου του κόμματος, πριν συνέλθει το Τακτικό Συνέδριο και πραγματοποιηθούν οι εκλογές, το Δικαστήριο πείσθηκε και εξέδωσε διάταγμα για αναστολή της διαδικασίας. Ως απάντηση στο εν λόγω διάταγμα, ο Μαρίνος Σιζόπουλος την Παρασκευή, αφού επεσήμανε ότι σέβεται την απόφαση του Δικαστηρίου, συγκάλεσε Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, απευθύνοντας πρόσκληση στους διαφωνούντες για να παραστούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.   

Κάτι ωστόσο που δεν αναμένεται να συμβεί, αφού σύσσωμα τα μέλη που μέχρι σήμερα είχαν τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα, αφού κατηγόρησαν τον Μαρίνο Σιζόπουλο για αντικαταστατική συμπεριφορά, αφού με βάση το καταστατικό η σύγκληση του Έκτακτου Συνεδρίου μπορούσε να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής ή το 1/3 των μελών του κόμματος, χαρακτήρισαν την κίνηση του ως σπασμωδική. Στο μεταξύ ούτε ο ανθυποψήφιος του Μαρίνου Σιζόπουλου για την προεδρία του κόμματος, θα παραστεί, αφού σε ανακοίνωση του, εκφράζει την άποψη ότι, «όλοι μας θα πρέπει να σεβαστούμε το διάταγμα του Δικαστηρίου και να αναμένουμε τις αποφάσεις του τις οποίες  και θα πρέπει να σεβαστούμε».

Κατά την έναρξη του Έκτακτου Συνεδρίου, αφού τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του ιστορικού ηγέτη της παράταξης, Βάσου Λυσσαρίδη, έλαβε τον λόγο ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος απάντησε στις κατηγορίες ότι λειτούργησε αντικαταστατικά. Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως η παρουσία τους, αποτελεί αποστομωτική απάντηση σε όσους τον κατηγορούν, ενώ σε σχέση με τη σύγκληση του Συνεδρίου, είπε πως, «με βάση το καταστατικό, μπορεί να συγκληθεί Έκτακτο Συνέδριο, όταν υπάρχει λόγος και όλοι μπορούν να καταλάβουν τους λόγους».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, υπενθύμισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που συνέρχεται Έκτακτο Συνέδριο, επισημαίνοντας πως και το 2001 υπήρξε Έκτακτο Συνέδριο για να παραιτηθεί ο Βάσος Λυσσαρίδης και να προκηρυχθούν εκλογές. «Κάποιοι που τώρα αμφισβητούν, τότε ήταν πρωταγωνιστές. Για να εξυπηρετηθούν και τότε είχαν αλλότρια συμφέροντα και για το κόμμα και για την πατρίδα.

«Επίσης δεν ήταν καθόλου τυχαίο πως αυτοί που ζήτησαν το διάταγμα του Δικαστηρίου, πήγαν αρχικά σε άλλο Δικαστήριο και επειδή απορρίφθηκε πήγαν σε άλλο. Θέλουν αυτοί να αναλάβουν το κόμμα. Τους είδατε όλα αυτά τα χρόνια; Τους είδατε να δούλεψαν για το κόμμα; Σε καμία περίπτωση. Επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια για διάσπαση του κόμματος. Έβγαιναν ανοικτά να υποστηρίξουν άλλους συνδυασμούς και χωρίς να ντρέπονται, έρχονται να βάλουν υποψηφιότητα», είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος σε εκτός κειμένου αναφορά του. 

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε όσους βγήκαν εναντίον του, πως είχαν υπονομευτικό ρόλο, «και φρόντισαν να στείλουν επτά υποψηφιότητες μέσω αντιπροσώπου χωρίς εξουσιοδότηση. Δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές αυτές οι αιτήσεις και απορρίφθηκαν. ΟΙ ίδιοι που ήθελαν να συνεισφέρουν στο κόμμα, ήταν άτομα που αποχώρησαν από το κόμμα γιατί μεταξύ μας είχαν απογοητευτεί από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2016».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε πως, «δεν περίμεναν πως θα συγκαλούσαμε Έκτακτο Συνέδριο. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Πάνε με ψευδή στοιχεία στο Δικαστήριο και ξεφτιλίζουν το κόμμα. Γιατί δεν υπέβαλαν ένσταση στις Συνδιασκέψεις της Λεμεσού και της Πάφου; Γιατί δεν προσέρχονται σε ανοικτό διάλογο για να παραθέσουν στοιχεία; Τους κάλεσα σήμερα, γιατί αρνούνται.

Ο λόγος τους, συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, είναι ξεκάθαρος. «Στόχος τους είναι να αλλάξουν τη γραμμή του κόμματος και να το κάνουν παράρτημα κάποιων άλλων. ΟΙ προσπάθειες τους, αποσκοπούν σε προσωπικά συμφέροντα, οικονομικών και θεσμικών παραγόντων».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ παρουσίασε στοιχεία για τα οικονομικά δεδομένα στο κόμμα, ενώ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις που το κόμμα κλήθηκε να πληρώσει χρήματα από τα ταμεία του, που όπως είπε την ευθύνη είχαν αυτοί που σήμερα βρίσκονται απέναντι από το κόμμα. 

Αναφερόμενος στον Δημήτρη Παπαδάκη και τον Γιώργο Βαρνάβα, τους κατηγόρησε ότι σέρνει το κόμμα στα Δικαστήρια, υποδεικνύοντας πως, «εμείς απλά υπερασπιστήκαμε τον εαυτό μας». Μάλιστα άφησε αιχμές κατά του πρώην προέδρου Γιαννάκη Ομήρου, σημειώνοντας πως επί δικής του προεδρίας, «το κόμμα μπήκε φυλακή». 

Αναφερόμενος στο θέμα του μητρώου, ο Μαρίνος Σιζόπουλος προέβη σε μια αναδρομή σε σχέση με τη διαμόρφωση του από το 2017 μέχρι σήμερα. Το 2017 στο Συνέδριο διαπιστώθηκε πως διαγράφηκε από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τυχαία ή σκόπιμα δεν το γνωρίζουμε. Κάναμε εκλογές με το μητρώο του 201 το οποίο παρέδωσε υπάλληλος. Στη συνέχεια λόγω του Νόμου, υποχρεωθήκαμε να κάνουμε επικαιροποίηση του. Επικοινωνήσαμε με τα μέλη και τον Νοέμβριο του 2017 που ολοκληρώθηκε η διαδικασία, έμειναν περίπου 9200 μέλη και διαγράφηκαν περίπου 400, μεταξύ των οποίων και όσοι απεβίωσαν».

«Αν έγιναν κάποια λάθη, μπορεί, αλλά όχι στην έκταση που το παρουσιάζουν», παραδέχθηκε, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις προσώπων που ήταν εγγεγραμμένα μέλη στο κόμμα και στήριξαν άλλα κόμματα κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών. 

«Αυτό που τους ενόχλησε», συνέχισε ο Μαρίνος Σιζόπουλο, «ήταν όταν στην Πάφο νόμιζαν ότι θα κερδίσουν και κερδίσαμε εμείς με 150 ψήφους διαφορά. Το αποτέλεσμα ήταν καταπέλτης. Στη Λεμεσό η διαφορά ήταν 200ψήφοι και ήταν οριστικός καταπέλτης». 

Σε ότι αφορά την Συνδιάσκεψη της Λευκωσίας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, υποστήριξε πως το διάταγμα ήταν παράτυπο και αυτό αποδείχθηκε από το γεγονός ότι το απέσυρε και το Δικαστήριο. «Το αποτέλεσμα της Συνδιάσκεψης της Λευκωσίας, ήταν ταφόπλακα και τώρα ψάχνουν δικαιολογίες. Αυτό που βιώνουμε το βιώσαμε και το 1978. Επαναλαμβάνεται με συγκεκριμένο στόχο την αποδυνάμωση του κόμματος στο Κυπριακό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  

 

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης