Η ρίζα του προβλήματος και ο τρίτος δρόμος για απεμπλοκή από την κρίση

Αναβρασμός, προβληματισμός και απογοήτευση. Αυτό είναι το τρίπτυχο που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στα πάλαι πότε περήφανα μέλη της ΕΔΕΚ που βλέπουν το κόμμα τους να συρρικνώνεται και να σέρνεται στα Δικαστήρια για το θέμα του μητρώου μελών.  

Όπως όλα δείχνουν η σημερινή αιφνιδιαστική σύγκληση Έκτακτου Συνεδρίου στη θέση του Τακτικού που αναστάλθηκε με δικαστική απόφαση, δεν αναμένεται να προσθέσει οτιδήποτε στη δημόσια συζήτηση, από τη στιγμή που όσοι διαφωνούν με τους χειρισμούς του Μαρίνου Σιζόπουλου και ζητούσαν εδώ και μήνες έλεγχο του μητρώου, θα απουσιάζουν. Μάλιστα χαρακτήρισαν την κίνηση Σιζόπουλου σπασμωδική, ενώ παρουσιάζοντας τις πρόνοιες του καταστατικού, επανέλαβαν για ακόμη μια φορά τις κατηγορίες, πως ο πρόεδρος του κόμματος, λειτουργεί αντικαταστατικά.

Σημειώνεται πως το σημερινό συνέδριο είναι προγραμματισμένο για τις 9 και 45 το πρωί στο ξενοδοχείο Χίλτον και σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά την ομιλία του προέδρου του κόμματος και τις τοποθετήσεις των συνέδρων θα ολοκληρώσει τις εργασίες τους με νέα ομιλία του Μαρίνου Σιζόπουλου και λήψη αποφάσεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γυρίζουν την πλάτη στον Σιζόπουλο-Δεν πάνε στο Συνέδριο οι διαφωνούντες

Για τη μεγάλη μάζα των ΕΔΕΚιτών μικρή σημασία έχει ποια θα είναι η απόφαση του Δικαστηρίου, εάν θα δικαιωθεί τελικά ο Σιζόπουλος, ή αν θα επικρατήσει ο Βαρνάβα στις εκλογές. Η μεγάλη εικόνα αυτή τη στιγμή, δείχνει ότι το κόμμα έχει χάσει τον δρόμο του, έχει γίνει περίγελος ανάμεσα στους πολίτες και πως δύσκολα και σε βάθος χρόνου θα καταφέρει, εάν αυτή η κρίση περάσει, να ξαναβρεί την ταυτότητα και την πυξίδα του.

Επίσης, μικρή σημασία έχει αν η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στη σημερινή ηγεσία του Μαρίνου Σιζόπουλου ή αν και η άλλη πλευρά, ο Γιώργος Βαρνάβα ή μέλη και στελέχη που είχαν αποστασιοποιηθεί έκαναν λάθος επιλογές στο παρελθόν και σήμερα δεν πείθουν για τις προθέσεις τους. Ο απλός ΕΔΕΚίτης αυτό που επιζητεί είναι πλήρη διαφάνεια, κρυστάλλινες θέσεις και πλήρη ενημέρωση έτσι ώστε να επιλέξει την ηγεσία του κόμματος για τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο κλοιός σφίγγει, το κόμμα βυθίζεται, η Δικαιοσύνη αποφασίζει

Ωστόσο το κυρίαρχο αίσθημα, είναι πως υπήρξαν παρεμβάσεις σε διάφορα επίπεδα από τη σημερινή ηγεσία και είναι ευθύνη της το γεγονός ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. Επί της ουσίας η βασική κατηγορία η οποία δεν έχει μέχρι σήμερα απαντηθεί, αφορά τις παρεμβάσεις που έγιναν στο μητρώο, όχι τόσο την περίοδο που έγινε η επικαιροποίηση του όσο την περίοδο από της 30 Ιουνίου του 2021, μέχρι την ημέρα που παραδόθηκε στην επιτροπή διαπιστευτηρίων.

Είναι γεγονός, ότι λόγω των πυκνών εξελίξεων, των πολλών παρεμβάσεων, των διαφορετικών δικαστικών διαδικασιών, επικρατεί μια σύγχυση για το θέμα του μητρώου που αποτελεί τη ρίζα των σημερινών δεινών της ΕΔΕΚ. Αυτό που επιζητεί μια μερίδα μελών και στελεχών του κόμματος, είναι να υπάρξει αντιπαραβολή των διαφορετικών εκδόσεων του μητρώου (σ.σ. συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές του) έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το Συνέδριο και οι εκλογές θα γίνουν αξιοκρατικά.

Το αντεπιχείρημα του Μαρίνου Σιζόπουλου για να μην συναινέσει στην πρόταση για έλεγχο του μητρώου, είναι ότι η απόφαση για διεξαγωγή του μητρώου, με βάση το μητρώο του Νοεμβρίου του 2017 και την επικαιροποίηση του που ακολουθήθηκε, λήφθηκε ομόφωνα από την Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ στις 30 Ιουνίου του 2021 και συνεπώς δεν μπορεί το κόμμα λίγους μήνες μετά από μια απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, να έρθει και να την αλλάξει. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ υποδείκνυε πως πολλά από τα μέλη που σήμερα επέλεξαν την οδό των Δικαστηρίων, ήταν παρόντα στην εν λόγω Κεντρική Επιτροπή και ψήφισαν. Βέβαια από τότε υπήρξαν καταιγιστικές εξελίξεις και δεν αποκλείεται, εάν ο Μαρίνος Σιζόπουλος γνώριζε την τροπή που έλαβαν τελικά τα πράγματα, να λάμβανε διαφορετικές αποφάσεις το προηγούμενο διάστημα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το διάταγμα που βάζει μπλόκο στις εκλογές της ΕΔΕΚ-Προειδοποιεί για συλλήψεις

Αυτό που δεν απάντησε ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ - και από τη στιγμή που σήμερα θα απουσιάζει η άλλη πλευρά, δεν αναμένεται να απαντήσει ούτε σήμερα - ήταν αν τα όσα καταγγέλλει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ότι δηλαδή υπήρξαν παρεμβάσεις και εγγραφές νέων μελών που ουδεμία σχέση έχουν με το κόμμα, από την ημέρα λήψης της συγκεκριμένης απόφασης στις 30 Ιουνίου μέχρι την παράδοση του αρχείου με το μητρώο στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων.

Εξάλλου πάνω σε αυτές τις καταγγελίες και τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο Μιχάλης Τερέπεης με την ιδιότητα του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και του μέλους της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων, στηρίχθηκε η υπερασπιστική γραμμή των μελών του κόμματος που προσέφυγαν στα Δικαστήρια σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις κατά της ΕΔΕΚ. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη υπόθεση αφορούσε την Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας, με το Δικαστήριο να εκδίδει διάταγμα για αναστολή της (οι εκλογές διεξήχθησαν κανονικά από την ΕΔΕΚ και στη συνέχεια το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα για ακύρωση του αποτελέσματος) και η δεύτερη την προσφυγή 15 μελών, στην πλειονότητα τους υποψηφίων για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που ζητούν την επανεξέταση του μητρώου πριν της εκλογές και με διάταγμα πέτυχαν την αναστολή του Συνεδρίου, που θα διεξαγόταν σήμερα και των εκλογών σε μια εβδομάδα, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Συνέδριο του 2001, οι… χρόνιες ασθένειες και η προφητική συμβουλή του γιατρού

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως ένα από τα επιχειρήματα που ο Μαρίνος Σιζόπουλος χρησιμοποιεί, είναι πως τα μέλη που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη δεν απευθύνθηκαν πρώτα στο κόμμα για τα αιτήματα τους, κάτι ωστόσο που για όσους παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στο κόμμα, δεν ευσταθεί. Κι αυτό διότι υπήρξε προσπάθεια από μέλη του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής, έτσι ώστε να συγκληθεί εκ νέου το σώμα και να εξετάσει το θέμα του μητρώου. Σύμφωνα με την αντιμαχόμενη του προέδρου της ΕΔΕΚ πλευρά, ο ίδιος με τακτικισμούς και τηλεφωνήματα σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, μέχρι και την τελευταία στιγμή, απέτρεψε τη συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού υπογραφών, που θα τον υποχρέωνε να προβεί σε σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, με τους ίδιους να σημειώνουν πως ο μόνος δρόμος που τους απέμεινε για να πολεμήσουν για ένα καθαρό Συνέδριο, ήταν αυτός της Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόκκινο φως, πράσινο φως στην... ΕΔΕΚ

Αυτό ωστόσο που πρέπει να ξεκαθαριστεί για τον εμφύλιο των Σοσιαλιστών, είναι πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για δύο στρατόπεδα. Το στρατόπεδο του Σιζόπουλου και το στρατόπεδο του Βαρνάβα. Μέλη του κόμματος ξεκαθάρισαν πως αυτό που οι ίδιοι επιζητούν, είναι να υπάρξει ένα καθαρό συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς τη συμμετοχή εξωκομματικών μελών μιας χρήσης. Κύκλοι που ανήκουν στην αντιπολιτευτική τάση ξεκαθάριζαν τις τελευταίες ημέρες πως δεν σημαίνει πως από τη στιγμή που διαφωνούν και τάσσονται εναντίον των χειρισμών Σιζόπουλο, αυτόματα καθίστανται υποστηρικτές της υποψηφιότητας Βαρνάβα

Παράλληλα ανάμεσα στη βάση του κόμματος, αλλά και κάποια στελέχη που βρίσκονται πιο ψηλά στην ιεραρχία άρχισαν να γίνονται σκέψεις και ζυμώσεις για την επόμενη μέρα. Μια από τις απόψεις που επικρατούν, είναι πως στην παρούσα φάση, όποια κι αν είναι η κατάληξη και των δύο δικαστικών υποθέσεων που εκκρεμούν, αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη ημέρα του κόμματος και η ομαλή μετάβαση του σε μια νέα εποχή.

Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουν κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, μια σειρά από προτάσεις, μια εκ των οποίων προτείνει να  υπάρξει τρίτος δρόμος μετά και από την αναβολή του συνεδρίου και των εκλογών, αφού υπάρχουν σκέψεις για να προσεγγιστούν πρόσωπα που θα απαρτίζουν μελλοντικά μια διοικούσα επιτροπή για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ακόμα και με βάθος διετίας, μέχρι να υπάρξει νέο εκλογικό συνέδριο με συμπεφωνημένο μητρώο και συγκεκριμένες καταστατικές αλλαγές, έτσι το κόμμα να βγει ενδυναμωμένο από την κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»